Ε.Ε.Α.: Η άποψη των ΜμΕ για το νέο εργασιακό | jobstoday.gr

Ε.Ε.Α.: Η άποψη των ΜμΕ για το νέο εργασιακό

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) έχουν θετική άποψη για το νέο εργασιακό νόμο σε ποσοστό 52% στην πρόσφατη έρευνα που υλοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Ε.Α.). Συνεργάστηκε με την OPINION POLL και συμμετείχαν 1000 επιχειρηματίες μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Μέσα από την έρευνα διερευνήθηκαν οι απόψεις των ΜμΕ για το νέο νόμο της εργασίας, την κατάσταση των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας και τον πτωχευτικό κώδικα.

ΓΙΑ ΤΟ 65% ΤΩΝ ΜμΕ ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Το 65% των ΜμΕ σύμφωνα με την έρευνα που οργανώθηκε από το Ε.Ε.Α πιστεύει πως έπρεπε να προσαρμοστεί η εργατική νομοθεσία καθώς δεν είχε αλλάξει από το 1982. Μόνο το 26% αυτών των επιχειρήσεων πιστεύει το αντίθετο. Από τις επιχειρήσεις που απάντησαν θετικά στην προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, το 68,2% ήταν επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες (44,3% απάντησαν «ναι» και 23,9% απάντησαν «μάλλον ναι») και το 64,4% ήταν επιχειρήσεις εστίασης (41,6% απάντησαν «ναι» και 22,8% «μάλλον ναι»).

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ωστόσο, το 50% των ΜμΕ δεν συμφωνεί με το δικαίωμα που θεσπίστηκε και επιτρέπει στον εργαζόμενο να διευθετήσει, εάν το ζητήσει ο ίδιος, τον χρόνο εργασίας. Στην έρευνα του Ε.Ε.Α. συμπεριλαμβανόταν ένα παράδειγμα: ένας υπάλληλος θα μπορεί να εργαστεί για ένα χρονικό διάστημα δέκα ώρες ημερησίως και να παίρνει ως αντάλλαγμα ρεπό, περισσότερες μέρες άδεια ή μειωμένο ωράριο. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που ήταν θετικό σε αυτό ήταν 47%.

 51,5% ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Από τις ΜμΕ που εξέφρασαν αρνητική άποψη για την θέσπιση αυτής της δυνατότητας, το 51,5% είναι επιχειρήσεις εστίασης και το 49,1% επιχειρήσεις υπηρεσιών. Ακόμη, το 51,9% των επιχειρήσεων με αρνητική άποψη απασχολούν από ένα έως πέντε εργαζομένους και το 48,3% από έξι έως δέκα εργαζομένους.

 ΤΟ 53% ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ

Επιπλέον, από τους 1000 επιχειρηματίες ΜμΕ που ερωτήθηκαν στην έρευνα, το 54% έχει θετική άποψη στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας για εργασία τέσσερις μέρες εβδομαδιαίως χωρίς να μειώνονται οι αποδοχές. Το 42% των ΜμΕ δεν συμφωνεί με αυτή την δυνατότητα. Στον ίδιο νόμο θα αυξηθεί το όριο για υπερωρίες και θα είναι 150 ώρες ετησίως. Όταν οι επιχειρηματίες ερωτήθηκαν αν συμφωνούν σε αυτό ή όχι, το 53% των συμμετεχόντων απάντησε καταφατικά ενώ το 43% αρνητικά.

ΟΚΤΑΩΡΟ: ΤΟ 51% ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ

Πολλοί εργαζόμενοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την περίπτωση της κατάργησης του οκταώρου με το νέο νόμο για την εργασία. Οι ιδιοκτήτες των ΜμΕ ερωτήθηκαν εάν πιστεύουν πως η Κυβέρνηση θα καταργήσει το οκτάωρο με την ψήφιση του νέου νόμου. Το 51% των ερωτηθέντων πιστεύει πως θα καταργηθεί ενώ το 45% έχει αντίθετη γνώμη.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ 78%

Το 78% των ΜμΕ είναι θετικό με την ρύθμιση της τηλεργασίας στο νέο εργασιακό νόμο. Με αυτή την ρύθμιση θα κατοχυρωθεί το δικαίωμα της αποσύνδεσης και οι τηλεργαζόμενοι μετά το τέλος του ωραρίου τους δεν θα είναι διαθέσιμοι σε κλήσεις και email. Επιπλέον, προβλέπεται πως το κόστος του εξοπλισμού για τους εξ αποστάσεως εργαζομένους θα το αναλαμβάνει ο εργοδότης. Μόνο το 17% των συμμετεχόντων είναι αντίθετο.

ΘΕΤΙΚΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜμΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΟΝΙΩΝ & ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ

Για τα μέτρα που θεσπίστηκαν για τους εργαζόμενους γονείς, όπως δεκατετραήμερη άδεια με αποδοχές για τους νέους πατέρες, δικαίωμα των γονιών για ευέλικτο ωράριο και τηλεργασία, κλπ, το 89% των ΜμΕ είναι θετικό. Επίσης, θετικό είναι και το 72% των ΜμΕ για την ψηφιακή κάρτα εργασίας για να καταγράφεται αυτόματα ο χρόνος προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία και θα ελέγχεται από το υπουργείο Εργασίας. Μόνο το 25% ήταν αρνητικό στην ψηφιακή κάρτα.

 ΤΟ 84% ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

Επιπλέον, το 84% των συμμετεχόντων είναι θετικό στην προστασία των εργαζομένων σε πλατφόρμες συνεργασίας και στα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στο εργασιακό χώρο. Η εξίσωση των αποζημιώσεων των εργατοτεχνιτών με αυτές των υπαλλήλων, πιστεύει πως είναι σωστό το 84% των ΜμΕ. Το 31% των ερωτηθέντων δεν απάντησε στην συγκεκριμένη ερώτηση.

ΘΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ 68% Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σύμφωνα με το νέο νόμο, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας θα αντικατασταθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας και ο διοικητής θα επιλέγεται με ανοικτό διαγωνισμό. Οι ΜμΕ με ποσοστό 68% πιστεύει πως αυτή η αλλαγή είναι θετική ενώ το 21% αρνητική.

ΤΟ 68% ΤΩΝ ΜμΕ ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Στην ίδια έρευνα, οι συμμετέχουσες ΜμΕ ερωτήθηκαν εάν υπέστησαν ζημιές το διάστημα της πανδημίας. Το 75% των επιχειρήσεων υπέστη μεγάλες ζημιές εκείνο το διάστημα σε αντίθεση με το 24% που υπέστη μικρές ή μηδαμινές. Το 66% των επιχειρήσεων πιστεύει πως δεν βοήθησαν σε ικανοποιητικό βαθμό τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Μόνο το 31% είναι ικανοποιημένο με αυτά τα μέτρα. Ωστόσο, το 68% των ερωτηθέντων νιώθει αισιοδοξία για το μέλλον της επιχείρησής του.

Τέλος, το 17% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει μεγάλες οφειλές σε εφορία, τράπεζες, ΙΚΑ που δεν μπορεί να εξοφλήσει. Στην ερώτηση εάν ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας απειλεί με πτώχευση περισσότερα άτομα, το 53% των συμμετεχόντων απαντά καταφατικά.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση