Εργαζόμενοι με ψυχικές διαταραχές: Τα δικαιώματά τους | jobstoday.gr

Εργαζόμενοι με ψυχικές διαταραχές: Τα δικαιώματά τους

Η εργασία, έχει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των ατόμων. Όμως, πολλοί άνθρωποι με ψυχικές ασθένειες, παραμένουν άνεργοι. Άλλοι εργαζόμενοι κρύβουν στο εργασιακό τους περιβάλλον, ότι νοσούν ψυχικά, για να μη απολυθούν. Επιπλέον, φοβούνται μήπως στιγματιστούν. Επικοινωνήσαμε με τον εργατολόγο κ. Γεώργιο Κουτσούκο για να μιλήσει για τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχική νόσο, στο χώρο της εργασίας.

κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ

Ο κ. Γεώργιος Κουτσούκος, εργατολόγος-δικηγόρος, παρ’ Αρείω Πάγω, εξειδικεύεται στο χειρισμό θεμάτων εργατικού και ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού δικαίου. Επίσης, συμμετέχει σε ομάδες εργασίας για την απαγόρευση των διακρίσεων, για τις συντάξεις και το μεταναστευτικό δίκαιο για λογαριασμό Διεθνών Δικτύων. Αρχικά, τον ρωτήσαμε τι ισχύει με την πρόσληψη ενός ατόμου με ψυχική νόσο. Εκείνος απάντησε: “Η νομοθεσία μέχρι σήμερα καλύπτει στο μεγαλύτερο βαθμό τον εργαζόμενο, απαγορεύοντας στον υποψήφιο εργοδότη, πρόσβαση σε ιατρικά δεδομένα. Επιτρέπει, όμως, στον εργοδότη να προχωρήσει σε δικές του αξιολογήσεις είτε σωματικές είτε ψυχικές, που μπορούν να καθορίσουν το εάν θα προχωρήσει στην πρόσληψη ή όχι”.

ΠΟΤΕ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ

Όταν ερωτήθηκε, πότε ο εργοδότης μπορεί να αρνηθεί την πρόσληψη ενός ατόμου με ψυχική νόσο, δήλωσε: “Εφόσον μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια του ιδίου ή και των λοιπών εργαζομένων στο εργασιακό περιβάλλον.”Τι θα συμβεί εάν κάποιος εργαζόμενος σε μία επιχείρηση, διαγνωστεί με ψυχική νόσο; Είναι υποχρεωμένος να το αναφέρει στον εργοδότη του; Ο  εργατολόγος κ. Κουτσούκος απάντησε: “Στα πλαίσια της καλής πίστης και της εμπιστοσύνης που πρέπει να διέπει αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη σε μία εργασιακή σχέση, θα πρέπει να το αναφέρει.”

“Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ”

Επιπλέον, ο εργατολόγος κ. Κουτσούκος, όταν ερωτήθηκε αν μπορεί να απολυθεί ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, ανέφερε: “Είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη να τον απολύσει, επικαλούμενος την διάγνωση της ψυχικής νόσου“. “Η απόφαση του αυτή θα μπορεί να ελεγχθεί σε κάθε περίπτωση”δήλωσε ο ίδιος, “από πλευράς καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος”.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΣ

Οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη είναι από τις συχνότερες ψυχικές διαταραχές. Περισσότερο από 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από κατάθλιψη. Επίσης, περισσότερο από 260 εκατομμύρια έχουν αγχώδεις διαταραχές, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Εάν εργάζεστε και νοσείτε από κάποια ψυχική διαταραχή, γνωρίστε καλά τα δικαιώματά σας.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ

Έπειτα, μη διστάσετε να μιλήσετε με τον αφεντικό σας. Αποκαλύψτε του, τα σημεία της ψυχικής ασθένειας που επηρεάζουν τη δουλειά σας. Να είστε ειλικρινής μαζί του. Σίγουρα θα νιώσετε καλύτερα, όταν πάψετε να έχετε ένα τέτοιο μυστικό.

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ

Πριν να συναντηθείτε μαζί του, προετοιμαστείτε κατάλληλα. Κάντε μία λίστα με τα θέματα που θέλετε να συζητήσετε μαζί του. Εάν έχετε ζητήσει βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας, δείξτε την γνωμάτευση στον εργοδότη. Έπειτα, εξηγήστε του ακριβώς τι χρειάζεστε για να έχετε καλύτερη απόδοση στην δουλειά. Πολλοί εργοδότες, δεν είναι ενημερωμένοι για όλες τις ψυχικές νόσους.

ΦΤΙΑΞΤΕ ΕΝΑ ΠΛΑΝΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ

Μαζί με τον εργοδότη, φτιάξτε ένα πλάνο που θα σας βοηθήσει στον εργασιακό χώρο. Αν για παράδειγμα, σας αποσπάται εύκολα η προσοχή, μπορείτε να φοράτε ακουστικά και να ακούτε απαλή μουσική, καθώς εργάζεστε. Εάν δυσκολεύεστε να εστιάσετε σε μία μεγάλη εργασία που διαρκεί πολύ, ζητήστε να σας ανατεθούν μικρότερες εργασίες. Μόλις ολοκληρώνετε την κάθε εργασία, κάντε ένα μικρό διάλειμμα.

ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ ΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΝΑ ΣΑΣ ΜΙΛΗΣΕΙ

Εάν είστε ο εργοδότης, ενθαρρύνετε τον υπάλληλο με ψυχική νόσο να σας μιλήσει. Μη τον κάνετε να νιώσει άσχημα. Ενημερωθείτε για την ψυχική διαταραχή που ταλαιπωρεί τον εργαζόμενο. Αν χρειαστεί, ζητήστε την συμβουλή κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας. Έπειτα, προσφέρετε στον εργαζόμενο ένα ήρεμο και υγιές εργασιακό περιβάλλον.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΑΦΗΣ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

Ακόμα, πρέπει να είστε σαφής με τις εργασίες που δίνετε στον εργαζόμενο και τις προθεσμίες που πρέπει να τηρήσει. Τα στενά χρονικά περιθώρια θα αγχώσουν περισσότερο τον εργαζόμενο και θα μειώσουν την αποδοτικότητά του. Επιπλέον, πρέπει να δίνετε ελευθερία στον εργαζόμενο και αυτονομία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ σημαντικό, ο εργαζόμενος να παίρνει μόνος του πρωτοβουλίες και να διεκπεραιώνει τα καθήκοντά του. Για να το καταφέρετε αυτό, θέστε στόχους στον εργαζόμενο. Αλλά μη του υποδείξετε την διαδικασία που πρέπει να κάνει.

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να εργάζεται. Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές, μπορούν να εργαστούν αποτελεσματικά. Δεν πρέπει το στίγμα της ψυχικής ασθένειας, να τους απαγορεύσει να έχουν μία θέση στο χώρο εργασίας.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση