Εποχική δουλειά: Γιατί να την προτιμήσεις; | jobstoday.gr

Εποχική δουλειά: Γιατί να την προτιμήσεις;

Είσαι φοιτητής και σύντομα τελειώνει η εξεταστική περίοδος σου; Μήπως αποφοίτησες πρόσφατα και ψάχνεις τρόπο για να μπεις στην αγορά εργασίας; Είσαι άνεργος; Αναρωτιέσαι τι θα κάνεις το επόμενο διάστημα; Πώς θα σου φαινόταν μία εποχιακή θέση εργασίας; Πολλά άτομα υποτιμούν την προσωρινή-εποχική δουλειά. Όμως, αυτού του είδους απασχόληση είναι χρήσιμη και ωφέλιμη για τους εργαζόμενους. Στις παρακάτω παραγράφους, θα αναλύσουμε τα θετικά μα και τα αρνητικά της εποχικής εργασίας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Αρχικά, οι εργαζόμενοι προσωρινής απασχόλησης, είναι αυτοί που προσλαμβάνονται για ένα μικρό διάστημα από διάφορες εταιρείες, λόγω πρόσκαιρης αύξησης του φόρτου εργασίας. Η εποχική απασχόληση, είναι επιμέρους έκφραση της προσωρινής απασχόλησης. Συνδέεται με τις εποχικές επιχειρήσεις σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Αποτελεί κυρίαρχη μορφή εργοδότησης τους καλοκαιρινούς μήνες, σε χώρες με αυξημένο τουρισμό, όπως είναι η Ελλάδα. Η προσωρινή απασχόληση ποικίλλει παγκοσμίως. Η Κολομβία, η Πολωνία και η Χιλή έχουν το υψηλότερο ποσοστό προσωρινής απασχόλησης, σε αντίθεση με την Ρουμανία, την Λιθουανία και την Εσθονία. Από το 2008, στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει νόμος που διασφαλίζει την ίση αμοιβή και μεταχείριση των προσωρινών εργαζόμενων. Σε κάποιες χώρες, σε τομείς όπως η γεωργία και οι κατασκευές, απαγορεύεται η προσωρινή απασχόληση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Τα πλεονεκτήματα μιας εποχικής εργασίας είναι πολλά. Εάν είσαι φοιτητής και αποφασίσεις να εργαστείς τους καλοκαιρινούς μήνες, θα αποκτήσεις τα πρώτα δικά σου χρήματα. Σκέψου πως θα είσαι οικονομικά ανεξάρτητος. Δεν θα ζητάς χρήματα από τους γονείς για να βγεις για ένα ποτό. Για τα άτομα που έχασαν πρόσφατα την δουλειά τους, η λύση της προσωρινής απασχόλησης, προσφέρει ελπίδα για το μέλλον.

ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Ακόμα, βοηθά πολύ στην βελτίωση της ψυχολογίας των ανέργων. Θυμήσου πόσο “γεμάτος” ένιωθες, όταν ήσουν στην δουλειά και πόσο άσχημα, όταν αναζητούσες μια. Δουλεύοντας σε μία προσωρινή θέση εργασίας, θα μπορείς ταυτόχρονα να ψάχνεις για μία μόνιμη θέση. Επίσης, δουλεύοντας ως προσωρινός/εποχικός υπάλληλος, έχεις αρκετές από τις παροχές των μόνιμων υπαλλήλων.

ΔΟΚΙΜΑΖΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ

Με την προσωρινή εργασία, μπορείς να δοκιμάσεις πολλά διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα. Εάν δεν έχεις βρει την δουλειά των ονείρων σου, αυτή που θα ήθελες να κάνεις μέχρι την συνταξιοδότηση σου, η εποχική απασχόληση είναι ιδανική για σένα. Μέσω αυτής, θα βρεις την δουλειά που ταιριάζει στον χαρακτήρα σου. Θα μπορέσεις να δουλέψεις σε διαφορετικό επάγγελμα από αυτό που σπουδάζεις και σε διαφορετικό τομέα. Η εποχική εργασία είναι πολύ καλή και για όσους θέλουν να αλλάξουν καριέρα. Δεν είναι δεσμευτική. Μετά από 6-7 μήνες, λήγει η σύμβαση και είσαι ελεύθερος να ακολουθήσεις άλλη δουλειά.

ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Με μία προσωρινή θέση εργασίας, θα κερδίσεις περισσότερη εμπειρία. Επιπλέον, θα μπορέσεις να “γεμίσεις” τα “κενά” στο βιογραφικό σου. Δεν θα νιώθεις άβολα, όταν ένας μελλοντικός εργοδότης σε ρωτήσει: “Για ποιο λόγο δεν εργαστήκατε για μεγάλο χρονικό διάστημα;” Με την εποχική εργασία, θα εντυπωσιάσεις τον υποψήφιο εργοδότη. Θα δείξεις πως είσαι πάντα πρόθυμος να εργαστείς, χωρίς να περιμένεις μία μόνιμη προσφορά εργασίας.

ΝΕΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ

Οι επαγγελματικές γνωριμίες που θα αποκτήσεις, κατά την διάρκεια μιας προσωρινής δουλειάς, είναι πολύ σημαντικές. Οι νέες, αυτές, επαφές, θα σε βοηθήσουν στο μέλλον. Θα μπορούσαν για παράδειγμα, οι συνάδερφοι να σε προτείνουν σε μία νέα δουλειά ή να σε ενημερώσουν για κάποιες προσλήψεις που γίνονται σε μια άλλη εταιρεία. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο, να μείνεις μόνιμα στην δουλειά, μετά τη λήξη της σύμβασης ορισμένου χρόνου.

ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΚΑΙΝΟΥΡΙΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Εάν προσληφθείς σε μία εποχιακή δουλειά, θα αποκτήσεις καινούριες δεξιότητες που θα τις μεταφέρεις αργότερα σε άλλες εργασίες. Οι πιο σημαντικές δεξιότητες που θα μάθεις σε μία εργασία προσωρινής απασχόλησης είναι:

  • Ομαδική εργασία: οι προσωρινά εργαζόμενοι τοποθετούνται σε διάφορες θέσεις και θα πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Με αυτή την δεξιότητα, ο δυνητικός εργοδότης θα γνωρίζει, πως θα ολοκληρώσεις το project που θα σου αναθέσει γρήγορα και αποτελεσματικά.
  • Διαχείριση χρόνου: κάποιες φορές η συγκεκριμένη δεξιότητα παραβλέπεται στον εργασιακό χώρο. Όμως αυτή θα σε βοηθήσει να αυξήσεις την παραγωγικότητα, να εξαλείψεις την αναβλητικότητα και να δώσεις προτεραιότητα σε διάφορα project.
  • Οργάνωση και ευελιξία: είναι σημαντική για κάθε μελλοντική εργασία, καθώς δείχνει πως μπορείς να παραμείνεις οργανωμένος και να προσαρμόζεσαι εύκολα σε δύσκολες συνθήκες.
  • Εξυπηρέτηση πελατών και
  • επικοινωνία: αναμφίβολα η ικανότητα της επικοινωνίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχία στο εργασιακό χώρο.
ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πριν στείλεις το βιογραφικό σου σε κάποια εποχική εργασία, πρέπει να μάθεις και τα μειονεκτήματα αυτής της απασχόλησης. Το πρώτο αρνητικό σημείο, είναι πως δεν υπάρχει κάποια περίοδος προσαρμογής και εκπαίδευσης. Κάθε φορά που προσλαμβάνεται ένας νέος υπάλληλος σε μια επιχείρηση, απαιτείται μια τυπική εκπαίδευση. Ο εποχικός εργαζόμενος, πολλές φορές, δεν δικαιούται αυτή την εκπαίδευση. Θα πρέπει να είναι έτοιμος να προσαρμοστεί στην δουλειά, από την πρώτη μέρα.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Άλλο αρνητικό σημείο, βρίσκεται στην συνεργασία των προσωρινών και των μόνιμων υπαλλήλων. Κάποιες φορές, οι μόνιμοι υπάλληλοι, δυσανασχετούν με την ύπαρξη των εποχικών. Έτσι, η συμπεριφορά τους δεν είναι φιλική. Ή δημιουργούν προβλήματα εις βάρος των εποχικών εργαζόμενων. Επίσης, οι εποχικοί υπάλληλοι, συχνά αμείβονται με λιγότερα χρήματα από τους μόνιμους.

Ολοκληρώνοντας, παρά τα μειονεκτήματά, η εποχική απασχόληση, προσφέρει αρκετές ευκαιρίες σε ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Και αν το μόνο που σε τρομάζει, είναι η παροδικότητα της, θυμήσου πως καμία δουλειά δεν είναι για πάντα.

Μαίρη Κάντα

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση