Freelancing: Συμβουλές για μία επιτυχημένη καριέρα | jobstoday.gr

Freelancing: Συμβουλές για μία επιτυχημένη καριέρα

Στη σημερινή εποχή, ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες προτιμούν την αυτοαπασχόληση (freelancing). Αυτό το μοντέλο εργασίας προσφέρει ευελιξία και ελευθερία επιλογών. Μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζεται πως το 1/3 του συνόλου των εργαζομένων απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Αν αποφάσισες να γίνεις freelancer, υπάρχουν κάποιες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις.

ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙΣ ΩΣ FREELANCER

Ένας freelancer μπορεί να εργαστεί πάνω σε πολλούς τομείς. Ενδεικτικά, έχοντας μόνο έναν υπολογιστή ή μια τηλεφωνική γραμμή, μπορείς να ασχοληθείς με την εξυπηρέτηση πελατών, το κλείσιμο ραντεβού και τον έλεγχο emails. Ή με την δημιουργία διαφημιστικών κειμένων, αν έχεις έφεση στη γραφή. Αν είσαι καλλιτέχνης, μπορείς  να προωθήσεις την δουλειά σου και να πουλήσεις τα έργα σου μέσα από τα social media. Μπορείς, επίσης,  να κάνεις ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών μέσω skype ή μεταφράσεις κειμένων. Ή ν΄ανοίξεις την δική σου ηλεκτρονική επιχείρηση.

KATEΓΡΑΨΕ ΤΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΟΥ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, αν θέλεις να ασχοληθείς με το freeelancing είναι να προσδιορίσεις τις δεξιότητές σου. Πρέπει να βρεις ένα επάγγελμα που να καλύπτει κάποια ανάγκη της αγοράς. Έτσι θα μπορέσεις να βρεις και πελάτες. Κατέγραψε τα ταλέντα και τις δεξιότητες που έχεις και εξέτασε την αγορά που σ΄ενδιαφέρει.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΟΥ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Όταν αποφασίσεις με τι θα ασχοληθείς, εξειδικεύσου πάνω στο αντικείμενο σου. Όσο πιο εξειδικευμένος είσαι σε ένα συγκεκριμένο τομέα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να είσαι δυσεύρετος, σύμφωνα με έρευνες. Έτσι, παρακολούθησε αρκετά σεμινάρια καθώς θα σε βοηθήσουν.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥ ΣΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ

Έπειτα, πρέπει να παρουσιαστείς στους μελλοντικούς πελάτες και να δείξεις τις δυνατότητες σου. Στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, μπορείς εύκολα να παρουσιάσεις όσα έχεις κάνει. Έτσι, αξιολόγησε τα δείγματα της δουλειάς σου και παρουσίασε τα μέσα από κάποιο προσωπικό site, ή blog. Αν δεν ασχολείσαι με κάποιο καλλιτεχνικό επάγγελμα, μπορούν να σε βοηθήσουν οι γνώμες παλαιότερων συνεργατών ή εργοδοτών.

ΕΡΕΥΝΗΣΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Η εμπεριστατωμένη έρευνα είναι το επόμενο βήμα που χρειάζεται να κάνεις. Πρέπει να κατανοήσεις πλήρως την αγορά των ελεύθερων επαγγελματιών. Έτσι, θα μάθεις το πόσο θα χρεώνεις για τις υπηρεσίες  σου αλλά και πού θα βρεις συνεργάτες και πελάτες. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζεις ποιες δεξιότητες είναι πιο δημοφιλείς και ποια εργαλεία θα χρειαστείς για την δουλειά σου.

ΑΝΑΝΕΩΣΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΟΥ

Είναι σημαντικό να ανανεώσεις το βιογραφικό σου. Οι μελλοντικοί πελάτες θα ζητήσουν πιθανότατα να δουν το βιογραφικό σου. Έτσι, είναι απαραίτητο να έχεις κάτι που αποδεικνύει τις ικανότητες σου. Καλό είναι μαζί με το χειρόγραφο βιογραφικό σου, να έχεις ενημερωμένο και το προφίλ σου στο Linkedin ή σε κάποια προσωπική σου σελίδα. Στην συνέχεια, επικοινώνησε με τοπικούς φορείς που μπορεί να χρειάζονται ελεύθερους επαγγελματίες.

ΤΑ SITES ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ FREELANCING

Ψάξε για εν δυνάμει πελάτες online σε διάφορα sites. Τα πιο γνωστά sites που ασχολούνται με το freelancing είναι τα εξής:

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΝΗ

Για να πετύχεις στο freelancing πρέπει να είσαι αποφασισμένος και επίμονος. Πρέπει να προσπαθείς αδιάκοπα αλλά και να υιοθετήσεις μια θετική νοοτροπία. Μη εκλαμβάνεις το “όχι” ως απόρριψη και υποτίμηση των προσόντων και της αξίας σου. Εκμεταλλεύσου την αρνητική απάντηση και ανάλυσε τους λόγους αυτής της απόρριψης. Αυτή θα σε οδηγήσει σε τρόπους βελτίωσης των υπηρεσιών σου.

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙΣ

Μόλις μελετήσεις τις προσφορές του ανταγωνισμού, διαφοροποίησε αυτό που προσφέρεις και δώσε του μια μοναδική αξία. Ανακάλυψε το δικό σου τρόπο παρουσίασης και προβολής των υπηρεσιών σου για να καταφέρεις να ξεχωρίσεις.

ΖΗΤΑ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ

Έπειτα, ζήτα από τους ικανοποιημένους πελάτες να γράψουν κάτι για σένα. Η λήψη μιας σύστασης από έναν πελάτη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κερδίσεις νέους πελάτες. Ένας ακόμα καλός τρόπος για να αποκτήσεις νέους πελάτες, είναι να προσφέρεις δωρεάν μερικές υπηρεσίες για περιορισμένες ημέρες. Ως “αντάλλαγμα” ζήτησε να σε προτείνουν σε μερικούς άλλους ανθρώπους.

ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ

Στα πρώτα σου βήματα ως freelancer, πρέπει να αποφύγεις λάθη που κάνουν συνήθως οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτά είναι τα εξής:

  • Δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια των δεδομένων τους. Ως freelancer πρέπει να αφιερώνεις αρκετό χρόνο στη διαχείριση και οργάνωση των επαγγελματικών σου δεδομένων. Πρέπει να κρατάς σε ασφαλές και προσβάσιμο σημείο τα στοιχεία πελατών αλλά και εργασιών που έχεις αναλάβει.
  • Ξεκινούν χωρίς χρήματα. Είναι απαραίτητο να έχεις συγκεντρώσει ένα ποσό στην άκρη για έκτακτη ανάγκη. Επίσης πρέπει να είσαι σίγουρος ότι διαθέτεις όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και έναν αξιοπρεπή χώρο για να δουλέψεις.
  • Δεν έχουν συγκεκριμένους στόχους. Πριν ξεκινήσεις την εργασία, πρέπει να αποφασίσεις τους στόχους και να βάλεις ένα χρονοδιάγραμμα για την επίτευξή τους.
  • Δεν υπογράφουν συμβόλαια. Είναι προτιμότερο να έχεις μια γραπτή συμφωνία με τον πελάτη. Οι γραπτές συμφωνίες ορίζουν τις προσδοκίες και των δύο εμπλεκόμενων.
  • Καθορίζουν λανθασμένα την τιμή για τις υπηρεσίες τους. Ο καθορισμός των τιμών είναι πραγματικά δύσκολος. Αν βάλεις μεγάλες χρεώσεις μπορεί να μη έχεις δουλειά, ενώ αν έχεις πολύ μικρές χρεώσεις μπορεί να μη ανταπεξέλθεις οικονομικά. Αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας στον ίδιο κλάδο που ήσουν και υπάλληλος, είναι πιο εύκολο να καθορίσεις την τιμή χρέωσης. Πρέπει να σκεφτείς πως θα παίρνεις περίπου όσα έπαιρνες και όταν ήσουν υπάλληλος.
ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ως ελεύθερος επαγγελματίας, θα εργάζεσαι από το σπίτι σου. Για να εργαστείς πιο παραγωγικά, χωρίς να αποσπάται η προσοχή σου, καλό θα είναι να ακολουθήσεις τα παρακάτω tips:

  • Το δωμάτιο που θα έχεις ως γραφείο θα πρέπει να είναι απομονωμένο για να μη σε αποσπούν άλλοι ήχοι.
  • Πρέπει να εργάζεσαι χωρίς διακοπές μέσα στη μέρα σου. Για να πετύχεις αυτό θα πρέπει να ορίσεις τις ώρες που θα εργάζεσαι και το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθείς.
  • Πριν να αρχίσεις την δουλειά, ντύσου όπως θα ντυνόσουν, αν θα πήγαινες στο γραφείο. Αυτό σε βοηθά στο να μένεις συγκεντρωμένος.
  • Κάνε συχνά διαλείμματα για να ξεκουράζεσαι καθώς μέσα στη μέρα η παραγωγικότητά σου πέφτει σταδιακά.

Αν ακολουθήσεις τα tips που δόθηκαν, σύντομα θα εξελιχθείς και θα είσαι ικανοποιημένος με το επάγγελμα που επέλεξες.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση