ΕΛΣΤΑΤ- EUROSTAT: Πώς κινήθηκε η οικονομία | jobstoday.gr

ΕΛΣΤΑΤ- EUROSTAT: Πώς κινήθηκε η οικονομία

Από την ΕΛΣΤΑΤ (την «Ελληνική Στατιστική Αρχή») δημοσιεύτηκαν τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στην χώρα μας κατά την διάρκεια του δεύτερου τρίμηνου του 2021. Αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς καταγράφηκε σημαντική άνοδος της οικονομίας της τάξεως του 16,2% για το χρονικό διάστημα Απριλίου-Ιουνίου.

ΑΕΠ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΑΥΞΗΣΗ 16,2%

Συγκριτικά με τους πρώτους τρεις μήνες του 2021 (Ιανουάριου-Μαρτίου) το ΑΕΠ («Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν») αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 3,4%, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αλλά συγκριτικά με το περσινό δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ παρουσίασε μεγαλύτερη αύξηση (16,2%).

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΠ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Αύξηση του «Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος» δεν σημειώθηκε μόνο στην Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες του 2021 αλλά και στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της Eurostat. Αναλυτικότερα, τους μήνες Απρίλιο έως Ιούνιο του 2021 παρατηρήθηκε κατά 2,2% αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και κατά 2,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση συγκριτικά με τους προηγούμενους τρείς μήνες του 2021.

ΑΕΠ: Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΤΗΣΙΑ ΑΥΞΗΣΗ

Ακόμη, όπως αναφέρει η Eurostat, συγκριτικά με το περσινό δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ το φετινό β΄ τρίμηνο παρουσίασε αύξηση κατά 13,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 14,3% στην Ευρωζώνη. Η Ιρλανδία παρουσίασε την μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ που ήταν της τάξεως 6,3% και ακολούθησαν:

  • η Πορτογαλία με αύξηση 4,9%,
  • η Λετονία που αυξήθηκε κατά 4,4%,
  • η Εσθονία με 4,3% αύξηση,
  • η Αυστρία με 3,6% και η
  • Ελλάδα. Αντίθετα, μείωση του ΕΑΠ παρατηρήθηκε στην Μάλτα σε ποσοστό 0,5% και στην Κροατία σε ποσοστό 0,2%.
 EUROSTAT: ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΑΥΞΗΣΗ

Αύξηση, επίσης, παρατηρήθηκε στην καταναλωτική δαπάνη στην Ευρωζώνη της τάξεως του 3,7% στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 συγκριτικά με το πρώτο του ίδιου έτους, όπως φαίνεται στα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Καθώς τα μέτρα στήριξης της οικονομίας συνεχίζονται στις χώρες, υπήρξε αύξηση των επενδύσεων κατά 1,1%, των εξαγωγών κατά 2,2% και των εισαγωγών κατά 2,3% το διάστημα Απριλίου έως Ιουνίου 2021.

ΕΛΣΤΑΤ: ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟ Β’ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2021

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στην Ελλάδα, υπήρξαν τρεις σημαντικές μεταβολές στην οικονομία ανάμεσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 (δηλαδή από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο) και στο δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους (Απρίλιο έως Ιούνιο). Πιο συγκεκριμένα, το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη σε ποσοστό 0,2% σε σχέση με το πρώτο. Αύξηση κατά 4,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2021 παρουσίασαν και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ-ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Επιπλέον, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σημειώθηκε αύξηση στις εξαγωγές αγαθών σε ποσοστό 2,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το πρώτο του ίδιου έτους ενώ οι εξαγωγές των υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,8% το ίδιο διάστημα. Κατά 19,8% αυξήθηκαν οι εισαγωγές υπηρεσιών το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2021 συγκριτικά με το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου ενώ στις εισαγωγές αγαθών παρουσιάστηκε αύξηση σε ποσοστό 3,8%.

ΠΩΣ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΕΤΗΣΙΩΣ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ & ΟΙ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η καταναλωτική δαπάνη τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο του 2021 αυξήθηκε σε ποσοστό 12,1% συγκριτικά με τους ίδιους μήνες του προηγούμενου έτους. Ετήσια αύξηση παρατηρήθηκε και στις ακαθάριστες επενδύσεις του πάγιου κεφαλαίου, όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ. Έτσι, αυτές αυξήθηκαν κατά 12,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2021 συγκριτικά με το ίδιο τρίμηνο του 2020.

ΕΛΣΤΑΤ: ΕΤΗΣΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΓΑΘΩΝ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Επίσης, συγκρίνοντας τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών το β΄ τρίμηνο του 2020 και του 2021, παρατηρείται αύξηση. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αγαθών το φετινό δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 22,6% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς. Στις εξαγωγές υπηρεσιών υπήρξε αύξηση της τάξεως του 28,8% συγκριτικά με πέρσι.

Ολοκληρώνοντας, μεγάλη αύξηση σημείωσαν οι εισαγωγές υπηρεσιών μα και αγαθών από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2021 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2020. Το ποσοστό αύξησης των εισαγωγών υπηρεσιών ήταν 35,2% ενώ των εισαγωγών αγαθών ήταν 19,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση