Εξ αποστάσεως πρόσληψη: Τι να αποφύγεις | jobstoday.gr

Εξ αποστάσεως πρόσληψη: Τι να αποφύγεις

Η πρόσληψη ενός εργαζομένου δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται. Η δυσκολία αυξάνεται, την στιγμή που θα κληθείς να προσλάβεις εργαζομένους εξ αποστάσεως για την επιχείρηση σου. Τα λάθη σε αυτή την περίπτωση πληθαίνουν και  μπορούν να καθυστερήσουν τους υπόλοιπους εργαζομένους της εταιρείας στην παράδοση ενός σημαντικού project. Παρακάτω θα μάθεις πώς να αποφύγεις τα πιο συνηθισμένα λάθη στην πρόσληψη τηλεργαζομένων.

ΒΑΣΙΚΟ ΛΑΘΟΣ Η ΒΙΑΣΥΝΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Η βιασύνη των υπευθύνων να προσλάβουν νέους εξ αποστάσεως εργαζομένους είναι αυτή που συχνά οδηγεί σε αποτυχημένες προσλήψεις. Αυτό συμβαίνει γιατί ο υπεύθυνος δεν εξετάζει σωστά τους υποψηφίους και βγάζει βιαστικά συμπεράσματα για την καλή απόδοσή τους στην δουλειά. Έτσι, εάν θέλεις να προσλάβεις αυτό το διάστημα έναν τηλεργαζόμενο, φρόντισε να ξοδέψεις αρκετό χρόνο για να ελέγξεις προσεκτικά όλους τους υποψηφίους, πριν καταλήξεις στο άτομο που θα προσλάβεις.

Η ΜΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΑΛΛΟ ΛΑΘΟΣ

Πολλοί υπεύθυνοι πρόσληψης πιστεύουν πως η διαδικασία συνέντευξης είναι η ίδια και για τους τηλεργαζομένους και για όσους εργάζονται στο γραφείο. Αυτό είναι μεγάλο λάθος καθώς πρέπει να διαφοροποιείται η συνέντευξη που δίνουν οι αποστάσεως εργαζόμενοι. Για να προσλάβεις τον ιδανικό εργαζόμενο, χρειάζεται να προσαρμόσεις τις ερωτήσεις για την τηλεργασία ώστε να κατανοήσεις καλύτερα πώς θα εργάζεται ο υποψήφιος για την εταιρεία σου.

ΤΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΗΛΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Γι αυτό το λόγο, θέσε στους υποψηφίους για την εξ αποστάσεως εργασία ερωτήσεις όπως:

  • “ποιες εφαρμογές χρησιμοποιείς για να σε βοηθούν στην εργασία;”,
  • “τι θα έκανες αν αντιμετώπιζες πρόβλημα στην δουλειά και δεν μπορούσες να επικοινωνήσεις με τον προϊστάμενο;”
  • “ποιες ώρες είσαι περισσότερο αποδοτικός στην εργασία;”. Οι ερωτήσεις πρέπει να είναι σύντομες και σωστά διατυπωμένες. Καλό είναι να υπάρξουν δύο συνεντεύξεις: μία τηλεφωνική και μία με βιντεοκλήση. Έτσι θα έχεις περισσότερο χρόνο με τον κάθε υποψήφιο χωριστά.
ΜΗ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Το βιογραφικό ενός υποψήφιου είναι το πρώτο έγγραφο που θα ελέγξεις για την πρόσληψη του. Όμως δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για την σωστή επιλογή του εργαζομένου. Απέφυγε αυτό το λάθος και μη βλέπεις μόνο την “βιτρίνα” του υποψηφίου. Έλεγξε τις πραγματικές ικανότητες που διαθέτει ο ίδιος.

ΛΑΘΟΣ Ο ΜΗ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ SOFT SKILLS

Επόμενο λάθος στην πρόσληψη είναι ο αυστηρός έλεγχος των hard skills των υποψηφίων και όχι των soft skills. Θυμήσου πως διαφορετικές επαγγελματικές δεξιότητες χρειάζεται να έχει ένας τηλεργαζόμενος από έναν δια ζώσης εργαζομένο. Για να προσλάβεις τον σωστό εξ αποστάσεως εργαζόμενο, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα soft skills, όπως είναι η επικοινωνία, η καλή διαχείριση του χρόνου, η λήψη πρωτοβουλιών κλπ.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΕΝΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Για να μη μείνεις μόνο στο βιογραφικό των υποψηφίων και για να ελέγξεις τις επαγγελματικές τους δεξιότητες, θα μπορούσες να δημιουργήσεις ένα μικρό τεστ. Λόγου χάρη, αν ψάχνεις έναν νέο διακοσμητή εσωτερικών χώρων για την επιχείρησή σου, ζήτησε από τους υποψηφίους να ετοιμάσουν ένα πρόχειρο κείμενο με προτάσεις διακόσμησης για ένα χώρο σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όσοι επιτύχουν σε αυτό το “τεστ” θα είναι κατάλληλοι για πρόσληψη. Μη ξεχάσεις μόνο να αμείψεις με ένα μικρό χρηματικό ποσό, όλα τα άτομα που μπήκαν σε αυτή την διαδικασία.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΕ ΤΗΛΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΡΗ

Η λανθασμένη αναζήτηση υποψηφίων είναι άλλο ένα συνηθισμένο λάθος. Ψάξε νέους εργαζομένους σε πολλά και διαφορετικά μέρη. Λόγου χάρη, μη νομίζεις πως θα βρεις τον ιδανικό τηλεργαζόμενο, απλά καρφιτσώνοντας μια αγγελία εργασίας έξω από ένα κλειστό κατάστημα ενός μικρού δρόμου. Δημοσίευσε αγγελίες εργασίας σε ιστοσελίδες όπως το Jobstoday που εξειδικεύονται σε εργασιακά θέματα και στην εργασία εξ’ αποστάσεως. Στο WeWorkRemotely και στο fiverr μπορείς να βρεις εργαζόμενους εξ αποστάσεως από όλο τον κόσμο.

ΣΥΧΝΟ ΛΑΘΟΣ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΟΝΟ ΕΝΟΣ ΤΗΛΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ

Συχνό λάθος ακόμη είναι και η πρόσληψη μόνο ενός τηλεργαζομένου. Με την εξ αποστάσεως πρόσληψη δεν μπορείς να είσαι βέβαιος από την αρχή πως προσέλαβες το σωστό άτομο. Στην πορεία ίσως διαπιστώσεις πως ο εργαζόμενος δεν έχει καλή αποδοτικότητα. Γι αυτό το λόγο, προσέλαβε δύο άτομα δοκιμαστικά με αμοιβή για 1-2 εβδομάδες και μετά αποφάσισε ποιος θα μείνει μόνιμα.

ΛΑΘΟΣ Η ΜΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΜΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ

Η μη εκπαίδευση των εξ αποστάσεως εργαζομένων και η μη ενσωμάτωση τους στην επιχείρηση είναι επίσης δύο συνηθισμένα λάθη που γίνονται. Θυμήσου πως δεν αρκεί μόνο η πρόσληψη των ιδανικών τηλεργαζομένων για να έχεις επιθυμητά αποτελέσματα. Η επιτυχία ή μη, μίας επιχείρησης στηρίζεται στην συνεχιζόμενη εκπαίδευση όλων των εργαζομένων. Φρόντισε να την παρέχεις στα νεοπροσληφθέντα άτομα με τακτικές βιντεοκλήσεις.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ Ο ΤΗΛΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

Για να ενσωματωθεί καλύτερα ένας νεοπροσληφθέντας φρόντισε να τον ξεναγήσεις μέσω βιντεοκλήσης σε όλους τους χώρους της επιχείρησης και να του συστήσεις όλους τους συναδέρφους του. Ακόμη, προγραμμάτισε συχνά meetings με όλους τους εργαζομένους, ώστε να μη νιώθουν οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι παραγκωνισμένοι.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΝΤΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

Επιπρόσθετα, πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, αγνοούν εντελώς τα άτομα που απέρριψαν για την δουλειά. Μη κάνεις το ίδιο λάθος και εσύ. Σκέψου τι θα ήθελες να συμβεί εάν εσύ αναζητούσες εργασία και δράσε ανάλογα. Στείλε ένα ευγενικό email στο κάθε απορριφθέντα υποψήφιο και αν θέλεις εξήγησε περιληπτικά τους λόγους που δεν τον προσέλαβες. Αυτό το email θα εντυπωσιάσει θετικά τον απορριφθέντα υποψήφιο.

Συνοψίζοντας, εάν προσέξεις και αποφύγεις τα πιο συχνά λάθη που παρουσιάστηκαν στις προηγούμενες γραμμές, θα καταφέρεις να προσλάβεις τον ιδανικό για σένα τηλεργαζόμενο και θα φέρει θετικά αποτελέσματα στην επιχείρηση σου.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση