Απλήρωτη υπερωρία για το 39% των εργαζομένων | jobstoday.gr

Απλήρωτη υπερωρία για το 39% των εργαζομένων

Ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα δεν αμείβεται για τις  υπερωρίες που κάνει, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την ΓΣΕΕ. Με την βοήθεια της ALCO εταιρείας, η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας πραγματοποίησε την έρευνα με τίτλο “Δείκτες Κλίματος Αγοράς Εργασίας” θέλοντας να καταγραφούν και στοιχεία όπως οι αμοιβές των ιδιωτικών υπαλλήλων, ο χρόνος που εργάζονται, το πόσο ασφαλείς νιώθουν με την θέση εργασίας που κατέχουν αλλά και αν πληρώνονται κανονικά στην υπερεργασία. Παρακάτω αναφέρονται αναλυτικά τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας.

52% ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΥΠΕΡΩΡΙΑ

Η έρευνα διεξήχθη τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου δηλαδή από τις 22 μέχρι και τις 30 Μαρτίου και ερωτήθηκαν 1500 εργαζόμενοι μέσω τηλεφωνικών κλήσεων. Από τους ερωτηθέντες, το 52% ανέφερε πως εργάζεται εβδομαδιαίως παραπάνω ώρες από το κανονικό ωράριο που έχει. Το 25% δήλωσε πως δουλεύει από 1 μέχρι και 3 ώρες παραπάνω την εβδομάδα και το 17% δήλωσε πως η εβδομαδιαία υπερωρία είναι πάνω από 4-6 ώρες. Επίσης, το 6% των εργαζομένων δήλωσε πως εργάζεται πάνω από 9 ώρες σε εβδομαδιαία βάση.

ΔΕΝ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΤΟ 39% ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Το 39% των ερωτηθέντων που πραγματοποιούν υπερωρίες ανέφερε πως δεν αμείβεται για τον επιπλέον χρόνο εργασίας που προσφέρει. Από τους εργαζόμενους που δεν αμείβονται για τις υπερωρίες τους, το 24% απασχολούνται με μερική απασχόληση και το 47% με πλήρη απασχόληση, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν.

ΤΟ 73% ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΩΡΙΑ

Όταν οι εργαζόμενοι ερωτήθηκαν, αν προτιμούν να αμείβονται για την υπερωρία ή αν προτιμούν να λαμβάνουν άδεια ή ρεπό, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το 73% απάντησε πως επιθυμεί αμοιβή για την υπερωρία. Ένα 16% των εργαζομένων δεν ήθελε να απαντήσει στην συγκεκριμένη ερώτηση και μόνο 11% ήθελε ρεπό ή άδεια.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Η απάντηση που έδωσαν οι περισσότεροι ερωτηθέντες είναι αρκετά σημαντική, καθώς σύμφωνα με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, θα συμψηφίζει τις ώρες υπερεργασίας ή υπερωρίας των εργαζομένων, με την μείωση εργάσιμου χρόνου, σε κάποια άλλη χρονική στιγμή μέσα σε έξι μήνες.

ΕΩΣ 20 ΩΡΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Ακόμα, όταν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με μερική απασχόληση ρωτήθηκαν πόσες ώρες εργάζονται σύμφωνα με την εργασιακή σύμβαση που έχουν υπογράψει, το 40% απάντησε μέχρι 20 ώρες εβδομαδιαίως και το 36% απάντησε πως εργάζεται από 21 έως και 30 ώρες την εβδομάδα. Επίσης, ένα ποσοστό της τάξεως 24% απάντησε πως εργάζεται από 31 έως 35 ώρες εβδομαδιαίως.

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΤΟ 53% ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, δεν έδωσαν μόνο απαντήσεις για τις επιπλέον ώρες εργασίας που προσφέρουν καθώς στην συνέχεια ερωτήθηκαν αν νιώθουν αισιοδοξία για την πορεία της Ελλάδος τους επόμενους μήνες. Το 53% των εργαζομένων είναι απαισιόδοξο για το μέλλον της χώρας σε αντίθεση με το 43% που δήλωσε αισιόδοξο. Το 4% δεν ήθελε να απαντήσει. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ελαφρά βελτιωμένο συγκριτικά με την έρευνα που διεξήχθη πριν τρεις μήνες. Στην έρευνα που έγινε τον Ιανουάριο του 2021 μόνο το  37% των εργαζομένων ήταν αισιόδοξο για το μέλλον.

Τέλος, ελπιδοφόρο είναι και το γεγονός πως το 56% των ερωτηθέντων της έρευνας θεωρεί πως θα κρατήσει και στο μέλλον την θέση εργασίας του. Αντίθετα, το 35% των εργαζομένων φοβάται πως θα χάσει την δουλειά του τους επόμενους έξι μήνες, ενώ το 9% των εργαζομένων απέφυγαν να απαντήσουν.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση