Υποαπασχόληση: Έχεις την δουλειά που σου αξίζει; | jobstoday.gr

Υποαπασχόληση: Έχεις την δουλειά που σου αξίζει;

Υποαπασχόληση: Έχεις την δουλειά που σου αξίζει;

Εργάζεσαι ξανά μετά από χρόνια ανεργίας, μα μία σκέψη τριγυρίζει διαρκώς στο μυαλό σου: «Έχω την δουλειά που μου αξίζει;». Νιώθεις «φυλακισμένος» στο εργασιακό χώρο και δεν ξέρεις τον λόγο; Είναι σημαντικό να μάθεις τι είναι η υποαπασχόληση και μόλις αναγνωρίσεις στον εαυτό σου κάποια σημάδια αυτού του φαινομένου, θα μπορέσεις να κάνεις τις απαιτούμενες αλλαγές.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Το φαινόμενο της υποαπασχόλησης συμβαίνει όταν μία θέση εργασίας δεν χρησιμοποιεί όλες τις ικανότητες και την εκπαίδευση ενός εργαζομένου. Υπάρχουν δύο κατηγορίες υποαπασχόλησης, σύμφωνα με τον OECD (τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), η ορατή και η αόρατη.

ΟΡΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΟΡΑΤΟΙ ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ

Ορατοί υποαπασχολούμενοι είναι οι υπάλληλοι που δουλεύουν λιγότερες ώρες ενώ θέλουν να εργαστούν περισσότερο. Για να αποκτήσουν ένα μεγαλύτερο μισθό, αναγκάζονται να δουλεύουν σε δύο δουλειές μερικής απασχόλησης. Οι αόρατοι υποαπασχολούμενοι είναι εκείνοι που εργάζονται σε εργασίες κατώτερες του συνόλου των δεξιοτήτων τους.

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΕΝΟΣ ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ

Ας δούμε πιο αναλυτικά ποια είναι τα σημάδια ενός υποαπασχολούμενου εργαζόμενου:

  • Έντονη πλήξη: Εάν κοιτάς διαρκώς το ρολόι σου και ανυπομονείς μόνο πότε θα φτάσει η λήξη του εργασιακού ωραρίου, σημαίνει πως αναζητάς να πραγματοποιήσεις κάτι πιο δύσκολο και πιο ενδιαφέρον.
  • Λιγότερες ώρες εργασίας: Αρκετές φορές οι εργοδότες περιορίζουν τις ώρες εργασίας των εργαζομένων για να μη δίνουν επιπλέον παροχές ή γιατί δεν έχουν αρκετή εργασία.
  • Έχεις μικρότερο μισθό από ό,τι θα περίμενες,
  • Έχεις μεταπτυχιακό και εργάζεσαι σε θέση εργασίας που απαιτεί απολυτήριο Γυμνασίου.
  • Δεν σε ευχαριστεί ο ρόλος που έχεις στην εργασία ή νιώθεις άβολα να μιλάς γι αυτόν στους φίλους ή στους γνωστούς.
  • Δεν χρησιμοποιείς ποτέ τις δεξιότητες που διαθέτεις στην εργασία,
  • Η τωρινή εργασία δεν προσφέρει ευκαιρίες για πρόοδο.
ΠΟΤΕ ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ

Ακόμη, για να καταλάβεις αν είσαι υποαπασχολούμενος, σκέψου τι αισθάνεσαι κάθε μέρα στην εργασία. Τις πρώτες μέρες ένιωθες ενθουσιασμό γιατί μάθαινες νέα πράγματα; Σε τι ποσοστά κινείται ο ενθουσιασμός σου μετά από 5-6 μήνες; Αν εξαντλήθηκε ο ενθουσιασμός σου και σταμάτησες να μαθαίνεις νέα πράγματα στην δουλειά, σημαίνει πως υποαπασχολείσαι. Το ίδιο σημαίνει, αν κάνεις το ίδιο πράγμα, κάθε μέρα στην δουλειά. Δίχως εκπλήξεις, δίχως νέες προκλήσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ & ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Αν δεν υπάρχουν προκλήσεις, ούτε ευκαιρίες για μάθηση νέων πραγμάτων, είναι σίγουρο πως θα απογοητευτείς και θα χάσεις κάθε κίνητρο για την εργασία υποαπασχόλησης που έχεις. Αυτό δεν θα συνέβαινε εάν εργαζόσουν σε μία δουλειά ταιριαστή με τις δεξιότητες σου. Σε αυτή την περίπτωση, θα είχες και το κίνητρο για να γίνεις καλύτερος και τον απαραίτητο ενθουσιασμό.

 ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Άλλο χαρακτηριστικό της υποαπασχόλησης είναι να βοηθάς εσύ το αφεντικό και όχι το αντίθετο. Λόγου χάρη, να προσπαθείς να του δείξεις πώς να χρησιμοποιήσει σωστά τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επιπλέον, εάν ο ανώτερος σου αναθέτει projects που θεωρεί πως θα χρειαστεί μία μέρα για να τα ολοκληρώσεις, ενώ εσύ τα ετοιμάζεις μέσα σε μισή ώρα, είναι σημάδι της υποαπασχόλησης.

 Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Μία εργασία υποαπασχόλησης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά σε μεγάλο βαθμό κάθε εργαζόμενο. Εάν εργάζεσαι σε μία θέση που δεν συμβαδίζει με τις σπουδές και τις δεξιότητες σου, σύντομα θα χαθεί η αποδοτικότητά σου. Ίσως δεν το διακρίνεις άμεσα, αλλά σε κάποια μελλοντική συνέντευξη εργασίας, δεν θα μπορέσεις εύκολα να εξηγήσεις γιατί είχες χαμηλή απόδοση στην προηγούμενη εργασία.

ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Επιπλέον, θα σταματήσεις να είσαι παραγωγικός και θα αυξηθεί το άγχος σου. Θα δημιουργηθεί βλάβη στην ψυχική σου υγεία. Και σίγουρα δεν είναι αρκετό να έχεις μία οποιαδήποτε εργασία, αν δεν είσαι ψυχικά υγιής. Γι αυτό το λόγο, πρέπει να «σπάσεις» τον κύκλο της υποαπασχόλησης, κάνοντας τα παρακάτω βήματα.

ΜΑΘΕ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΑΥΞΗΣΗ

Εάν πιστεύεις πως παίρνεις χαμηλότερο μισθό, από ό,τι θα έπρεπε, μάθε τι μισθό προσφέρουν άλλοι εργοδότες για την συγκεκριμένη εργασία. Ρώτα φίλους, γνωστούς, κάνε διαδικτυακά έρευνα για να πάρεις μία απάντηση. Εάν πράγματι, λαμβάνεις λιγότερα χρήματα, μίλησε με τον εργοδότη και ρώτησε τον μήπως θα μπορούσε να υπάρξει κάποια αύξηση.

ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Σε περίπτωση που δεν σου έχουν δοθεί ευκαιρίες στον εργασιακό χώρο για να αποδείξεις πως έχεις αρκετές δεξιότητες, πάρε την πρωτοβουλία και ενημέρωσε τον ανώτερο για το ότι θέλεις να αναλάβεις περισσότερες ευθύνες.

ΠΑΡΗΓΑΓΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΣΟΥ

Επίσης, φρόντισε να παράγεις πληροφορίες σχετικά με τον τομέα σου στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Λόγου χάρη, αν είσαι λογιστής, γράψε άρθρα σχετικά με την εφορία και άλλες λογιστικές εργασίες, «ανέβασε» τα σε ένα δικό σου blog ή σε άλλα που ειδικεύονται σε αυτά τα θέματα και στο Linkedin ή στο Facebook.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΕ ΝΕΑ ΔΟΥΛΕΙΑ

Ακόμη, ανανέωσε το βιογραφικό σου και ξεκίνα την αναζήτηση μίας νέας εργασίας που να ταιριάζει περισσότερο με τις ικανότητες που έχεις. Δικτυώσου με άλλα άτομα, παρακολουθώντας συνέδρια πάνω στο τομέα που θέλεις να εργαστείς. Η καλή δικτύωση θα σε βοηθήσει να βρεις ευκολότερα άλλη δουλειά.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕ ΤΙΣ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Εάν δεν μπορείς άμεσα να αφήσεις την υποαπασχόληση, αναβάθμισε της ήδη υπάρχουσες δεξιότητες σου με εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά σεμινάρια. Θα παραμείνεις ενεργός στον τομέα των σπουδών σου και θα γίνεις περισσότερο πολύτιμος για τον εργοδότη της τωρινής δουλειάς.

Ολοκληρώνοντας, θυμήσου πως αν και η υποαπασχόληση μπορεί να σε αποθαρρύνει στο εργασιακό χώρο, δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να την ξεπεράσεις. Θα τα καταφέρεις, εάν τολμήσεις να αφήσεις την σιγουριά της υπάρχουσας δουλειάς και αναζητήσεις μία νέα.

Cart

Καλάθι