Κορονοϊός: Στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων | jobstoday.gr

Κορονοϊός: Στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων

Στις δύσκολες μέρες, που όλοι διανύουμε, η κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Γι αυτό το λόγο, δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ τα μέτρα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα. Παρακάτω, θα δούμε αναλυτικά, όσα αναφέρει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ Φ.Π.Α.

Αρχικά, σύμφωνα με το άρθρο 1 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, παρατείνεται η προθεσμία καταβολής του Φ.Π.Α. σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά από τον κορονοϊό. Δεν θα επιβαρυνθούν με τόκους ή προσαυξήσεις, τα οφειλόμενα ποσά. Παράταση, επίσης, πήρε η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και η καταβολή των δόσεων ρυθμίσεων.

ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΦΟΡΟΥΝ

Πιο αναλυτικά, οι παρατάσεις στο Φ.Π.Α., αφορούν τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει για τουλάχιστον δέκα ημέρες μέσα στον Μάρτιο. Έτσι, τα μέτρα, αναφέρονται σε θέατρα, εκπαιδευτήρια, φροντιστήρια, γυμναστήρια, κινηματογράφους, παιδότοπους, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κομμωτήρια, εμπορικά κέντρα κλπ. Επίσης, οι επαγγελματίες που έχουν πολύ μεγάλη μείωση εσόδων, θα έχουν παράταση στο Φ.Π.Α. Η παράταση πληρωμής του Φ.Π.Α. θα είναι τετράμηνη. Για τις ασφαλιστικές εισφορές θα ισχύσει τρίμηνη παράταση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Η συνεδρίαση των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.ΠΑ.)  αναβάλλεται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020. Επιπλέον, θα υπάρξουν αλλαγές στο επίδομα του “Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος” και του επιδόματος στέγασης. Έτσι, για ένα μήνα θα παραταθεί η ισχύς των αποφάσεων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που έληξε τον Φεβρουάριο. Επίσης, για το επίδομα στέγασης, παρατείνεται η ισχύς των αποφάσεων, για ένα μήνα, η οποία λήγει τον Μάρτιο.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Στις επιχειρήσεις που λειτουργούν, πρέπει να απομακρύνονται οι έγκυες εργαζόμενες γυναίκες για να μη κινδυνεύσουν οι ίδιες ή το κυοφορούμενο έμβρυο. Όταν η έγκυος εργαζομένη, παραμένει στο σπίτι, δικαιούται κανονικά το μισθό της. Αυτό δεν θα συμβεί μόνο, αν η επιχείρηση έχει αναστείλει την δραστηριότητα της για να αντιμετωπίσει την μετάδοση του κορονοϊού. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, εφαρμόζουν, όσα προβλέπονται για τους εργαζόμενους σε κατ΄οίκον παραμονή για προληπτικούς λόγους.

ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Επιπλέον, όσο διαρκούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, κάποιες επιχειρήσεις θα λειτουργούν τις Κυριακές και τις αργίες. Σκοπός είναι η κάλυψη βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου. Το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις που παράγουν, μεταφέρουν και εφοδιάζουν τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα. Είναι απαραίτητο να τηρούνται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας των εργαζομένων.

“ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ”

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αναφέρει και τον μηχανισμό στήριξης των εργαζομένων για τις επιχειρήσεις που προσωρινά δεν λειτουργούν. Θα υπάρξει “αποζημίωση ειδικού σκοπού“. Για να λάβουν την αποζημίωση οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες θα πρέπει να προχωρήσουν σε μία διαδικασία. Συγκεκριμένα, οι εργοδότες των επιχειρήσεων που προσωρινά δεν λειτουργούν, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο ΕΡΓΑΝΗ. Με αυτή, δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους απαγορεύεται να λειτουργήσει προσωρινά.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Στην συνέχεια, οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων, υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Εκτός από τα προσωπικά τους στοιχεία, θα δηλώσουν  και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται. Έτσι, θα συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης.

ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ

Από αυτή την διαδικασία, αποτελούν εξαίρεση:

  • τα άτομα που εργάζονται εξ αποστάσεως,
  • όσοι βρίσκονται σε νόμιμη άδεια,
  • τα άτομα που αποτελούν προσωπικό ασφαλείας.
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ

Έπειτα, για την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας, οι δημόσιες υπηρεσίες, παίρνουν κάποια μέτρα, αυτή την περίοδο. Έτσι, η Διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε η τακτική επιδότηση των ανέργων που θα αιτούνται έως τις 3/4/2020 να ξεκινάει αναδρομικά από την έβδομη ημέρα μετά την ημερομηνία απόλυσής τους, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της αίτησης. Έτσι, οι άνεργοι δεν χρειάζεται να πηγαίνουν στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2), μέσα σε έξι ημέρες μετά την λύση της εργασιακής τους σχέσης.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΕΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ

Οι συνεντεύξεις ανέργων με τους εργασιακούς συμβούλους θα γίνονται μόνο τηλεφωνικά. Οι άνεργοι που είχαν ραντεβού, θα ενημερωθούν από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για να μη πάνε στα ΚΠΑ2. Επιπλέον, οι εγγραφές νέων χρηστών στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω τους κωδικούς πρόσβασης του Taxisnet.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΦΚΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Χρήστος Χάλαρης, ανακοίνωσε πως οι πολίτες θα εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά. Επιπλέον, τα ΚΕΠ για να προστατευτούν οι υπάλληλοι και οι πολίτες, θα λειτουργούν καθημερινά με ωράριο 7:30-15:00. Οι πολίτες θα πηγαίνουν μετά από τηλεφωνικό ραντεβού για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Χρειάζεται όλοι να δράσουμε υπεύθυνα και προσεκτικά για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού. Με αυτό το τρόπο, σύντομα, οι δύσκολες μέρες που βιώνουμε, θα ανήκουν στο παρελθόν.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση