Covid-19: Επιπλέον μέτρα στήριξης σε ευάλωτες ομάδες

Ένα έκτακτο οικονομικό επίδομα αποφασίστηκε να καταβληθεί, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του Covid-19. Αυτό θα γίνει με πρωτοβουλία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνας Μιχαηλίδου για την στήριξη της οικογένειας. Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα καταβληθούν τα χρήματα στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους επιστήμονες.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, η οικονομική ενίσχυση αφορά τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Προϋπόθεση να λάβουν τα χρήματα είναι να έχουν ένα τουλάχιστον ανήλικο τέκνο. Έτσι, τα χρήματα θα δοθούν σε οικογένειες με δύο γονείς, μα και σε μονογονεϊκές. Συνολικά θα το λάβουν 63.900 νοικοκυριά. Η δαπάνη που ανέρχεται σε 8.422.700 ευρώ θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του τομέα της Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΘΕΙ

Το επίδομα θα δοθεί μόνο μια φορά και θα καταβληθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαΐου. Το ύψος του ποσού θα φτάσει μέχρι και τα τριακόσια ευρώ. Αναλυτικά:

  • το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης θα είναι 100 ευρώ για μία οικογένεια με ένα παιδί,
  • με δύο παιδιά η οικογένεια θα λάβει 150 ευρώ,
  • με τρία παιδιά θα δοθεί επίδομα 200 ευρώ.
  • Οικογένεια με τέσσερα παιδιά θα ενισχυθεί οικονομικά με 250 ευρώ ενώ
  • οικογένεια με πέντε παιδιά με 300 ευρώ.
ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η κ. ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε: “Ενισχύουμε το δίχτυ προστασίας στο μέτρο του εφικτού για όλες τις ευπαθείς ομάδες, με όλα τα μέσα και για όσο αυτό είναι απαραίτητο, μέχρι την επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας”.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Ακόμα, θα καταβληθούν μέχρι την Πέμπτη 30 Απριλίου τα 600 ευρώ στους επιστήμονες δικαιούχους, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Στέλιο Πέτσα. Αυτό το επίδομα θα δοθεί σε 180.000 άτομα. Υπενθυμίζεται πως αρχικά αυτά τα χρήματα θα δίνονταν για το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης. Αυτό καταργήθηκε, ύστερα από εντολή του πρωθυπουργού.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ Κ.Ε.Κ.

Οι δικαιούχοι του χρηματικού ποσού, δεν θα υποβάλουν νέες αιτήσεις. Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη πάρει την προκαταβολή των 400 ευρώ. Έτσι, τέλος Απριλίου, θα λάβουν την δεύτερη δόση των χρημάτων. Τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης δεν θα λάβουν το ποσό που είχε προβλεφθεί. Επίσης, θα ελεγχθεί η ποιότητα των προγραμμάτων κατάρτισης και θα αξιολογηθούν όλα τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΘΕΙ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ

Επιπλέον, μέχρι την Δευτέρα 4 Μαΐου θα δοθούν τα χρήματα της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 600.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, η άδεια ειδικού σκοπού παρατείνεται για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, μέχρι και τις 10 Μαΐου 2020.

ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΝΟΙΚΙΟ

Έπειτα, θα επεκταθεί μέχρι τις 15 Μαΐου η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή. Η μείωση του ενοικίου κατά 40% ισχύει και για τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Έτσι, μείωση δικαιούνται οι:

  • επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει υποχρεωτικά την δραστηριότητά τους για τα επαγγελματικά ακίνητα που νοικιάζουν,
  • μισθωτοί στους οποίους έχει παραχωρηθεί με ενοίκιο η χρήση ακινήτου που προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση,
  • εργαζόμενοι που έχει ανασταλεί η εργασία τους, για τα ενοίκια που καταβάλλουν για τις κύριες κατοικίες τους.
ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Για να μειωθεί το μίσθωμα της επαγγελματικής στέγης, ο επιχειρηματίας θα πρέπει να παραδώσει στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης που έχει καταθέσει στην ΕΡΓΑΝΗ για την διακοπή της κύριας δραστηριότητας της επιχείρησης του.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Οι εργαζόμενοι που δικαιούνται μείωση του ενοικίου της πρώτης κατοικίας, θα παραλάβουν από τον εργοδότη τους, αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης για την αναστολή της σύμβασης εργασίας. Έπειτα, θα χρησιμοποιήσουν αυτό το αντίγραφο για την εγγραφή τους στην ψηφιακή πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr. Μετά την εγγραφή τους, θα ειδοποιήσουν τον ιδιοκτήτη της κατοικίας τους για την μείωση ενοικίου που δικαιούται.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ

Επίσης, παρατείνεται για δύο μήνες, η επιδότηση ανεργίας, με νέα τροπολογία του υπουργού Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση. Για τις πληττώμενες επιχειρήσεις, δίνεται η δυνατότητα λήψης δανείων έως το 25% του τζίρου τους, με εγγυητή το Δημόσιο.

Τα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και των ευάλωτων ομάδων, είναι βοηθητικά για την επιστροφή της “κανονικότητας” στις ζωές μας.

Μαίρη Κάντα

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Κοινοποίηση