ΔΕΘ: Το "πρώτο ένσημο" και άλλα μέτρα στήριξης | jobstoday.gr

ΔΕΘ: Το “πρώτο ένσημο” και άλλα μέτρα στήριξης

Στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της  κοινωνίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στους νέους, παρουσιάζοντας το εθνικό σχέδιο δράσης  με τέσσερις στόχους: την ισότητα στις ευκαιρίες, την εξωστρέφεια, την ανοικτή πρόσβαση στην γνώση και την διεύρυνση.

“ΠΡΩΤΟ ΕΝΣΗΜΟ”

Με το ποσοστό της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα να φτάνει το 38,2% τον Μάιο, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε το «πρώτο ένσημο» ως το πρώτο μέτρο στήριξης της νεανικής απασχόλησης. Με το επίδομα της πρώτης πρόσληψης, η κυβέρνηση έχει ως στόχο να μειωθεί η ανεργία που πλήττει την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Έτσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη, έχουν την δυνατότητα του «πρώτου ενσήμου» οι νέοι ηλικίας από 18 ετών μέχρι 29 που θα εργαστούν για πρώτη φορά εντός της χρονιάς και δεν έχουν κανένα νέο ένσημο.

ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ

Οι δικαιούχοι νεοπροσληφθέντες θα ενισχυθούν με το ποσό ύψους 1.200 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο της εργασίας πλήρους απασχόλησης. Το ποσό θα μοιράζεται ισόποσα στον εργοδότη και στον εργαζόμενο. Δηλαδή, τα 600€ θα τα παίρνει ο εργαζόμενος, επιπρόσθετα από τον μισθό του, για να έχει κίνητρο την εύρεση μιας νέας δουλειάς και τα υπόλοιπα 600€ θα επιδοτούνται στον εργοδότη.

150.000 ΝΕΕΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εάν οι νέοι δικαιούχοι του «πρώτου ενσήμου», προσληφθούν σε μία εργασία μερικής απασχόλησης, τότε το ύψος του ποσού του επιδόματος θα είναι το μισό. Για το 2021 το κόστος αυτού του μέτρου είναι 28 εκατομμύρια ευρώ ενώ για το 2022 14 εκατομμύρια. Επιπλέον, οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας τους επόμενους μήνες θα αυξηθούν κατά 50.000. Από τις 100.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας που ισχύουν σήμερα, το 2022 θα είναι 150.000.

ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΝΕΩΝ

Από το νέο έτος, δικαιούχοι του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος θα είναι και οι σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ που φοιτούν σε άλλη πόλη. Το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου θα φτάσει στο ύψος των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και άλλα μέτρα στήριξης των νέων κατά την παρουσία του στην ΔΕΘ. Αυτά ήταν τα ακόλουθα:

 • Από την 1η Ιανουαρίου του 2022 θα καταργηθεί το τέλος κινητής τηλεφωνίας για νεαρά άτομα μέχρι 29 ετών. Επίσης, οι εμβολιασμένοι έφηβοι ηλικίας 15-17, θα έχουν δωρεάν 50 gb δεδομένα.
 • Από τις αρχές του Οκτωβρίου 2021 θα καταργηθεί ο φόρος για γονικές παροχές μέχρι 800.000 ευρώ για τους συγγενείς Α΄ βαθμού. Το κόστος αυτής της ελάφρυνσης ετησίως είναι 26 εκατομμύρια.
 • Από το 2022, οι νέοι θα διαθέτουν μόνιμα την ψηφιακή κάρτα στην οποία θα βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι κρατικές παροχές.
ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Στην συνέχεια, ανακοινώθηκαν και άλλα μέτρα για να στηριχθεί περισσότερο η οικονομία τους επόμενους μήνες. Έτσι, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στην ΔΕΘ:

 • Στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όλη την επόμενη χρονιά και θα μειωθούν κατά τρεις μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές. Το συνολικό κόστος για 2021 ανέρχεται σε 1,58 δις για το έτος 2021 και 1,58 δις για το 2022.
 • Ο φόρος των επιχειρήσεων θα μειωθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (από 24% σε 22%) από τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς.
 • Ελαχιστοποιείται το ποσοστό επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών των επιχειρήσεων.
 • Μέχρι τον Ιούνιο του 2022 ο καφές, οι μεταφορές, τα μη αλκοολούχα ποτά, οι κινηματογράφοι και ο τουρισμός θα έχουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.
 • Μείωση συντελεστή ΦΠΑ θα υπάρξει στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού από τις αρχές του επόμενου μήνα μέχρι και τον Ιούνιο του 2022. Από 24% που είναι σήμερα ο ΦΠΑ θα μειωθεί σε 13%.
ΤΙ ΑΛΛΟ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΔΕΘ

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην ΔΕΘ:

 • Θα μειωθεί στο 6% το ΦΠΑ των ζωοτροφών για τους αγρότες,
 • Θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ,
 • Θα ελαττωθεί κατά 30% η φορολογία εισοδήματος σε άτομα που δαπανούν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών μέχρι 5.000€ σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι οι νομικές υπηρεσίες, τα ταξί, τα γυμναστήρια κλπ.
 • Η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης θα επεκταθεί μέχρι και τον Ιούνιο της νέας χρονιάς.
 • Θα επεκταθεί το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων εργασίας στον πολιτισμικό τομέα μέχρι τον τελευταίο μήνα του 2021.
 • Θα δοθεί για δύο ακόμη μήνες αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους ξεναγούς και τους καλλιτέχνες.
 • Θα επεκταθεί το πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία» και το πρόγραμμα «Γέφυρα».

Τέλος, η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης κατά 20%. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, (Ε.Ε.Ε.) τον Δεκέμβριο θα δοθεί διπλάσιο στους δικαιούχους που το λαμβάνουν μηνιαίως.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση