ΓΣΕΕ: Μείωση του μισθού στην Ελλάδα το 2020 | jobstoday.gr

ΓΣΕΕ: Μείωση του μισθού στην Ελλάδα το 2020

Αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που καταγράφηκαν στην ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΣΕ για τους μισθούς στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν, ο μισθός στην χώρα μας μειώθηκε κατά 2,5% το 2020. Την ίδια χρονιά, οι απολαβές των εργαζομένων στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 1% ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 0,6%.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αν και η μείωση του μισθού στην χώρα μας ήταν λιγότερο έντονη από αυτή της Ιταλίας και του Λουξεμβούργου, ήταν εξίσου σημαντική συγκριτικά με την πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ο μέσος μισθός για τους Έλληνες δεν μειώθηκε μόνο το 2020, αλλά μειώνεται συστηματικά από το 2010. Στοιχείο που αποδεικνύει πως το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι ελαχιστοποιημένο.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

Η φορολογική επιβάρυνση των τελευταίων χρόνων, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αιτία για την απόκλιση της Ελλάδος στους μισθούς καθώς είναι πανομοιότυπη η εικόνα για τον καθαρό μέσο μισθό ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα ανήκει στα ελάχιστα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όπου μειώθηκε ο καθαρός μέσος μισθός την χρονιά της πανδημίας. Όμως, είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. όπου την προηγούμενη χρονιά, οι καθαρές απολαβές των εργαζομένων ήταν χαμηλότερες από αυτές που υπήρχαν δέκα χρόνια νωρίτερα, δηλαδή το 2010.

ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟ 2020

Η μείωση των απολαβών οφείλεται στα μέτρα της εισοδηματικής λιτότητας που υπήρξαν τα προηγούμενα δέκα χρόνια στην Ελλάδα, όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ. Η πανδημία έφερε μεγαλύτερη μείωση, γεγονός που δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο την διαβίωση των εργαζομένων. Ακόμη, στην χώρα μας δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό το 2020. Ήταν η μόνη χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ο κατώτατος μισθός παρέμεινε ίδιος από το 2019.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΥΞΗΘΗΚΕ Ο ΜΙΣΘΟΣ

Αντίθετα, το 2021 17 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύξησαν τον κατώτατο μισθό των εργαζομένων. Έτσι:

  • Ο μισθός στην Λετονία αυξήθηκε κατά 16,3%,
  • στην Σλοβενία κατά 8.9%,
  • στην Πολωνία κατά 7,7%,
  • στην Σλοβακία κατά 7,4%,
  • στην Βουλγαρία κατά 7,1% και
  • στην Λιθουανία κατά 5,6 %. Μικρότερη αύξηση του μισθού υπήρξε:
  • στην Πορτογαλία (4,7%),
  • στην Κροατία (4,6%),
  • στην Ιρλανδία (4,1%),
  • στην Τσεχία (3,7%),
  • στην Ρουμανία (3,1%),
  • στο Λουξεμβούργο (2,8%),
  • στο Βέλγιο (2%),
  • στην Ολλανδία (1,9%),
  • στην Γερμανία (1,6%) και
  • στην Γαλλία και στην Μάλτα (1%).
ΕΛΛΑΔΑ: 5Η ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

Η Ισπανία, η Ουγγαρία και η Εσθονία κράτησαν σταθερό τον μισθό. Συνεπώς, η κρίση του Covid-19 δεν θεωρήθηκε αιτία για τα περισσότερα κράτη- μέλη της Ε.Ε. για να μη διαπραγματευτούν και να μη αυξήσουν τον κατώτατο μέσο μισθό. Ακόμη, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης, ο κατώτατος μισθός στην χώρα μας έχει την πέμπτη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη. Είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. όπου μειώθηκε κατά 9% η αγοραστική δύναμη συγκριτικά με το 2010. Στην Ρουμανία παρατηρήθηκε η υψηλότερη αύξηση της αγοραστικής δύναμης (272%) ενώ η μικρότερη αύξηση σημειώθηκε στην Γαλλία (15%).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Εκτός από τους μειωμένους μισθούς, η Ελλάδα είχε την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον δείκτη ποιότητας της απασχόλησης στην ίδια έκθεση της ΓΣΕΕ. Προτελευταία χώρα στον δείκτη ποιότητας της εργασίας ήταν η Ιρλανδία. Η χώρα μας ήταν η μοναδική που εμφάνισε τόσο μεγάλη πτώση καθώς ο δείκτης ελαχιστοποιήθηκε κατά 11,45%  από το 2010 έως το 2019. Μικρή μείωση υπήρξε στην Πορτογαλία (– 3,21%) και στην Κύπρο (-1,96%) ενώ ο δείκτης στις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ε.Ε. βελτιώθηκε.

Ολοκληρώνοντας, η ποιότητα της απασχόλησης εξαρτάται από την διάρκεια της εβδομαδιαίας εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, η Ελλάδα είχε τον υψηλότερο εργασιακό χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή εβδομαδιαίως ένας εργαζόμενος στην Ελλάδα δούλευε 41 ώρες και 50 λεπτά ενώ για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η εβδομαδιαία εργασία διαρκούσε 37 ώρες.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση