Βοήθεια στην εργασία: Πότε και πώς να ζητήσεις
Βοήθεια στην εργασία: Πότε και πώς να ζητήσεις
Στο χώρο της εργασίας, όταν βοηθάς τους συναδέρφους σου, μοιάζει πολύ εύκολο, σωστά; Νοιώθεις ικανοποίηση και χαρά που “έσωσες” τον συνάδερφο από την δύσκολη θέση που βρισκόταν. Όμως, το να ζητήσεις εσύ βοήθεια στην δουλειά, είτε από τον συνάδερφο είτε από το αφεντικό, είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που κάποτε θα κληθείς να κάνεις. Πολλοί εργαζόμενοι διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια πάνω σε θέματα εργασίας. Στο κείμενο που ακολουθεί θα μάθεις πότε και πώς να ζητάς βοήθεια από τα άτομα που μοιράζεστε το ίδιο εργασιακό χώρο.
ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ
Συχνά, κάποιος υπάλληλος αποφεύγει να ζητήσει βοήθεια γιατί φοβάται την αντίδραση των συναδέρφων του ή και του αφεντικού του. Ανησυχεί πως εκείνοι θα αρνηθούν να τον βοηθήσουν. Μα κυρίως ανησυχεί πως θα πιστέψουν ότι δεν έχει αρκετές ικανότητες για το project που του ανατέθηκε.Έτσι, φοβάται μήπως αναλάβει άλλος το δικό του έργο ή απολυθεί από την εργασία του. Στην πραγματικότητα όμως, αν ο εργαζόμενος δεν ζητήσει βοήθεια, όταν την χρειάζεται, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να καταστραφεί εντελώς το project. Επίσης, είναι προτιμότερο για τον εργοδότη να γνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο υπάλληλος, για να βρεθεί η λύση σύντομα.
ΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΕΙΣ ΤΟ PROJECT
Για αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να ζητήσεις κάποια βοήθεια, όταν δεν γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις στο project που σου ανέθεσαν. Δεν έχει νόημα να προσπαθείς να ολοκληρώσεις κάτι που δεν καταλαβαίνεις. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σπαταλάς τον χρόνο. Γι αυτό πρέπει να μιλήσεις με τον διευθυντή ή με κάποιο συνάδερφο, ώστε να κατανοήσεις καλύτερα τους στόχους του συγκεκριμένου έργου. Επίσης, αν δεν γνωρίζεις το πότε ακριβώς πρέπει να παραδώσεις ένα έργο, πρέπει να ρωτήσεις το άτομο που σου το ανέθεσε.
ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΟΛΛΑ PROJECT
Ακόμα, βοήθεια χρειάζεται να ζητήσεις, όταν έχεις αναλάβει ταυτόχρονα πολλά project να ολοκληρώσεις. Θυμήσου πως πρέπει να αναλαμβάνεις μόνο όσα μπορείς να φέρεις εις πέρας με επιτυχία. Δεν θα γίνεις ο “υπάλληλος του μήνα” εάν αναλάβεις περισσότερα projects. Το πιο πιθανόν να συμβεί είναι να εξουθενωθείς και να χρειαστείς την βοήθεια άλλων συναδέρφων για να τελειώσεις εγκαίρως. Μη ξεχάσεις, όμως, την επόμενη φορά, να βοηθήσεις εσύ τον συνάδερφο να τελειώσει κάποια χρονοβόρα εργασία.
ΩΦΕΛΙΜΗ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Επιπρόσθετα, ωφέλιμη είναι η βοήθεια που θα προσφέρει ένας συνάδερφος, όταν κάνεις κάποιο λάθος στην δουλειά. Εάν προσπαθήσεις να καλύψεις το λάθος σου, χωρίς να μιλήσεις με κάποιον, θα χειροτερέψεις τα πράγματα. Η πιο ασφαλής επιλογή είναι να ζητήσεις βοήθεια και να διορθώσεις το λάθος στην δουλειά.
ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ
Πριν επικοινωνήσεις με τον συνάδερφο ή το αφεντικό, σιγουρέψου πως δεν μπορείς να βρεις μόνος την λύση. Έπειτα προσδιόρισε πού έγκειται ακριβώς το πρόβλημα. Όταν μιλήσεις με το άλλο άτομο, πρέπει να γνωρίζεις πού δυσκολεύεσαι αλλά και να μπορείς να εξηγήσεις το πρόβλημα. Έπειτα, αποφάσισε σε ποιόν θα απευθυνθείς για να σε βοηθήσει. Μη απευθυνθείς σε όλους τους συναδέρφους που βρίσκονται στο ίδιο χώρο με σένα. Πρέπει να βρεις ένα άτομο που θα γνωρίζει την λύση και θα είναι πρόθυμο να την δείξει και σε σένα.
ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙΣ EMAIL ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΟΧΙ
Μη ζητήσεις βοήθεια μέσω ενός γραπτού μηνύματος ή μέσω email. Είναι προτιμότερο να μιλήσεις άμεσα με τον συνάδερφο ή το αφεντικό. Όμως, αν είναι πιο γενικό το πρόβλημα, ίσως είναι καλύτερα να στείλεις ένα email πρώτα. Σε αυτό, μπορείς να εξηγήσεις το λόγο που ζητάς βοήθεια αλλά και να θέσεις κάποιες πιθανές λύσεις του προβλήματος. Στην συνέχεια, ζήτησε μια προσωπική συνάντηση με το άτομο που θα σε βοηθήσει, ώστε να διαχειριστείτε μαζί το πρόβλημα.
ΖΗΤΑ ΑΜΕΣΑ ΒΟΗΘΕΙΑ
Επιπλέον, είναι καλό να ζητήσεις άμεσα βοήθεια. Μη περιμένεις να φτάσει η μέρα που θα έπρεπε να παραδώσεις ολοκληρωμένο το project, για να αναφέρεις τις δυσκολίες που αντιμετώπισες. Θα ενοχληθεί δικαιολογημένα ο διευθυντής σου στην δουλειά. Χρειάζεται να σεβαστείς και τον χρόνο του άλλου ατόμου που θα σε βοηθήσει. Όταν ζητήσεις σύντομα βοήθεια, εκείνος θα έχει περισσότερο χρόνο για σένα, χωρίς να πιεστεί.
ΕΠΑΙΝΕΣΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟ ΠΟΥ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕ
Μη ξεχάσεις, επίσης, να επαινέσεις δημόσια στην εργασία, τον συνάδερφο για την βοήθεια που σου πρόσφερε. Εάν δεν το κάνεις, θα φερθείς εγωιστικά, ο συνάδερφος θα εκνευριστεί και πολύ πιθανόν, θα αρνηθεί να σε βοηθήσει ξανά στο μέλλον. Ακόμα, αν μάθει ο εργοδότης αυτό που συνέβη, θα σχηματίσει άσχημη εικόνα για σένα.
ΜΗ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ
Πέρα από αυτό, φρόντισε να μη πεις υπερβολικά πολλές φορές συγγνώμη, όταν ζητήσεις βοήθεια. Είναι ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι όταν ζητούν βοήθεια. Όμως, με το να απολογείσαι, κάνεις το αίτημα σου λιγότερο αποτελεσματικό και νιώθει αμηχανία το άλλο άτομο.
Συνοψίζοντας, το να ζητήσεις βοήθεια, κάποια στιγμή, στην δουλειά, από άλλους, δεν σε κάνει αδύναμο ή κακό εργαζόμενο. Αλλά ένα ικανό εργαζόμενο που γνωρίζει ακριβώς πότε πρέπει να ζητήσει βοήθεια, ώστε να διαχειριστεί επιτυχώς ένα project.