Ξεκινούν οι αιτήσεις για την επιχορήγηση e-shop | jobstoday.gr

Ξεκινούν οι αιτήσεις για την επιχορήγηση e-shop

Την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021, αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για την δράση “e-λιανικό” που εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020. Στοχεύει να επιχορηγήσει επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν ή θα αναβαθμίσουν ένα e-shop.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ “E-ΛΙΑΝΙΚΟΥ”

Με αυτό το τρόπο, θα στηριχθούν περισσότερο οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων κατά την διάρκεια της πανδημίας και θα μειωθεί ο συνωστισμός των πελατών στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων. Επίσης, χάρη στην επιχορήγηση, θα ενσωματωθούν περισσότερες επιχειρήσεις στην ψηφιακή τεχνολογία.

80 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Το “e-λιανικό” συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και από το ΕΤΠΑ ( Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) της Ε.Ε. Θα ωφεληθούν περισσότερες από 18.000 επιχειρήσεις και η κάθε μία θα λάβει το ποσό των 5000 ευρώ για τις δαπάνες της. Συνολικά, ο προϋπολογισμός θα κοστίσει 80 εκατομμύρια ευρώ. Στις λιγότερες αναπτυγμένες περιφέρειες, όπως είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Κεντρική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Δυτική Ελλάδα και η Θεσσαλία θα δοθούν 31.460.375,2, στην Δυτική Μακεδονία, στα Ιόνια Νησιά, στην Πελοπόννησο, στο Βόρειο Αιγαίο και στην  Κρήτη 15.515.395,28. Επίσης, στην Αττική θα δοθούν 25.042.943,11, στην Στερεά Ελλάδα 542.629,55 και στο Νότιο Αιγαίο 4.438.656, 79.

ΟΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Την επιχορήγηση μπορούν να λάβουν οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Για την συγκεκριμένη δράση, οι επιχειρήσεις κατηγοριοποιούνται σε υφιστάμενες και σε νεοσύστατες. Στις υφιστάμενες, ανήκουν οι επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί μέχρι και την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου του 2019. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν δημιουργηθεί από την 1η Οκτωβρίου 2019 μέχρι και τις 7 Νοεμβρίου 2020. Επίσης, θα πρέπει να τηρούν και τις εξής προϋποθέσεις:

  • να έχουν ως κύρια δραστηριότητα ή ως δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα έσοδα το λιανεμπόριο,
  • να έχουν φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης ειδών, δηλαδή ένα χώρο όπου επισκέπτονται οι πελάτες και εξυπηρετούνται,
  • να έχει υπάρξει αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης, έστω μιας ημέρας από τις 18 Μαρτίου 2020 και ύστερα,
  • να υποβάλουν μια επενδυτική πρόταση,
  • οι υφιστάμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να έχει μειωθεί ο κύκλος εργασιών τους τουλάχιστον 20% στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
  • Εάν κάποια επιχείρηση έχει λάβει και άλλες οικονομικές ενισχύσεις, δεν θα πρέπει το ποσό να είναι μεγαλύτερο των 200.000 € για τρία χρόνια.
ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 24/3 ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Οι ενδιαφερόμενοι αυτής της δράσης, πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων μέχρι και την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021. Μαζί με την αίτηση, καλούνται οι δικαιούχοι να επισυνάψουν:

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος υποβολής των αιτήσεων, θα δημιουργηθεί Επιτροπή Αξιολόγησης για την εξέταση των αιτήσεων. Αυτή θα κρίνει αντικειμενικά με κριτήριο την μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων. Επίσης, οι μελλοντικοί ωφελούμενοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση μέσα σε δέκα ημέρες από την έκδοση της απόφασης. Όλες οι ενστάσεις θα εξεταστούν από την Επιτροπή και η τελική απόφαση θα αναρτηθεί στην “Διαύγεια“, στην “Ανταγωνιστικότητα” και στο ΕΣΠΑ.

ΠΟΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΘΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΟΥΝ

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις που θα κατασκευάσουν ένα νέο ηλεκτρονικό κατάστημα θα επιδοτηθούν έως 30% για τον εξοπλισμό πληροφορικής. Πιο αναλυτικά, θα μπορέσουν να αγοράσουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πληκτρολόγια, οθόνες, server φιλοξενίας λογισμικού και σχετικό με την δημιουργία του e-shop τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως bar code readers, εκτυπωτές κ.λ.π. Μα δεν γίνεται δεκτή η δαπάνη για αγορά κινητών τηλεφώνων, tablets ή τηλεόρασης.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ E-SHOP

Επίσης, η επιδότηση θα καλύψει τις υπηρεσίες σχεδιασμού, ανάπτυξης και διαχείρισης e-shop. Το ηλεκτρονικό κατάστημα θα πρέπει να έχει δίγλωσση λειτουργία και να είναι φιλικό στις κινητές συσκευές. Επιπλέον, θα επιδοτηθεί η αγορά λογισμικού (SaaS) εάν είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του e-shop, αλλά το κόστος θα είναι μόνο για ένα έτος.

Ολοκληρώνοντας, την δυσαρέσκεια του για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκδηλώνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Β.Ε.Α κ. Παύλο Ραβάνη, είναι απαραίτητο να ενταχθούν στο “e-λιανικό” και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις καθώς εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 έχει πέσει κατακόρυφα ο τζίρος τους.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση