Λιανεμπόριο: Πράσινο φως για επαναλειτουργία | jobstoday.gr

Λιανεμπόριο: Πράσινο φως για επαναλειτουργία

Το λιανικό εμπόριο επαναλειτουργεί από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021, ύστερα από απόφαση της κυβερνήσεως. Για να μη κλείσουν ξανά οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, θα πρέπει να τηρηθούν πιστά οι κανόνες προστασίας, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επένδυσης κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Πιο συγκεκριμένα, ο καταναλωτής πλέον για να επισκεφτεί κάποιο κατάστημα θα πρέπει να αποστείλει SMS στο 13033 και να πληκτρολογήσει τον κωδικό “2” που είναι για την μετάβαση σε ένα κατάστημα προμηθειών αγαθώς πρώτης ανάγκης. Το συγκεκριμένο μήνυμα πρέπει να το φυλάσσει για να αποδειχθεί η ώρα αποστολής και έγκρισης. Μέσα σε δύο ώρες θα πρέπει να έχει τελειώσει τις αγορές του.

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, οφείλει, επίσης, να τηρεί συγκεκριμένα μέτρα προστασίας. Για καταστήματα μέχρι 100 τ.μ. επιτρέπονται μέχρι τέσσερα άτομα εντός του καταστήματος ενώ για καταστήματα μεγαλύτερα των 100 τ.μ. επιτρέπεται ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. Το ίδιο ισχύει και για τα εμπορικά κέντρα, τα outlets και τα εκπτωτικά χωριά. Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 8:00 το βράδυ.

ΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

Έτσι, λειτουργούν κανονικά τα καταστήματα πώλησης:

 • ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακών μονάδων Η/Υ
 • τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού,
 • εξοπλισμού ήχου και εικόνας, ηλεκτρικών συσκευών,
 • χρωμάτων, σιδηρικών,
 • επίπλων, χαλιών, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων,
 • βιβλίων, παιχνιδιών, χαρτικών ειδών
 • υποδημάτων, ρούχων, καλλυντικών,
 • λουλουδιών,
 • κοσμημάτων καθώς και οι υπαίθριες αγορές.
ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ

Εκτός από το λιανικό εμπόριο, θα λειτουργήσουν κανονικά τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, τα διαιτολογικά γραφείακαι ταΚΤΕΟ. Για την λειτουργία αυτών των δραστηριοτήτων, δεν ισχύει ο χρονικός περιορισμός των δύο ωρών. Οι ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων θα δέχονται μόνο με ραντεβού τους πελάτες και θα συμπληρώνουν απαραίτητα λίστα με τα προγραμματισμένα ραντεβού που θα επιδεικνύουν, όταν γίνεται έλεγχος.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Ανάμεσα στις θέσεις εργασίας θα υπάρχει απόσταση δύο μέτρων και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική τόσο για τους πελάτες όσο για τους υπαλλήλους. Μέχρι τέσσερα άτομα επιτρέπονται σε επιχειρήσεις με εμβαδόν 100 τ.μ. Από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 8:00 το βράδυ είναι το ωράριο λειτουργίας που μπορούν να ακολουθήσουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

CLICK AWAY ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμως, στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν μόνο με click away. Ακόμη, συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας των:

 • εστιατορίων, μπαρ, καφετεριών, catering,
 • κατασκηνώσεων,
 • κινηματογράφων, θεάτρων,
 • καταστημάτων ενοικίασης βιντεοκασετών,
 • καταστημάτων ενοικίασης μοτοσικλετών,
 • βιβλιοθηκών,
 • μουσείων,
 • ζωολογικών κήπων
 • γυμναστηρίων κλπ.
ΠΟΤΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Στην Εργάνη θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις για την αναστολή των συμβάσεων από την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021 μέχρι και την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021. Το ίδιο χρονικό διάστημα θα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις οι επαγγελματίες του Πολιτισμού εδώ για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Όσοι εργαζόμενοι υπέβαλαν δήλωση στο παρελθόν, δεν χρειάζεται να κάνουν νέα, εκτός αν θέλουν να τροποποιήσουν κάποιο στοιχείο τους.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Επιπλέον, από την Βουλή, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα επεκταθεί η μείωση ενοικίου κατά 80% για τον Φεβρουάριο για τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές τις πρώτες δέκα πέντε ημέρες του Ιανουαρίου. Έτσι, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που ανήκουν στο κλάδο του λιανεμπορίου, της εστίασης, του αθλητισμού, του πολιτισμού, του τουρισμού, των μεταφορών καθώς και ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και βιβλιοπωλείων, θα πληρώσουν το 20% του ενοικίου στους ιδιοκτήτες και το υπόλοιπο 80% θα δοθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΟΑΕΔ

Εκτός από την παράταση της μείωσης ενοικίου, θα παραταθεί και το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2021, σύμφωνα με την αναγγελία του πρωθυπουργού. Έτσι, όσα επιδόματα έληξαν τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο θα καταβληθεί ο πρώτος έξτρα μήνας επιδότησης και τον Μάρτιο ο δεύτερος. Όσα επιδόματα θα λήξουν τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο θα καταβληθεί ο πρώτος έξτρα μήνας επιδότησης και τον Απρίλιο ο δεύτερος. Υπενθυμίζεται πως οι επιδοτούμενοι άνεργοι τον Νοέμβριο του 2020 ήταν 150.862, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ.

Ολοκληρώνοντας, όλοι ευχόμαστε η επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου να σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα. Αρκεί όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούμε σωστά όλα τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του Covid-19.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση