Έρευνα Randstad: Τι αναζητούν οι εργαζόμενοι | jobstoday.gr

Έρευνα Randstad: Τι αναζητούν οι εργαζόμενοι

Νέα δουλειά αναζητά το 62% των Ελλήνων εργαζομένων γιατί νιώθει πως ο μισθός του δεν είναι δίκαιος σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε η έρευνα της Randstad Workmonitor. Την ίδια αναζήτηση κάνουν οι εργαζόμενοι και σε άλλες χώρες του κόσμου σε διαφορετικά ποσοστά. Στην Ιταλία είναι 65%, στην Τουρκία 67%, στο Ηνωμένο Βασίλειο 59% και στην Ινδία 76%.

ΤΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ RANDSTAD

Το “Workmonitor” της Randstad υλοποιείται και δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο από το 2003. Σε αυτή, συμμετέχουν τριάντα τέσσερις χώρες και καταγράφονται τα ποσοστά της αυτοπεποίθησης και των προσδοκιών που έχουν οι εργαζόμενοι για να μετακινηθούν σε άλλη δουλειά μέσα σε χρονική περίοδο έξι μηνών. Επίσης, μέσα από την έρευνα καταγράφεται η ικανοποίηση που νιώθουν τα άτομα για την εργασία τους καθώς και τα κίνητρα τους. Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 23/8 έως τις 12/9/2021 και συμμετείχαν 800 εργαζόμενοι από 18 μέχρι 65 χρόνων.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

Ικανοποιημένοι είναι οι Έλληνες εργαζόμενοι σε αρκετά μεγάλο ποσοστό (79%) με τις επιλογές που έχουν κάνει στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της έρευνας της Randstad. Σε μεγαλύτερο ποσοστό είναι ικανοποιημένοι οι Ιταλοί εργαζόμενοι (83%). Αντίθετα, οι Ιάπωνες εργαζόμενοι έχουν το μικρότερο ποσοστό ικανοποίησης (67%). Από την αρχή της πανδημίας, το 73% των εργαζομένων στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερη σαφήνεια στους επαγγελματικούς στόχους και το 72% στους προσωπικούς του στόχους.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ VS ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων στην έρευνα της Randstad, το 59% των Ελλήνων εργαζομένων θέλει να αλλάξει την ισορροπία της προσωπικής και της επαγγελματικής ζωής του. Στην γειτονική Ιταλία η επιθυμία για αυτές τις αλλαγές είναι μεγαλύτερη καθώς το ποσοστό των εργαζομένων ανέρχεται σε 73%. Στην Αυστρία, χώρα της βορειοδυτικής Ευρώπης υπάρχει το χαμηλότερο ποσοστό εργαζομένων που θέλει αλλαγές στο προσωπικό και στο επαγγελματικό τομέα (47%) ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό (79%) βρίσκεται στην Τουρκία.

42% ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΓΧΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Το 42% των Ελλήνων εργαζομένων από την αρχή της πανδημίας νιώθει περισσότερο άγχος και έχει ανάγκη τις αλλαγές στον επαγγελματικό τομέα. Λιγότερο αγχωμένοι είναι οι εργαζόμενοι στην Δανία με ποσοστό 31% και ακολουθούν οι εργαζόμενοι στην Σουηδία και στην Νορβηγία με ίδιο ποσοστό 33%, στην Αυστρία με 35% και στην Τσεχική Δημοκρατία και στην Γαλλία με ποσοστό 39%. Οι εργαζόμενοι που αγχώθηκαν περισσότερο λόγω της πανδημίας είναι στην Ινδία και το ποσοστό ανέρχεται σε 77%.

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Όπως αναφέρει η έρευνα της Randstad, σε ποσοστό 61% οι Έλληνες εργαζόμενοι θα εξέταζαν την πιθανότητα να βρουν μία δουλειά στο εξωτερικό, εφόσον θα μπορούσαν να την υλοποιήσουν εξ αποστάσεως. Την ίδια πιθανότητα θα εξέταζαν σε μεγαλύτερο ποσοστό όμως οι εργαζόμενοι στην Ινδία (86%), στο Μεξικό (86%), στην Αργεντινή (84%), στην Βραζιλία (81%) και στην Τουρκία (76%). Το χαμηλότερο ποσοστό εμφανίζεται στην χώρα της Ιαπωνίας και της Αυστρίας και ανέρχεται σε 34% και ακολουθεί η Δανία με ποσοστό 37%.

89% ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Οι Έλληνες εργαζόμενοι συμφωνούν σε ποσοστό 89% να συνεχίσουν να παρακολουθούν επαγγελματικά σεμινάρια για να αυξήσουν την απασχολησιμότητά τους. Στο ίδιο ποσοστό συμφωνούν και οι Πορτογάλοι εργαζόμενοι, σύμφωνα με την Randstad. Λιγότερο σύμφωνα είναι τα άτομα που εργάζονται στην Αυστρία (61%), στην Γερμανία (65%), στο Λουξεμβούργο (65%) και στην Σουηδία (65%).

Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Επιπλέον, το 55% των Ελλήνων εργαζομένων δεν μπορεί να αποφασίσει ποιες επαγγελματικές δεξιότητες χρειάζεται να αποκτήσει εξαιτίας των γρήγορων αλλαγών που συμβαίνουν στον εργασιακό χώρο. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης όπως στην Ιταλία (60%) και στην Ισπανία (64%).

ΤΕΣΤ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Για να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες σε μεγαλύτερο βαθμό σε ποιες δεξιότητες πρέπει να επικεντρωθούν, ανέφεραν πως θα ήθελαν να λάβουν από την κυβέρνηση ή από τον εργοδότη τους ένα τεστ αξιολόγησης δεξιοτήτων:

  • στην Ελλάδα σε ποσοστό 80%,
  • στην Πορτογαλία 77%,
  • στην Ιταλία 69%,
  • στην Ισπανία 67% και
  • στην Γαλλία 62%.

Τέλος, το 78% των ατόμων που εργάζεται στην Ελλάδα βασιζόμενο στην αποκτηθείσα εμπειρία από την πανδημία, επιθυμεί μεγαλύτερη ευελιξία στην καριέρα του, σε αντίθεση με όσους εργάζονται στην Δανία όπου παρατηρείται το χαμηλότερο ποσοστό (54%).

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση