Covid-19 και τηλεκπαίδευση: Tips διδασκαλίας | jobstoday.gr

Covid-19 και τηλεκπαίδευση: Tips διδασκαλίας

Τον Μάρτιο, εξαιτίας της πανδημίας του covid-19, τα σχολεία έκλεισαν και υπήρξε η τηλεκπαίδευση σε όλες τις σχολικές βαθμίδες. Λίγους μήνες αργότερα, αρκετά σχολεία κλείνουν ξανά και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να διδάξουν εξ αποστάσεως. Πολλοί, ωστόσο, εκπαιδευτικοί, δυσκολεύονται στις νέες αυτές συνθήκες διδασκαλίας. Εάν είσαι εκπαιδευτικός που διδάσκεις για πρώτη φορά εξ αποστάσεως συνέχισε το διάβασμα του κειμένου. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διδάξεις αποτελεσματικά.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η τηλεκπαίδευση κατηγοριοποιείται σε “σύγχρονη” και σε “ασύγχρονη”. Στην “σύγχρονη” εκπαίδευση γίνεται το μάθημα ζωντανά μέσω της πλατφόρμας webex της Cisco. Στην “ασύγχρονη” οι εκπαιδευτικοί δημιουργούν σε συγκεκριμένες πλατφόρμες, σελίδες για κάθε μάθημα και “ανεβάζουν” υλικό, σημειώσεις, ασκήσεις και διαγωνίσματα. Οι μαθητές, στην συνέχεια, “κατεβάζουν” το υλικό, το διαβάζουν και λύνουν τις ασκήσεις. Οι εκπαιδευτικοί λύνουν τις όποιες απορίες τους, μέσω μηνυμάτων στο forum.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από την έναρξη του φετινού σχολικού έτους, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, θα εφαρμόζεται η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε δύο περιπτώσεις:

  • Όταν ένα τμήμα του σχολείου ή ολόκληρο το σχολείο τελεί σε αναστολή λειτουργίας,
  • όταν απουσιάζουν μαθητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή κατοικούν μαζί με άτομα που νοσούν από κορωνοϊό. Η τηλεκπαίδευση θεωρείται υποχρεωτική. Στην εξ αποστάσεως σύγχρονη εκπαίδευση, οι απουσίες των μαθητών καταγράφονται από τον εκπαιδευτικό και λαμβάνονται υπόψη. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να καταγράφουν τις ενότητες που διδάσκουν καθημερινά.
ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ

Για να διδάξεις αποτελεσματικά εξ αποστάσεως, είναι απαραίτητο να γνωρίζεις πολύ καλά τα κατάλληλα τεχνολογικά μέσα για την σύγχρονη εκπαίδευση. Έτσι, πριν ξεκινήσεις τα μαθήματα, δοκίμασε την πλατφόρμα που θα χρησιμοποιήσεις. Κάνε πρόβες με άτομα του οικογενειακού ή του φιλικού περιβάλλοντος σου και διαπίστωσε αν λειτουργεί καλά το μικρόφωνο και η κάμερα σου. Εξασκήσου στο να διδάσκεις, έχοντας μπροστά σου μια κάμερα και όχι την γνώριμη σχολική τάξη που είχες συνήθως. Αρκετοί εκπαιδευτικοί, νιώθουν αμήχανα στην αρχή, όταν μιλούν μπροστά σε μια κάμερα. Με την εξάσκηση, θα εξαλείψεις αυτή την αμηχανία.

ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στην συνέχεια, φρόντισε να έχεις ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον. Διάλεξε το μέρος που θα χρησιμοποιείς μόνιμα για το διαδικτυακό μάθημα, ώστε να το συνηθίσουν οι μαθητές. Εάν αλλάζεις διαρκώς χώρο, θα αποσπάται η προσοχή των μικρότερων παιδιών. Επίσης, μπορείς, εάν το επιθυμείς, να διακοσμήσεις το χώρο σου με αντικείμενα που θα έβρισκε κάποιος σε μια σχολική αίθουσα, π.χ. παιδικές ζωγραφιές, χάρακες κλπ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Είναι καλό, να μπαίνεις στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης τουλάχιστον δέκα λεπτά νωρίτερα, ώστε να ελέγχεις πιθανά προβλήματα που μπορεί να έχουν οι μαθητές με τα μικρόφωνα ή τις κάμερες τους. Σε αυτά τα λεπτά, μπορείς να καταγράφεις και τις απουσίες. Θυμήσου πως δεν πρέπει οι μαθητές να έχουν ανοιχτά τα μικρόφωνα, καθώς “μικροφωνίζει” και θα υπάρχει πρόβλημα στον ήχο. Μόνο όταν θέλει να ρωτήσει κάτι ο μαθητής, θα ανοίγει το μικρόφωνο του.

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΠΛΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Μη ξεχνάς ακόμα, κατά την διάρκεια της διδασκαλίας, να ελέγχεις το chat. Εκεί μπορεί ένας μαθητής να γράψει μία απορία ή να υπάρξει μία συζήτηση μεταξύ των μαθητών, άσχετη με το μάθημα. Εκεί, θα πρέπει να επέμβεις. Θυμήσου πως το “κλειδί” στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι η απλότητα. Απέφυγε τις μεγάλες εισηγήσεις γιατί εύκολα οι μαθητές θα κουραστούν και θα απασχοληθούν με κάτι άλλο στον υπολογιστή τους. Προτίμησε η κάθε εισήγησή σου να διαρκεί περίπου δέκα λεπτά, ώστε όλοι να είναι σε εγρήγορση και να καταλαβαίνουν το μάθημα.

ΠΡΟΣΕΞΕ ΠΟΣΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Στην τηλεκπαίδευση, ο κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει πλήθος διαφορετικών εφαρμογών για καλύτερο αποτέλεσμα. Όμως, πρόσεξε να μη το παρακάνεις γιατί πιθανότατα θα μπερδέψεις τους μαθητές. Διάλεξε μια μόνο εφαρμογή και παρέμεινε σε αυτή, όσο διάστημα διαρκέσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Πριν να ξεκινήσεις το διαδικτυακό μάθημα, όρισε τον στόχο σου, όπως ακριβώς θα έκανες και στην τάξη. Να είσαι όμως ρεαλιστής, μη προσπαθήσεις να καλύψεις όλα όσα θα έκανες στην σχολική αίθουσα. Επέλεξε τα πιο βασικά και εστίασε σε αυτά.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Ή ΓΙΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ

Επιπλέον, καθώς συνδέεις την παλιά με την νέα γνώση, δώσε αρκετά παραδείγματα στους μαθητές. Για ένα μαθηματικό πρόβλημα, θα μπορούσες να δείξεις στα παιδιά ένα βίντεο επίλυσης του προβλήματος, εξηγώντας το. Ακόμα, μη ξεχνάς να επιβραβεύεις τους μαθητές σου και να τους ενθαρρύνεις. Δοκίμασε να μοιραστείς μαζί τους, λίγο πριν να τελειώσει το μάθημα, ένα αστείο βίντεο.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕ ΕΝΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Προετοιμάσου, ακόμη, για πιθανά προβλήματα κατά την διάρκεια του διαδικτυακού μαθήματος. Μη πανικοβληθείς, εάν διακοπεί ξαφνικά το διαδίκτυο, εάν υπάρξει διακοπή ρεύματος ή αν χαθεί ο ήχος του μικροφώνου σου. Είναι απαραίτητο να δημιουργήσεις ένα εναλλακτικό σχέδιο συνέχισης του μαθήματος.

ΠΑΙΞΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΝΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Εάν διδάσκεις στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, φρόντισε πριν τα διαδικτυακά μαθήματα, να επικοινωνήσεις με τις οικογένειες των μαθητών. Ζήτα τους να στείλουν σε email 2-3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το παιδί. Ξεκίνα το πρώτο μάθημα με ένα μικρό, γρήγορο διαδικτυακό παιχνίδι. Με αυτό το τρόπο, οι μαθητές δεν θα νιώσουν άβολα τις πρώτες στιγμές του μαθήματος.

ΕΛΕΓΞΕ ΤΗΝ ΕΥΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΟΥ

Ένας εκπαιδευτικός δεν διδάσκει μόνο. Βρίσκεται κοντά στους μαθητές του, τους φροντίζει και ελέγχει για την ευημερία τους. Αυτό δεν πρέπει να σταματά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δείξε στους μαθητές πως νοιάζεσαι πραγματικά γι αυτούς. Η πανδημία δημιουργεί αβεβαιότητα που αγχώνει τους ενήλικες μα και τα παιδιά. Καθιέρωσε μια ρουτίνα με τους μαθητές ώστε να νιώθουν συνδεδεμένοι μεταξύ τους και ασφαλείς, αυτή την περίοδο.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Για παράδειγμα, θα μπορούσες να σχεδιάσεις κάποιες δραστηριότητες χαλάρωσης, όπως το να ζωγραφίζουν χαρούμενες εικόνες όταν νιώθουν λυπημένοι ή αγχωμένοι. Ή στα τελευταία λεπτά ενός μαθήματος, γράψτε μαζί ένα παραμύθι με θέμα την πανδημία. Όταν τελειώσει η δύσκολη περίοδος που βιώνουμε, το παραμύθι θα μπορούσε να εκδοθεί. Στείλε μία αστεία φωτογραφία, ένα ανέκδοτο σε email το Σαββατοκύριακο στους μεγαλύτερους μαθητές, για να τους υπενθυμίσεις πως μπορούν να βασιστούν σε σένα, εάν νιώθουν άσχημα για οτιδήποτε.

Συνοψίζοντας, το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, είναι ένα από τα πολλά, που δοκιμάζεται την περίοδο της πανδημίας. Εφαρμόζοντας τις παραπάνω συμβουλές, θα έχεις ένα άρτιο αποτέλεσμα και θα βοηθήσεις τους μαθητές σου.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση