Ανεμβολίαστοι στον ιδιωτικό: Τα μέτρα για rapid-test | jobstoday.gr

Ανεμβολίαστοι στον ιδιωτικό: Τα μέτρα για rapid-test

Καθώς η πανδημία του covid-19 συνεχίζεται με τα κρούσματα να αυξάνονται διαρκώς, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση να εφαρμοστεί το μέτρο των υποχρεωτικών rapidtests στα ανεμβολίαστα άτομα που παρέχουν δια ζώσης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Σάββατο 16 Οκτωβρίου, και την Τρίτη 19 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας.

 ΠΟΙΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ RAPID TEST

Η νέα αυτή κοινή υπουργική απόφαση που πάρθηκε, εξειδικεύει περισσότερο τα μέτρα που ισχύουν από τον Σεπτέμβριο και καταργεί την δυνατότητα των εργαζόμενων να πραγματοποιούν self-test. Έτσι, για να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι κίνδυνοι από την μετάδοση του covid-19 στον εργασιακό χώρο και να ολοκληρωθεί η πανδημία που έχει διαρκέσει αρκετούς μήνες, υποχρεωτικά θα υλοποιούν με δικά τους έξοδα διαγνωστικό έλεγχο νόσησης με μοριακά τεστ ή rapid:

 • Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας και δεν επιθυμούν ακόμη να εμβολιαστούν,
 • Οι σπουδαστές ιδιωτικών ή δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά και οι φοιτητές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που υλοποιούν την πρακτική τους άσκηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και
 • όσοι απασχολούνται σε περιφέρειες, δήμους, κέντρα κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών, Υπηρεσίες Υπουργείων, ως ωφελούμενοι των κοινωφελών προγραμμάτων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑ RAPID TEST ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΔΥΟ

Τα τεστ θα διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα σε ιδιώτες γιατρούς, φαρμακεία, ιδιωτικές κλινικές καθώς και σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια. Ωστόσο, είναι υποχρεωτικά δύο εβδομαδιαία rapid test για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν σε ορισμένες κατηγορίες. Έτσι, αυτοί που εργάζονται:

 • σε επιχειρήσεις εστίασης,
 • σε επιχειρήσεις τουρισμού,
 • στην μεταφορά προσώπων,
 • σε τηλεοπτικές, μουσικές, θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές καθώς και
 • οι εργαζόμενοι των ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης, όπως είναι τα σχολεία, τα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τα κέντρα ξένων γλωσσών κλπ, θα κάνουν ένα rapid test κάθε 48 ώρες.
ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ

Από τον υποχρεωτικό μέτρο των rapid test που αποφασίστηκε, εξαιρούνται:

 • Οι πλήρως εμβολιασμένοι και κάτοχοι του πιστοποιητικού εμβολιασμού εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα,
 • όσοι έχουν νοσήσει από covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες και διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης καθώς
 • και οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους να εμβολιαστούν. Οι συγκεκριμένοι μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν το διαγνωστικό έλεγχο νόσησης στις δημόσιες δομές.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

Μόλις ο εργαζόμενος πραγματοποιήσει ένα rapid test σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο, ο/η υπάλληλος του κέντρου θα στείλει μέσα σε 24 ώρες στο εθνικό μητρώο ασθενών covid-19 τα στοιχεία που ελέγχθηκαν και το αποτέλεσμα. Στην συνέχεια, αν είναι αρνητικό το αποτέλεσμα του rapid test ο εργαζόμενος θα εκδώσει την βεβαίωση από το www.gov.gr. Σε αντίθετη περίπτωση, με ένα θετικό αποτέλεσμα, ο εργαζόμενος υποχρεούται να ενημερώσει γρήγορα τον εργοδότη του και να μπει σε «καραντίνα».

ΤΙ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ

Για την σωστή τήρηση του μέτρου των υποχρεωτικών rapid tests, ο εργοδότης κάθε ιδιωτικής επιχείρησης διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο. Συνεπώς, για να αποφύγει τις κυρώσεις, είναι υποχρεωμένος κάθε εβδομάδα να υποβάλλει μία υπεύθυνη δήλωση. Σε αυτό το έντυπο θα αναφέρει τα εξής:

 • τον αριθμό των μη εμβολιασμένων ατόμων που απασχολούνται στην επιχείρηση,
 • τον αριθμό των διαγνωστικών τεστ που υλοποιήθηκαν εκείνη την εβδομάδα και
 • αν δικαιολογείται νόμιμα η μη διενέργεια τεστ από κάποιους εργαζόμενους.
ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 29/10 Η ΠΡΩΤΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που απασχολούν μη εμβολιασμένους εργαζομένους έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν μέχρι την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021 για πρώτη φορά την υπεύθυνη δήλωση. Στην συνέχεια, θα υποβάλλουν κάθε εβδομάδα μία δήλωση για την προηγούμενη εβδομάδα. Με την οριστική υποβολή του εργοδότη, το πληροφοριακό σύστημα εξυπηρέτησης επιχειρήσεων «ΕΡΓΑΝΗ» θα εμφανίζει το κατάλογο των εργαζομένων που προέβησαν σε παράβαση.

ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι παραβάτες εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης θα πληρώνουν ύψους 300€ για κάθε rapid test που δεν πραγματοποιούν. Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι που εργάζονται με μερική απασχόληση και δεν τηρούν το μέτρο που αποφασίστηκε, θα πληρώνουν πρόστιμο ύψους 150€. Το πρόστιμο θα γίνεται με αυτόματο τρόπο από το ΣΕΠΕ. Ένσταση επιτρέπεται να κάνει ο εργαζόμενος ηλεκτρονικά μέσα σε πέντε ημέρες.

Τέλος, κυρώσεις θα έχουν και οι εργοδότες των επιχειρήσεων ιδιωτικού τομέα. Αν δεν υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση, θα πληρώσουν 2.000€ πρόστιμο και αν αποφασίσουν να υποβάλλουν δήλωση με ψευδή στοιχεία, θα πληρώσουν 10.000€. Εάν βρεθεί στην επιχείρηση, μετά από έλεγχο, εργαζόμενος θετικός στο covid-19, θα επιβληθεί πρόστιμο 1500€.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση