Ανεμβολίαστοι: Τα νέα μέτρα του Σεπτεμβρίου | jobstoday.gr

Ανεμβολίαστοι: Τα νέα μέτρα του Σεπτεμβρίου

«Η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει μία ομαλή και ασφαλή, στο μέτρο του δυνατού, κοινωνικά δίκαιη επιστροφή στην κανονικότητα» ανέφερε ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης των νέων μέτρων για την δημόσια υγεία των ανεμβολίαστων πολιτών. Η ισχύς των νέων μέτρων θα ξεκινήσει από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 και θα αφορά μόνο όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 13/9 ΈΩΣ ΤΙΣ 31/3

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, τα συγκεκριμένα μέτρα θα συνοδέψουν τους ανεμβολίαστους μέχρι την άνοιξη (έως την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022) για να διακοπεί η μετάδοση του covid-19 και οι νέες μεταλλάξεις του και για να προστατευτεί το σύστημα υγείας από σοβαρές νοσηλείες. Αυτές δεν θα υφίσταντο, εάν όλοι εμβολιαστούν κατά του ιού. Παρακάτω αναφέρονται αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν για όσους εργάζονται στο ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα και δεν έχουν προβεί σε εμβολιασμό.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Από την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου 2021 οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και σε δομές πρωτοβάθμιας υγείας που δεν έχουν εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση ή δεν έχουν έγγραφο που να πιστοποιεί πως νόσησαν τους τελευταίους έξι μήνες, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας. Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και για τους ιδιώτες ιατρούς και για τους φαρμακοποιούς. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξουν τα προβλεπόμενα στο άρθρο 206 του νόμου 4820 του 2021 πρόστιμα.

1 RAPID TEST ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ

Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, υποχρεούνται να κάνουν εβδομαδιαίως ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου. Το συγκεκριμένο τεστ θα έχει κόστος 10€, θα επιβαρύνει τον εργαζόμενο και θα πραγματοποιείται μόνο σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Το αποτέλεσμα του τεστ θα υπάρχει στο gov.gr και ο εργοδότης θα το ελέγχει μέσω μίας εφαρμογής (covid-free app).

 2 RAPIDTEST ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, στην εστίαση, σε παραγωγές τηλεόρασης, κινηματογράφου, θεάτρου, χορού, μουσικής αλλά και οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν rapid test αντιγόνου δύο φορές την εβδομάδα. Ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος θα δίνει συνολικά 20€ εβδομαδιαίως για να πραγματοποιεί τα τεστ σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Με το ίδιο τρόπο, οι εργοδότες θα ελέγχουν τα αποτελέσματα των τεστ στην έναρξη της εργασίας.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Τα μέτρα για την δημόσια υγεία θα τεθούν και για τους ανεμβολίαστους μαθητές και για τους φοιτητές. Έτσι, οι μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων υποχρεούνται να κάνουν εβδομαδιαίως δύο self test. Αυτά θα δίνονται δωρεάν και είναι υποχρεωτική η δήλωσή τους εδώ. Οι φοιτητές που δεν έχουν εμβολιαστεί, από την άλλη, από τις 13/9 θα πρέπει να κάνουν rapid test δύο φορές την εβδομάδα.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Επιπλέον, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και επιθυμούν να ταξιδέψουν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, με τρένο, με πλοίο ή αεροπορικώς χρειάζεται να κάνουν ένα rapid test πριν το ταξίδι. Τα rapid test κόστους 10€ ισχύουν για τους ενήλικους ταξιδιώτες και για τους ανήλικους από 12 έως 17 ετών. Τα παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών, υποχρεούνται να κάνουν self – test.

ΔΩΡΕΑΝ RAPID TEST ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ

Δωρεάν rapid test στις δημόσιες δομές, από την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα μπορούν να πραγματοποιούν μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν συμπτώματα νόσησης. Επίσης, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που θα υπάρξουν, μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει θα μπορούν να εισέρχονται στους κλειστούς χώρους εστίασης. Στην είσοδο της κάθε επιχείρησης θα υπάρχει έλεγχος. Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν και για τα γήπεδα.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΠΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η είσοδος στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου, του μουσείου, του αρχαιολογικού χώρου αλλά και του γυμναστηρίου θα επιτρέπεται στους εμβολιασμένους, στους νοσήσαντες από covid-19 και στους ανεμβολίαστους πολίτες που έχουν υλοποιήσει πρωτίστως ένα rapid test σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

Από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, μπορούν να εξαιρεθούν ορισμένοι εργαζόμενοι, σύμφωνα με την δημοσιευμένη υπουργική απόφαση στο ΦΕΚ με τίτλο «Διαδικασία και λόγοι απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού». Έτσι, εξαιρείται από τον εμβολιασμό όποιος:

  • Εμφάνισε αναφυλαξία όταν του χορηγήθηκε η πρώτη δόση του εμβολίου,
  • Είναι αλλεργικός στα συστατικά του εμβολίου και συγκεκριμένα στην πολυαιθυλενογλυκόλη για τα mrna εμβόλια και στο πολυσορβικό για το εμβόλιο AstraZeneca και για το εμβόλιο Johnson.
  • Εμφάνισε σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία στην πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca ή του μονοδοσικού Johnson & Johnson.
  • Έχει ιστορικό θρομβοπενίας που οφείλεται στην ηπαρίνη ή ιστορικό αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου ή ιστορικό συνδρόμου διαφυγής τριχοειδών.
  • Έχει ιστορικό μυοκαρδίτιδας
  • Ή διαγνώστηκε με μυοκαρδίτιδα ή με περικαρδίτιδα μόλις έλαβε την πρώτη δόση mrna εμβολίου.

Τέλος, θα συσταθούν επιτροπές τριών ατόμων που θα αποτελούνται από γιατρούς του Ε.Σ.Υ., πανεπιστημιακούς γιατρούς και αναπληρωτές, σε κάθε υγειονομική περιφέρεια για να λάβουν την τελική απόφαση σχετικά με την απαλλαγή εργαζομένων από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση