Covid-19 και άγχος στην εργασία: Αντιμετώπισε το | jobstoday.gr

Covid-19 και άγχος στην εργασία: Αντιμετώπισε το

Φοράς την μάσκα και ετοιμάζεσαι για άλλη μια εργάσιμη ημέρα. Μα δεκάδες ερωτήσεις κατακλύζουν το μυαλό σου: “Τι θα γίνει αν νοσήσω από τον Covid-19;”, “Αν απολυθώ ή αν μειωθεί η απόδοσή μου;””Αν κολλήσω τον συνάδερφο;” Η πανδημία του Covid-19 έχει αλλάξει δραματικά τον εργασιακό χώρο. Όλοι μας, βιώνουμε έντονο άγχος, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί. Ο εργοδότης οφείλει να προστατεύσει την σωματική μα και την ψυχική υγεία των υπαλλήλων του, σε μία τόσο δύσκολη εποχή. Για να μάθεις πώς θα τους προστατεύσεις, διάβασε το κείμενο που ακολουθεί.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ Ο COVID-19

Αρχικά, πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως το φετινό καλοκαίρι, δεν μοιάζει καθόλου με όλα τα προηγούμενα. Παρατήρησε τις αλλαγές στην εργασία που έχουν υπάρξει, εξαιτίας της πανδημίας. Προετοιμάσου και για άλλες, που ίσως συμβούν τους επόμενους μήνες. Πρόσεξε την συμπεριφορά των υπαλλήλων. Είναι όλοι καλά; Σε ποιο βαθμό ανησυχούν από την κατάσταση που βιώνουμε; Αποδέξου πως η απόδοση κάποιων υπαλλήλων θα επηρεαστεί κάποιες φορές. Να είσαι ανεκτικός μαζί τους.

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημιούργησε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Σημείωσε τι ενέργειες θα κάνεις, εάν αρρωστήσει κάποιος υπάλληλος από τον covid-19, ή κάποιος συγγενής του υπαλλήλου, εάν μπορείς να δώσεις άδεια κλπ. Έπειτα, ενημέρωσε όλο το προσωπικό για τις αλλαγές που υπήρξαν στην επιχείρηση, λόγω πανδημίας και για το έκτακτο σχέδιο. Διαβεβαίωσε τους πως δεν κινδυνεύουν από απόλυση. Μη ξεχνάς να συζητάς συχνά μαζί τους. Η συχνή επικοινωνία τους καθησυχάζει και μειώνει το άγχος.

ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στην συνέχεια, κάνε ασφαλή τον χώρο εργασίας. Πρόσθεσε όλα όσα απαιτούνται για να τηρούνται οι κανόνες προστασίας. Μοίρασε σε όλο το προσωπικό μάσκες και άλλα προϊόντα υγιεινής. Για να νιώθουν λίγο πιο ευχάριστα, όταν τις φορούν, προτίμησε μάσκες με έντονα χαρούμενα χρώματα και σχέδια. Εξήγησέ τους πόσο πολύτιμη είναι η χρήση μάσκας αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα για την ασφάλεια τους.

ΣΥΧΝΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προγραμμάτισε περισσότερες συναντήσεις με τους υπαλλήλους. Σε αυτές, προσπάθησε να μη μιλάς μόνο για θέματα εργασίας. Αλλά μοιράσου μαζί τους, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς  σου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι υπάλληλοι πώς νιώθει το αφεντικό τους, στην διάρκεια της πανδημίας. Εάν αγχώνεσαι, εάν φοβάσαι για την υγεία των δικών σου ατόμων, εάν έχεις συγγενή που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, είναι ευκαιρία να το μοιραστείς με το προσωπικό. Όσο μοιράζεται το άγχος και η ανησυχία, τόσο περισσότερο μειώνεται η δύναμή του.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

Ενθάρρυνε τους υπαλλήλους να εκφραστούν ελεύθερα. Να μοιραστούν το πώς νιώθουν. Διαβεβαίωσε τους πως δεν πειράζει, αν δεν είναι καλά ψυχολογικά. Είναι απολύτως φυσιολογικό να αγχώνονται περισσότερο αυτό το διάστημα. Παρότρυνε τους, την στιγμή που νιώθουν αυξημένο άγχος, να κάνουν κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης, ακόμα και αν εργάζονται. Πρότεινε τους να ακούν χαλαρωτική μουσική ή να κάνουν πιο συχνά διαλείμματα. Κανένας εργαζόμενος, δεν πρέπει να νιώσει άσχημα, γιατί είναι αγχωμένος.

ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επίσης, μπορείς να ζητήσεις περισσότερη βοήθεια από κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας. Θα ήταν πολύ καλή ιδέα, εάν καλούσες κάποιον ψυχολόγο στο χώρο εργασίας για να πραγματοποιούνταν κάποιες ομαδικές ψυχοθεραπείες. Σε αυτές, οι εργαζόμενοι θα μάθαιναν πώς να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος τους. Θα ήταν πολύτιμη βοήθεια και για σένα, μία τέτοια κίνηση.

ΜΙΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΝΙΩΘΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΓΧΩΜΕΝΟΣ

Εάν δεν μπορούν να υπάρξουν ομαδικές ψυχοθεραπείες στο χώρο ή κάποια σεμινάρια διαχείρισης άγχους, προσπάθησε να αντιληφθείς ποιος υπάλληλος δεν νιώθει ψυχικά καλά. Παρατήρησε μήπως είναι αφηρημένος, κουρασμένος ή θλιμμένος. Μόλις το αντιληφθείς, μίλησε του προσωπικά. Πρότεινε του να απευθυνθεί σε κάποιο ψυχολόγο. Υπάρχουν αρκετές δωρεάν γραμμές ψυχολογικής στήριξης. Δείξε του την αληθινή στήριξη σου.

ΣΚΕΨΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Εάν κάποιος υπάλληλος, δεν μπορεί λόγω φόβου να εισέρχεται στο χώρο της εργασίας, σκέψου την πιθανότητα να εργαστεί από το σπίτι του. Προσπάθησε να του δώσεις ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας, μέχρι το τέλος της πανδημίας. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχάσεις και την δική σου ψυχική υγεία. Μη αγνοείς τα συναισθήματά σου. Φρόντισε να μιλάς γι΄αυτά με κάποιο άλλο άτομο.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ

Ο φόβος και το άγχος για τον Covid-19 μπορεί να συντρίψει τον καθένα μας. Εάν είσαι υπάλληλος και νιώθεις πως έχεις επηρεαστεί με όσα συμβαίνουν, αντιμετώπισε το σωστά. Προσπάθησε να αναγνωρίσεις τα συμπτώματα του άγχους που έχεις. Οι πιο πολλοί άνθρωποι, όταν αγχώνονται, βιώνουν συνήθως:

  • θυμό ή άρνηση,
  • αβεβαιότητα ή νευρικότητα,
  • κόπωση ή εξάντληση,
  • θλίψη,
  • έλλειψη κινήτρων,
  • προβλήματα στον ύπνο και
  • προβλήματα με την συγκέντρωσή τους.
ΜΙΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΟΥ

Εάν έχεις κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, μίλησε με τους συναδέρφους και τον εργοδότη σου. Εξήγησε τους για το άγχος που βιώνεις. Πες πόσο η επιδημία έχει επηρεάσει την απόδοσή σου στην εργασία. Μαζί θα βρείτε κάποιες λύσεις που θα βοηθήσουν και σένα και τον εργοδότη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΡΟΥΤΙΝΑ

Σε μία εποχή αβέβαιη, είναι σημαντικό να νιώθεις πως έχεις τον έλεγχο. Για να υπάρξει η αίσθηση ελέγχου, δημιούργησε μια καθημερινή ρουτίνα και ακολούθησε την με συνέπεια. Προσπάθησε να έχεις το ίδιο πρόγραμμα με αυτό που είχες, πριν την πανδημία. Είτε εργάζεσαι εξ αποστάσεως, είτε στο χώρο της επιχείρησης, προσπάθησε να χαλαρώνεις πιο συχνά και να κουβεντιάζεις με φίλους, συναδέρφους ή με την οικογένεια σου.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID-19

Βοήθησε και στήριξε ψυχολογικά άλλα άτομα. Αυτό προσφέρει καλύτερη αίσθηση του ελέγχου και της αυτοεκτίμησης. Περιόρισε τον χρόνο που ενημερώνεσαι για την πανδημία και για την ασθένεια. Διάβασε σχετικές ειδήσεις μόνο μία φορά την ημέρα και μόνο από αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης. Μη ενημερώνεσαι κατά την διάρκεια της εργασίας, γιατί θα αποσπάται η προσοχή σου. Εάν χρησιμοποιείς για την εργασία σου, τον υπολογιστή, φρόντισε να μη εμφανίζονται ειδήσεις στην επιφάνεια εργασίας, όταν εργάζεσαι. Μη παραλείψεις να ζητήσεις βοήθεια από σύμβουλο ψυχικής υγείας.

Συνοψίζοντας, θυμήσου πως δεν είσαι μόνος σου. Ο Covid-19 μας απειλεί όλους. Αν ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές, θα νιώσεις πιο ασφαλής, πιο δυνατός και αποδοτικός στην εργασία. Σύντομα, θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο Covid-19. Και τα “σύννεφα” θα εξαφανιστούν.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση