Καλλιτέχνες: Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης | jobstoday.gr

Καλλιτέχνες: Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Το σύνθημα “μένουμε σπίτι“, αντικαταστάθηκε σε “μένουμε ασφαλείς“, ο εγκλεισμός τελείωσε και όλοι βαδίζουμε σε μία νέα κανονικότητα. Όμως ο κίνδυνος δεν έχει εξαφανιστεί. Ένα από τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, είναι το πάγωμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Ο φόβος για το μέλλον χιλιάδων καλλιτεχνών και η αντίδραση τους, ήταν αναμενόμενα. Γι αυτό το λόγο, η  κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα ενίσχυσης του καλλιτεχνικού κόσμου.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, αναφέρθηκε και στον πολιτιστικό χώρο. Έτσι, μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων στήριξης των καλλιτεχνών που πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού. Πιο αναλυτικά, ο ίδιος δήλωσε πως οι καλλιτέχνες με ενεργές συμβάσεις εργασίας, καλύπτονται ήδη από τα μέτρα ενίσχυσης. Δηλαδή, τους χορηγείται επίδομα 800 ευρώ, αναστέλλονται οι ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις και υπάρχουν διευκολύνσεις στις τραπεζικές υποχρεώσεις.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ

Αποζημίωση ειδικού σκοπού θα λάβουν όσοι δουλεύουν ωρομίσθια. Δηλαδή ηθοποιοί, μουσικοί των ωδείων και άλλοι εργαζόμενοι στον πολιτιστικό χώρο. Εκδόθηκε σχετική ΚΥΑ μετά από την επικοινωνία του υπουργού Πολιτισμού, Οικονομικών και Εργασίας. Οι άνεργοι καλλιτέχνες, μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα εργασίας που έχουν ανακοινωθεί.

.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, υπάρχει ένα πρόγραμμα για τα άτομα ηλικίας από 55 έως 67 με 8.500 κενές θέσεις. Υπάρχει, ακόμα, ένα πρόγραμμα σε δήμους όπου θα προσληφθούν 36.500 άτομα. Θα δοθεί προτεραιότητα στους μακροχρόνια άνεργους. Ακόμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως το Υπουργείο Πολιτισμού έχει διαθέσιμα 15 εκατομμύρια ευρώ για την στήριξη της Τέχνης. Έτσι, θα ετοιμάσει διάφορες δράσεις για την ενίσχυση του καλλιτεχνικού κόσμου.

SUPPORT ART WORKERS”

Στα πλαίσια στήριξης των καλλιτεχνών, δημιουργήθηκε  η διαδικτυακή πρωτοβουλίαSupport Art Workers“. Χιλιάδες άνθρωποι συμβολικά άλλαξαν τις φωτογραφίες προφίλ τους στο facebook και πρόσθεσαν το πλαίσιο “Support Art Workers“. Με αυτή την κίνηση ζητούν από την πολιτεία να σεβαστεί τους εργαζόμενους στο χώρο της Τέχνης. Χωρίς την βοήθεια της, οι καλλιτέχνες δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΕ 8 ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Το επίδομα των 800 ευρώ, θα λάβουν οκτώ ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας. Οι εργαζόμενοι μέχρι τις 14 Μαΐου θα πρέπει να υποβάλλουν στην ψηφιακή πλατφόρμα https://supportemployees.services.gov.gr τις υπεύθυνες δηλώσεις, για να τους χορηγηθεί το επίδομα των 800 ευρώ.

ΕΠΙΛΥΣΗ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΑΝΗ

Με την δημοσίευση της εγκύκλιου, γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν ζητήματα που αφορούσαν ειδικές περιπτώσεις, όπου το ΕΡΓΑΝΗ δεν αποτύπωνε ακριβώς την πραγματική κατάσταση της σχέσης εργασίας. Έτσι, οι εργαζόμενοι έμειναν εκτός επιδότησης, γιατί δεν μπορούσαν να “ανιχνευτούν” από το σύστημα. Πλέον, καλούνται, να προσδιορίσουν την ειδική περίπτωση στην οποία υπάγονται.

ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι οκτώ ειδικές κατηγορίες σύμφωνα με την εγκύκλιο είναι οι:

 • Μεταφορά προσωπικού. Όταν υπάρχει μεταφορά προσωπικού από μια επιχείρηση σε άλλη και η σύμβαση εργασίας του εργαζόμενου, έχει τεθεί σε αναστολή.
 • Μεταβίβαση επιχείρησης: Όταν υπάρχει μεταβίβαση επιχείρησης και η σύμβαση εργασίας του εργαζόμενου στην διάδοχη επιχείρηση, έχει ανασταλεί.
 • Γνήσιος δανεισμός: Όταν ο εργαζόμενος έχει δανειστεί από το πρώτο εργοδότη σε δεύτερο και αναστάλθηκε η σύμβαση εργασίας του.
 • Μέσω Ε.Π.Α. απασχόληση: Η σύμβαση του εργαζόμενου που απασχολείται σε έμμεσο εργοδότη μέσω Επιχείρησης Προσωρινής Απασχόλησης (Ε.Π.Α.), βρίσκεται σε αναστολή.
 • Παρελθοντική απασχόληση μέσω Ε.Π.Α: Όταν ο εργαζόμενος απασχολήθηκε παλιά σε έμμεσο εργοδότη μέσω Ε.Π.Α και του οποίου τώρα έχει ανασταλθεί η σύμβαση από άλλο εργοδότη.
 • Επίσχεση εργασίας: Οταν ο εργαζόμενος έχει προβεί σε επίσχεση εργασίας. Απασχολείται σε άλλο εργοδότη αλλά η σύμβαση του έχει ανασταλθεί.
 • Λανθασμένες καταχωρήσεις σε έντυπα ή χειρόγραφες υποβολές εντύπων.
 • Δήλωση πρέπει να υποβάλουν και εργαζόμενοι που απασχολούνται σε περισσότερους από έναν εργοδότες και ο ένας από αυτούς δεν έχει θέσει σε αναστολή την σύμβαση εργασίας τους. Επίσης, δεν πρέπει να ξεπέρασαν κατά μέσο όρο το 30% των συνολικών ωρών εργασίας εβδομαδιαίως στο διάστημα από 15/3/2020 έως 20/4/2020.
ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Επιπλέον, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε την Πρωτομαγιά:

 • θα καταβληθεί έκτακτο οικονομικό επίδομα στο προσωπικό του Συστήματος Υγείας και των απασχολούμενων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που δεν το έλαβε το Πάσχα. Αυτό θα είναι ίσο με το μισό του βασικού μισθού,
 • θα παραταθεί η έκπτωση 40% στα ενοίκια για τον Μάιο.
 • Θα υπάρξει τρίμηνη παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
 • Έως τις 15 Μαΐου θα παραταθεί η χρονική περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης,
 • θα υπάρξει εντός του Μαΐου εξειδικευμένη στήριξη του τουρισμού και των μεταφορών, κλάδοι που επλήγησαν περισσότερο.
 • Τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν στο τέλος Απριλίου θα επεκταθούν για δύο μήνες.
 • Προβλέφθηκαν μέτρα στήριξης για τους ναυτικούς που είναι άνεργοι ή έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις τους.
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ

Συγκεκριμένοι, οι άνεργοι ναυτικοί πρέπει να εγγραφούν στους καταλόγους του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ). Στη συνέχεια, θα τους χορηγηθεί τακτικό επίδομα ανεργίας, για έξι μήνες. Οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος:

 • Να είναι απογεγραμμένοι ναυτικοί με θαλάσσια υπηρεσία τουλάχιστον τρία χρόνια σε συμβεβλημένα πλοία με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ). Ή σε μη συμβεβλημένα πλοία με το Ν.Α.Τ. με ξένη σημαία, εφόσον αυτή έχει αναγνωρισθεί,
 • να έχουν απολυθεί σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους,
 • να είναι γραμμένοι στους καταλόγους για ναυτολόγηση του ΓΕΝΕ Πειραιά ή των Λιμενικών Αρχών για τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες.

Συνοψίζοντας, η νέα “κανονικότητα” είναι αρκετά δύσκολη για όλους τους εργαζόμενους. Όμως, γίνονται αρκετές προσπάθειες για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία της χώρας.

Μαίρη Κάντα

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση