Τοξικό εργασιακό περιβάλλον; Αντιμετωπίστε το σωστά
Τοξικό εργασιακό περιβάλλον; Αντιμετωπίστε το σωστά
Το περιβάλλον της εργασίας επηρεάζει σημαντικά την υγεία του κάθε ατόμου. Ένα περιβάλλον που είναι αρνητικά φορτισμένο, αποτελεί κίνδυνο για την ψυχική ισορροπία του εργαζομένου. Οι παρακάτω ενδείξεις θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε, εάν εργάζεστε σε ένα τοξικό περιβάλλον. Στην συνέχεια, θα μάθετε εύκολους τρόπους για να διαχειριστείτε αυτή την δύσκολη κατάσταση.
ΔΕΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ
Ένα από τα μεγαλύτερα σημάδια πως βρίσκεστε σε αρνητικό εργασιακό περιβάλλον, είναι ότι δεν αποζημιώνεστε για την σκληρή δουλειά σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι παίρνετε πολύ χαμηλό μισθό ή ότι δεν λαμβάνετε ηθική ικανοποίηση από τους εργοδότες σας. Η έλλειψη κινήτρων από τους εργοδότες, επίσης, ενισχύει την τοξικότητα του περιβάλλοντος.
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΑ EMAIL
Η απομόνωση από τις κοινές ηλεκτρονικές συνομιλίες, είναι ένα από τα κλασικά δείγματα άσχημου περιβάλλοντος. Πολλοί τοξικοί συνάδελφοι αποκλείουν από τα κοινά email συγκεκριμένους συναδέλφους για να μη μπορούν να απαντήσουν σε αυτά. Με αυτό το τρόπο, δεν μπορείτε να πείτε την γνώμη σας ή να παρουσιάσετε την ιδέα σας.
ΜΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο μη ρεαλιστικός φόρτος εργασίας, είναι άλλη μια ένδειξη τοξικότητας στον εργασιακό περιβάλλον. Η δυσκολία ολοκλήρωσης της εργασίας μέσα στην μέρα, παρά την προσπάθεια σας, προκαλεί καταθλιπτικά συναισθήματα. Η επαγγελματική εξουθένωση και η κακή διάθεση είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες.
ΣΥΧΝΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ
Η δουλειά εκτός ωραρίου, φανερώνει πόσο τοξικό είναι το περιβάλλον όπου εργάζεστε. Οι συχνές υπερωρίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της κατάθλιψης. Επίσης μειώνουν και την παραγωγικότητα του εργαζομένου. Ακόμα, ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας προκαλεί θυμό, νεύρα και επιθετικότητα στο άτομο.
ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Άλλο ένα σοβαρό σημάδι τοξικότητας, είναι η έλλειψη επικοινωνίας με τους συναδέλφους. Συχνά οι τοξικοί συνάδελφοι προσπαθούν να σας αποκλείσουν, γιατί θέλουν να αναδεικνύονται μόνο εκείνοι. Επίσης, σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, υπάρχουν κακεντρεχή σχόλια και κουτσομπολιά μεταξύ συναδέλφων.
ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΧΝΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Ακόμα, ορισμένα εργασιακά περιβάλλοντα χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας, υψηλό ποσοστό απολύσεων και συνεχείς αλλαγές. Αυτό τρομάζει και αγχώνει τους εργαζόμενους και δεν είναι υγιές. Ο συνεχής φόβος μειώνει την δημιουργικότητα. Οι ανήθικες συμπεριφορές από τους συναδέλφους ή τον εργοδότη, δημιουργούν ένα άσχημο εργασιακό περιβάλλον.
ΤΡΟΠΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ
Μπορείτε να βελτιώσετε το περιβάλλον εργασίας, αν είναι τοξικό, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
- Βάλτε όρια. Πρέπει να ξεκαθαρίσετε τις προσδοκίες για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύετε και πώς περιμένετε να σας συμπεριφέρονται. Μη κρατάτε παθητική στάση και μη επιτρέπετε να σας καταπιέζουν οι συνάδελφοι.
- Βρείτε τα θετικά στοιχεία. Για να αντιμετωπίσετε το αρνητικό εργασιακό περιβάλλον, πρέπει να αλλάξετε λίγο την οπτική γωνία που βλέπετε τα πράγματα. Βρείτε τα θετικά σε κάθε περίσταση και εστιάστε σε αυτά. Έτσι, δεν θα προσέχετε πολύ τα αρνητικά στοιχεία.
- Αφήστε την εργασία στο γραφείο. Με αυτό το τρόπο, θα αποκτήσετε την επιθυμητή ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής.
- Μη συμμετέχετε σε διαφωνίες και συγκρούσεις.
- Βρείτε ένα συνάδελφο για επικοινωνία και στήριξη.
- Μη δίνετε σημασία στα κουτσομπολιά. Δεν μπορείτε να ελέγξετε τι κάνουν και τι λένε οι άλλοι. Μπορείτε να ελέγξετε όμως την δική σας αντίδραση. Έτσι, μη αφήνετε διάφορα σχόλια να σας επηρεάζουν.
- Ζητήστε να μετακινηθείτε σε κάποιο άλλο τμήμα, αν εργάζεστε σε μεγάλη επιχείρηση.
- Βρείτε τρόπους να ξεχαστείτε. Όταν είστε στο σπίτι, αποσπάστε τη σκέψη σας από την εργασία, αποκτώντας ένα νέο χόμπι.
Για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω, χρειάζεται αρκετός χρόνος. Όμως, κάποιες φορές το ψυχικό κόστος της παραμονής σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον είναι τόσο μεγάλο, που η παραίτηση μοιάζει με “δώρο“. Σκεφτείτε, μήπως πρέπει, να δωρίσετε στον εαυτό σας, την ηρεμία που χρειάζεστε.