Αυτοπεποίθηση στην εργασία: Tips ενίσχυσης | jobstoday.gr

Αυτοπεποίθηση στην εργασία: Tips ενίσχυσης

Πόση αυτοπεποίθηση νιώθεις κάθε μέρα στην εργασία σου; Έχεις, αλήθεια, αναρωτηθεί πόσο σημαντική είναι στην επαγγελματική σου καριέρα; Ορίζεται ως η πίστη που έχει κάποιος για τις ικανότητες που διαθέτει. Έτσι, η έλλειψη της, μειώνει τις πιθανότητες για να εξελιχθεί κάποιος περισσότερο στον εργασιακό τομέα που έχει επιλέξει. Εάν η αυτοπεποίθησή σου βρίσκεται στα “τάρταρα”, μη ανησυχείς. Μπορείς να την βελτιώσεις άμεσα, ακολουθώντας τα εύκολα tips που παρουσιάζονται παρακάτω.

ΜΗ ΥΠΟΤΙΜΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

Αρχικά, πρόσεξε πώς μιλάς στον εαυτό σου. Σταμάτα να λες “δεν μπορώ να το κάνω” ή “δεν είμαι ικανός γι αυτό…”, όταν σου ζητά να κάνεις κάτι ο εργοδότης ή ένας συνάδερφος. Μετέτρεψε κάθε αρνητική σκέψη ή πρόταση σε θετική. Απλά πρόσθεσε μια λέξη στο τέλος κάθε αρνητικής. Για παράδειγμα πες: “Δεν μπορώ να το κάνω ακόμα”. Η συγκεκριμένη φράση σε προτρέπει να εξελιχθείς και σύντομα θα καταφέρεις να κάνεις αυτό που δεν μπορούσες μέχρι στιγμής.

ΑΠΟΔΕΞΟΥ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

Αποδέξου την κριτική που γίνεται εποικοδομητικά. Ίσως δεν είναι πολύ εύκολο αλλά μέσα από αυτή θα γίνεις ακόμα καλύτερος. Θυμήσου πως κανένας μας δεν είναι τέλειος και όλοι χρειαζόμαστε ένα σχόλιο για να βελτιωθούμε και να εξελιχθούμε. Επιβράβευσε τον εαυτό σου μετά από κάποιο επίτευγμα. Είναι ένας εύκολος τρόπος για να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου. Ακόμα και μια μικρή νίκη είναι λόγος για να το γιορτάσεις.

ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΟΥ ΣΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΣΟΥ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΞΟΥ ΠΙΘΑΝΑ ΛΑΘΗ

Επικεντρώσου περισσότερο στα δυνατά σημεία που έχεις και αξιοποίησε τα στο χώρο της εργασίας. Ενδεικτικά κάποια από τα δυνατά σου σημεία, θα μπορούσαν να είναι η εντιμότητα, η δημιουργικότητα, η αγάπη για την μάθηση, η κριτική σκέψη κλπ. Αναγνώρισε, ακόμη, τα λάθη σου, αποδέξου τα και σιγουρέψου πως δεν θα τα επαναλάβεις.

ΜΗ ΑΜΦΙΒΑΛΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

Οι ερωτήσεις κατά την διάρκεια της δουλειάς είναι απαραίτητες, καθώς διευκρινίζουν περισσότερο τα projects που αναλαμβάνεις. Μη διστάσεις να ρωτήσεις, εάν δεν γνωρίζεις κάτι. Όσο γίνεσαι καλύτερος στην δουλειά, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται η πίστη στον εαυτό σου. Εάν διαρκώς αμφιβάλεις για τον εαυτό σου, δεν μπορούν να σε εμπιστευτούν το αφεντικό ή οι συνάδερφοι σου. Προσπάθησε να καταλάβεις που οφείλονται οι αμφιβολίες σου και σταμάτησε τις.

ΒΡΕΣ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΝΕΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Έπειτα, βρες τα κατάλληλα άτομα που θα αυξάνουν την αυτοπεποίθηση σου και θα σε ενθαρρύνουν, τις στιγμές που δεν νιώθεις σίγουρος για τον εαυτό σου. Αυτά τα άτομα θα σου υπενθυμίζουν τα δυνατά σου χαρακτηριστικά. Φρόντισε να αναζητάς συνεχώς νέες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς σου και να αποκτάς νέες δεξιότητες. Με αυτό το τρόπο, θα βελτιωθείς περισσότερο στην δουλειά, θα αναγνωριστείς θετικά από τους συναδέρφους εξαιτίας των περισσότερων γνώσεων και φυσικά θα ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό η πίστη στον εαυτό σου. Τα διαδικτυακά σεμινάρια είναι ιδανικά για την απόκτηση νέων γνώσεων.

ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

Για να ενισχυθεί περισσότερο η εμπιστοσύνη που έχεις στον εαυτό σου, προσπάθησε να βάζεις και να κερδίζεις διάφορες προκλήσεις. Λόγου χάρη, εάν φοβάσαι να πεις την ιδέα σου για ένα project σε ένα meeting με πολλά άτομα, τόλμησε το μια φορά. Με την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, θα νιώσεις πιο σίγουρος για τον εαυτό σου. Επίσης, εάν αποδεχτούν την ιδέα σου για το project στην εταιρεία, θα παρουσιαστούν νέες ευκαιρίες στην δουλειά που πιθανότατα θα είχες χάσει, εάν δεν τολμούσες.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Παρατήρησε άλλους επιτυχημένους επαγγελματίες που θαυμάζεις και δες πώς αλληλεπιδρούν με τους συναδέρφους τους. Ακολούθησε τις τεχνικές που ακολουθούν εκείνοι έτσι ώστε να βοηθηθείς και να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου. Χαμογέλα, επίσης συχνά, όσο βρίσκεσαι μέσα στο χώρο της εργασίας. Η θετική ενέργεια και τα χαμόγελα βοηθούν στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης. Η εμφάνιση και ο τρόπος που ντύνεσαι επηρεάζει, επίσης την αυτοπεποίθηση. Έτσι, διάλεξε χρώματα και ρούχα που σου ταιριάζουν και σε κάνουν να νιώθεις.

Ανακεφαλαιώνοντας, σε μεγάλο βαθμό η αυτοπεποίθηση βοηθά τον καθένα να εξελιχθεί πιο γρήγορα στο χώρο της εργασίας. Εάν υιοθετήσεις τις συμβουλές, σύντομα θα δεις θετικά αποτελέσματα.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση