Νέα ΚΥΑ: Οικονομική στήριξη πολιτιστικών χώρων | jobstoday.gr

Νέα ΚΥΑ: Οικονομική στήριξη πολιτιστικών χώρων

Με το συνολικό ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ θα ενισχυθούν οικονομικά πολιτιστικοί χώροι, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι αρνητικές συνέπειες που προκάλεσε η πανδημία του covid-19. Την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που επεξηγεί τις προϋποθέσεις και τους όρους αυτής της στήριξης.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Σύμφωνα με την νέα απόφαση που πάρθηκε ομόφωνα από το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το υπουργείο Επικρατείας, θα επιδοτηθούν οι κενές θέσεις των επιχειρήσεων πολιτισμού, δηλαδή των θεάτρων, των μουσικών σκηνών, των χοροθεάτρων, των κινηματογράφων κλπ.

ΚΑΤΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ 2,6 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούσαν να στηριχθούν οικονομικά, το προηγούμενο διάστημα έκαναν αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα stirizoumetonpolitismo.services.gov.gr. Μετά το τέλος των αιτήσεων, πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι και στην συνέχεια υπήρξε ψηφιακή ενημέρωση όλων των συμμετεχόντων για την έγκριση ή την απόρριψη της οικονομικής ενίσχυσης. Έτσι, καταβλήθηκαν τα πρώτα 2,6 εκατομμύρια ευρώ στους δικαιούχους των πολιτιστικών χώρων, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

10€ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ 24 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΗΝΙΑΙΩΣ

Όπως αναφέρει η νέα κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, τα θέατρα, οι χώροι συναυλιών, τα χοροθέατρα, οι μουσικές σκηνές και οι κινηματογράφοι θα εισπράξουν για συνολικά 24 παραστάσεις μηνιαίως σταθερά το ποσό των 10 ευρώ για κάθε εισιτήριο/θεατή, ανεξάρτητα από την τιμή που θα είχε το εισιτήριο αν το αγόραζε το άτομο που ήθελε να παρακολουθήσει το θέαμα.

20% ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ 5 ΠΡΩΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ 2021

Πιο συγκεκριμένα, για τους πέντε πρώτους μήνες του 2021 (δηλαδή από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο) έχει προβλεφθεί για τις πολιτιστικές επιχειρήσεις με νόμιμη άδεια που παρέμειναν κλειστές εξαιτίας εντολής της δημόσιας αρχής και ο τζίρος τους έπεσε από 20% και άνω το 2020 συγκριτικά με το 2019 να καταβληθεί το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών θέσεων της κάθε παράστασης.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΙΟΥΝΙΟΥ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Επίσης, για τα θέατρα που λειτούργησαν λίγες μόνο ημέρες το χρονικό διάστημα Ιουνίου-Δεκεμβρίου θα ενισχυθεί οικονομικά ο υπεύθυνος της κάθε παράστασης με χρηματικό ποσό που ισούται με το 40% των θέσεων. Εάν το θέατρο παρέμεινε κλειστό σε αυτό το διάστημα, τότε θα καταβληθεί στην επιχείρηση ποσό που ισούται με το 20% των συνολικών θέσεων.

ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ

Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α., θα καταβληθεί χρηματικό ποσό στους κινηματογράφους για κάθε προβολή μέχρι και σαράντα προβολές μηνιαίως. Αυτό έχει οριστεί σταθερά στα 4 ευρώ. Πιο αναλυτικά, θα δοθεί σε κάθε επιχείρηση κινηματογράφου το ποσό που αναλογεί σε 10% ποσοστό των συνολικών θέσεων, για τους πρώτους πέντε μήνες του 2021.

ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΙΟΥΝΙΟΥ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Όσες επιχειρήσεις πολιτισμού λειτούργησαν από τον Ιούνιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021, το ποσό που θα λάβουν για την ενίσχυσή τους, θα αντιστοιχεί στο 20% των θέσεων. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που δεν λειτούργησαν καθόλου σε αυτή την χρονική περίοδο θα πάρουν ποσό που ισούται με το 10% των συνολικών θέσεων.

ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΕ ΟΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

Οικονομικά θα στηριχθούν και οι διανομείς των κινηματογραφικών ταινιών, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση. Έτσι, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021 το ποσό της ενίσχυσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι διανομείς, θα ισούται με το 40% της διαφοράς της μείωσης του κύκλου εργασιών για το 2020 συγκριτικά με το 2019.

Συνοψίζοντας, με αυτό το μέτρο επιδότησης των κενών θέσεων, γίνονται προσπάθειες προστασίας του πολιτιστικού τομέα και των ατόμων που εργάζονται σε αυτόν. Όπως σχολίασε ο υφυπουργός πολιτισμού και αθλητισμού κ. Γιατρομανωλάκης έχουν διοχετευθεί στον πολιτισμό περισσότερα από 450 εκατ. ευρώ.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση