Έντονα καιρικά φαινόμενα & εργασία: Τι ισχύει | jobstoday.gr

Έντονα καιρικά φαινόμενα & εργασία: Τι ισχύει

Από έντονες χιονοπτώσεις πλήττεται η χώρα τις τελευταίες ώρες, κάτι που θα συνεχιστεί και την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Εξαιτίας των ακραίων αυτών καιρικών φαινομένων, πολλοί εργαζόμενοι αδυνατούν να φτάσουν στο χώρο της εργασίας τους. Τι ισχύει νομοθετικά για αυτούς που αναγκαστικά μείνουν στο σπίτι, λόγω δυσμενών συνθηκών; Θα αμειφθούν κανονικά ή όχι; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα έδωσε το Υπουργείο Εργασίας αλλά και η Γ.Σ.Ε.Ε. με ανακοίνωσή της.

ΠΟΙΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥΣ

Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που αδυνατούν να μετακινηθούν προς την εργασία τους εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων, μπορούν να απουσιάσουν από αυτή για λόγους προστασίας. Δεν χάνουν την αμοιβή τους για εκείνη την ημέρα απουσίας τους ή για τις επόμενες εφόσον συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις. Ωστόσο, εάν ένας εργαζόμενος προσελήφθη πολύ πρόσφατα και δεν έχει εργαστεί για τον νέο του εργοδότη, τουλάχιστον για δέκα ημέρες, δεν δικαιούται να λάβει αποδοχές για τις μέρες απουσίας του.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Ακόμη, αν ο ιδιοκτήτης μίας επιχείρησης εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης αποφασίσει να μη την θέσει σε λειτουργία τις επόμενες ώρες καθώς ο ίδιος εκτιμήσει πως δεν θα υπάρξουν αρκετοί πελάτες, τότε ο εργαζόμενος που δεν θα εργαστεί, σύμφωνα με την νομοθεσία, θα αμειφθεί κανονικά  για εκείνη την ημέρα.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΟ

Αλλά αν αντικειμενικά μία επιχείρηση δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει την περίοδο των έντονων καιρικών φαινομένων, τότε ο εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καταβάλλει ημερομίσθιο για την παροχή εργασίας μα και ο εργαζόμενος από την υποχρέωση να πάει στην δουλειά του.

ΤΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε εξωτερικές θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, θα πρέπει να προστατεύονται από το ψύχος. Γι αυτό το λόγο, οι εργοδότες οφείλουν να τους χορηγούν ανάλογο εξοπλισμό. Ακόμα, χρειάζεται να προσέξουν ιδιαίτερα την ασφάλεια των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως είναι πνευμονοπαθείς, οι καρδιοπαθείς, όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, οι έγκυοι κλπ.

ΠΟΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΚΟΠΤΟΝΤΑΙ

Επιπλέον, όσο διαρκούν οι έντονες καιρικές συνθήκες, διακόπτεται οποιαδήποτε εργασία στα λιμάνια, στα τεχνικά και στα οικοδομικά έργα. Οι συγκεκριμένες εργασίες θα πραγματοποιηθούν, εφόσον αποκατασταθούν ξανά οι ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Η χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων, απαγορεύεται σε τόσο δυσμενείς συνθήκες.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ

Στο χώρο της εστίασης, αλλά και στο τομέα των μεταφορών και της διανομής αντικειμένων, είναι υποχρέωση των εργοδοτών να εξοπλίσουν τους διανομείς με τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως αδιάβροχη στολή, γάντια για να προστατευτούν από το ψύχος. Επιπλέον, εάν επικρατήσουν ακραίες καιρικές συνθήκες όπως παγετός, οφείλουν να σταματήσουν την εργασία των διανομέων για την ασφάλεια τους.

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η 25η Ιανουαρίου 2022 και η 26η Ιανουαρίου κηρύχθηκαν επισήμως γενική αργία λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στο δημόσιο και στο ιδιωτικό τομέα για την Εύβοια, την Περιφέρεια Αττικής, την Βοιωτία, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση