Πρέπει να απουσιάσεις; Ενημέρωσε το αφεντικό | jobstoday.gr

Πρέπει να απουσιάσεις; Ενημέρωσε το αφεντικό

Εργάζεσαι καθημερινά και είσαι χαρούμενος που έχεις μια δουλειά. Μέχρι που χρειάζεται να απουσιάσεις από αυτή, για λίγες ώρες ή για μία μέρα. Ίσως αρρώστησες ξαφνικά ή είχες ένα ατύχημα στο δρόμο ή αναγκάστηκες να διαχειριστείς το απρόοπτο θάνατο ενός συγγενή. Στην περίπτωση της αναγκαστικής απουσίας σου από την δουλειά, έχεις σκεφτεί πώς θα ενημερώσεις το αφεντικό και τους συναδέρφους; Εάν όχι, δεν χρειάζεται να ανησυχείς, καθώς θα σε βοηθήσει το κείμενο που ακολουθεί.

ΕΛΕΓΞΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ

Αρχικά, σταμάτα να νιώθεις άσχημα για την απουσία σου. Όλοι οι εργοδότες γνωρίζουν πως θα υπάρξει μία μέρα που θα λείπουν μερικοί εργαζόμενοι από την δουλειά. Είναι κάτι πολύ ανθρώπινο και σεβαστό. Σκέψου, ακόμα, πως αν ασθενείς από μία μεταδοτική νόσο, θα είναι χειρότερα, αν παραβρεθείς στο χώρο της εργασίας. Έπειτα, έλεγξε την πολιτική της επιχείρησης. Πρέπει να μάθεις τους κανόνες που υπάρχουν για τις άδειες των εργαζομένων.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ

Στην συνέχεια, αποφάσισε πώς θα ειδοποιήσεις το αφεντικό. Εάν ο εργοδότης, χρησιμοποιεί με άνεση το email, τότε θα μπορούσες να στείλεις εύκολα ένα μήνυμα. Όμως, το πιο σημαντικό είναι να ενημερώσεις νωρίς. Για παράδειγμα, εάν η δουλειά σου αρχίζει στις 8:00 το πρωί, ενημέρωσε τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα. Σε διαφορετική περίπτωση, ο εργοδότης, θα ενοχληθεί που δεν τον ενημέρωσες εγκαίρως.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ EMAIL

Το μήνυμα που θα στείλεις, θα πρέπει να είναι σύντομο και κατανοητό. Γιατί όσο και αν υποφέρεις από τα συμπτώματα μιας γαστρεντερίτιδας, πίστεψε με, δεν θα ήθελε να διαβάσει πολλές λεπτομέρειες, ο εργοδότης σου. Μη ξεχάσεις να αναφέρεις ποιος συνάδερφος θα καλύψει το δικό σου project ή αν θα χρειαστεί να μεταφέρεις κάποια project ή τηλεφωνικές κλήσεις, άλλη μέρα. Έτσι, το email, θα μπορούσε να είναι κάπως έτσι:

“Καλημέρα,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως είχα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας χθες το βράδυ. Ήλπιζα να ήμουν καλύτερα σήμερα, αλλά έκανα λάθος. Για να μη κολλήσω όλους τους συναδέρφους, προτιμώ να μείνω στο σπίτι. Η Άννα θα μπορέσει να κάνει και την δική μου δουλειά σήμερα.”

ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ

Εάν ο λόγος της απουσίας σου δεν είναι κάποια ασθένεια, πρότεινε στο αφεντικό, να εργαστείς κανονικά από το σπίτι. Ωστόσο, αν χρειάζεσαι ξεκούραση, μη αναφέρεις την τηλεργασία. Φρόντισε να ενημερώσεις με μήνυμα και τους συναδέρφους, ειδικά εάν εργάζεσαι μαζί τους σε ένα ομαδικό project ή υπάρχει κάποια προθεσμία. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να ζητήσεις συγγνώμη για όλη την ταλαιπωρία που θα προκληθεί από την απουσία σου στο χώρο της δουλειάς.

ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΓΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ωστόσο, το να επικοινωνήσεις με email, δεν είναι όλες τις φορές ωφέλιμο. Για παράδειγμα, εάν εργάζεσαι σε εστιατόριο ή σε κάποιο κατάστημα, το αφεντικό ή οι συνάδερφοι σου, δεν θα μπορέσουν να δουν εγκαίρως το email. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να τηλεφωνήσεις στο αφεντικό. Να είσαι, επίσης, σύντομος στην κλήση αλλά και προετοιμασμένος για πιθανές ερωτήσεις του αφεντικού. Εάν θα απουσιάσεις από την δουλειά λόγω ασθένειας, πιθανότατα θα σε ρωτήσει εάν είναι μεταδοτική, εάν παίρνεις φάρμακα και αν κάλεσες γιατρό.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ

Πριν κλείσεις το τηλέφωνο, ρώτησε τον, εάν πρέπει να κάνεις κάτι παραπάνω για την άδεια. Ίσως χρειαστεί να υπογράψεις κάποια έγγραφα, μόλις επιστρέψεις στην δουλειά. Επίσης, μη ξεχάσεις να τον ευχαριστήσεις. Καλό είναι, να τον καθησυχάσεις πως την επόμενη μέρα θα είσαι ξανά ικανός να αναλάβεις τα καθήκοντα σου. Ακόμα, εάν εργάζεσαι σε μικρό κατάστημα με ελάχιστους υπαλλήλους, προσπάθησε να βρεις μία λύση που θα διευκολύνει τον εργοδότη, την μέρα της απουσίας σου. Ίσως, θα μπορούσε να σε αντικαταστήσει στη δουλειά, ένας φίλος ή κάποιος συγγενής.

Συνοψίζοντας, το να χρειαστεί να απουσιάσεις από την εργασία σου, είναι απολύτως κατανοητό. Σε όλους τους εργαζόμενους θα συμβεί κάποια στιγμή. Όμως, πρέπει να ενημερώσεις σωστά τον εργοδότη και τους συναδέρφους για να μη δυσκολέψεις περισσότερο την δουλειά τους, όταν εσύ απέχεις.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση