Έκτακτο οικονομικό βοήθημα: Ποιοι θα το λάβουν | jobstoday.gr

Έκτακτο οικονομικό βοήθημα: Ποιοι θα το λάβουν

Τον Δεκέμβριο οι ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις και οι υγειονομικοί θα δουν αυξημένους τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, καθώς θα λάβουν ένα έκτακτο επίδομα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό στοχεύει στην επιβράβευση των υγειονομικών για την προσπάθεια τους στην διαχείριση της πανδημίας του Covid-19 και στην στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και των ατόμων με αναπηρία για να αντιμετωπίσουν το κόστος της καθημερινότητας μετά την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και στα βασικά είδη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ 100.000 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο μέτρο ενίσχυσης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός αφορά 100.000 υγειονομικούς. Αυτοί θα λάβουν μέσα στο επόμενο μήνα ένα επίδομα που ισούται με το μισό των καταβαλλόμενων μηνιαίων αποδοχών. Δηλαδή, αν ένας νοσηλευτής παίρνει μηνιαίως 800€, τον Δεκέμβριο θα ενισχυθεί με επίδομα ύψους 400€. Συνολικά μαζί με το μισθό του αυτό το μήνα θα λάβει 1.200€.

900 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ

Η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί μόνο στους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ και στα Κέντρα Υγείας. Εξαιρούνται από αυτό το βοήθημα, όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας. Συνολικά το ύψος του επιδόματος θα φτάσει στα 900 περίπου εκατομμύρια και «είναι το ελάχιστο που μπορούμε σήμερα», όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, «από τα πολλά που τους οφείλουμε».

250€ ΣΕ 800.000 ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Όσοι λαμβάνουν χαμηλή σύνταξη είναι η δεύτερη ομάδα ατόμων που θα ενισχυθεί οικονομικά τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου. 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα πάρουν έκτακτο επίδομα 250€. Το ποσό είναι εφάπαξ και αυξάνεται κατά 50€ για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας. Λόγου χάρη, αν κάποιος παίρνει σύνταξη 500€ το μήνα, τον επόμενο μήνα θα πάρει το επίδομα 250€ και συνολικά θα εισπράξει 750€. Εάν υπάρχουν δύο εξαρτώμενα μέλη στην οικογένεια, το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 350€ και συνολικά μαζί με την σύνταξη του θα λάβει μόνο για τον Δεκέμβριο 850€.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ

Για να δικαιούται το συγκεκριμένο βοήθημα οι συνταξιούχοι, χρειάζεται να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα να μη ξεπερνά τα 7.200€.
  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μη είναι πάνω από 14.400€ και
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που φορολογείται, δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τις 200.000€.
205 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Συνεπώς, δεν δικαιούται οικονομική ενίσχυση, όσοι λαμβάνουν και επικουρική σύνταξη που μαζί με το ποσό της κύριας ξεπερνά το ποσό των 600€, εργάζονται ταυτόχρονα με την σύνταξη ή έχουν εισόδημα από κάποια άλλα ενοίκια. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη στο τηλεοπτικό σταθμό Ant1, δικαιούχοι του βοηθήματος είναι και αυτοί που λαμβάνουν σύνταξη προσωρινά αλλά πληρούν τις εισοδηματικές προϋποθέσεις. 205 εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει συνολικά αυτό το μέτρο της οικονομικής στήριξης.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΕ 173.000 ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Οικονομικά θα στηριχθούν με έκτακτο εφάπαξ επίδομα και τα άτομα με αναπηρία αυτόν τον Δεκέμβριο. 173.000 πολίτες με αναπηρία που λαμβάνουν ήδη επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ θα λάβουν έξτρα ενίσχυση ύψους 250€. Αυτό το ποσό θα αυξηθεί κατά 50€ για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας των ατόμων, όπως ισχύει και στους χαμηλοσυνταξιούχους. Το κόστος αυτής της ενίσχυσης θα ανέλθει σε 43,5 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Επιπλέον, λίγους μήνες πριν, τον Σεπτέμβριο κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως τον Δεκέμβριο τα ευάλωτα νοικοκυριά που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην Κ.Ε.Α.), θα πάρουν το διπλάσιο ποσό. Έτσι, θα τους δοθεί σε δύο δόσεις. Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, οι δικαιούχοι θα δουν στην τράπεζα το έκτακτο εφάπαξ βοήθημα και τέλη Δεκεμβρίου θα πάρουν το κανονικό επίδομα.

Ολοκληρώνοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του «Κινήματος Αλλαγής», κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε τα μέτρα της οικονομικής ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση «ασπιρίνη σε βαριά αρρώστια» και ο κ. Βαρουφάκης ως «φιλοδωρήματα» τα επιδόματα.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση