Tips πρόσληψης εποχικού προσωπικού | josbtoday.gr

Tips πρόσληψης εποχικού προσωπικού

Με την έναρξη του καλοκαιριού, πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, ξεκίνησαν την αναζήτηση και την πρόσληψη εποχιακών εργαζομένων προκειμένου να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους τουρίστες που θα καταφτάσουν για ακόμη μία φορά στην χώρα μας. Η σωστή επιλογή εποχιακών είναι μία αρκετά δύσκολη διαδικασία. Και αυτό γιατί πρέπει να ενσωματωθούν επιτυχώς με τους μόνιμους εργαζομένους και να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην επιχείρηση. Αν επιθυμείτε και εσείς να προσλάβετε νέο προσωπικό, τα tips που ακολουθούν, θα σας βοηθήσουν να διαλέξετε τα κατάλληλα άτομα.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Η πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων είναι απαραίτητη και ωφέλιμη για κάθε μικρή ή μεγάλη επιχείρηση. Είναι γνωστό πως κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αρκετοί εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης δικαιούνται και λαμβάνουν την άδεια τους. Οι εποχιακοί υπάλληλοι θα αντικαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τους μόνιμους και η επιχείρηση θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, αποφεύγοντας την πιθανή δυσαρέσκεια των πελατών της.

ΟΙ ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Επιπλέον, οι εποχιακοί εργαζόμενοι την περίοδο του καλοκαιριού θα παράσχουν πρόσθετη βοήθεια στους μόνιμους υπαλλήλους και όλοι μαζί θα ανταπεξέλθουν με απόλυτη επιτυχία στο μεγάλο φόρτο εργασίας. Χωρίς την στήριξη των εποχιακών, το ηθικό των υπόλοιπων εργαζομένων θα μειωνόταν αισθητά στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν τον αυξημένο αριθμό πελατών.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συχνά, οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται την περίοδο του καλοκαιριού, γνωρίζουν εξ αρχής πως θα εργαστούν για 3-4 μήνες. Όμως, μία εποχική πρόσληψη, θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως μία δοκιμαστική περίοδος εργασίας. Αν θέλετε ένα νέο υπάλληλο για να εργαστεί στην επιχείρηση και μετά το τέλος του καλοκαιριού, μα ανησυχείτε μήπως δεν ταιριάζει αρκετά με τους υπόλοιπους σταθερούς εργαζομένους, τότε η εποχική πρόσληψη του, θα σας απαλλάξει από το άγχος. Θα τον εξετάσετε το καλοκαίρι και αν συνεργάζεται αρμονικά με την υπόλοιπη ομάδα, μπορείτε να τον προσλάβετε μόνιμα.

ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ

Όταν αποφασίσετε να προσλάβετε εποχικούς υπαλλήλους, χρειάζεται πρωτίστως να καταγράψετε τις δεξιότητες που επιθυμείτε να διαθέτουν οι υποψήφιοι για εργασία. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων, ποια θα είναι τα καθήκοντα που θα εκτελούν οι νέοι εργαζόμενοι, πόσες ώρες θα εργάζονται καθημερινά, ποιος θα είναι ο μισθός τους και για πόσους μήνες θα εργαστούν συνολικά.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΑΣ

Έπειτα, είναι αναγκαίο να ενημερώσετε σύντομα το μόνιμο προσωπικό σας. Θα χρειαστείτε την βοήθειά τους στην διαδικασία της αναζήτησης νέων εργαζομένων, της πρόσληψης τους μα και στο πρώτο διάστημα της απασχόλησής τους. Αφού τους εξηγήσετε αναλυτικά τους λόγους που θέλετε να προχωρήσετε σε προσωρινές προσλήψεις, ρωτήστε τους, αν γνωρίζουν οι ίδιοι άλλα άτομα που θα ενδιαφέρονταν να εργαστούν το καλοκαίρι. Για παράδειγμα, το μόνιμο προσωπικό σας θα μπορούσε να προτείνει κάποιο/α φίλο/η ή κάποιο συγγενή.

ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΙΑ ΑΓΓΕΛΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αν με αυτό το τρόπο, δεν καταφέρετε να βρείτε τα άτομα που αναζητάτε για την επιχείρησή σας, φτιάξτε μία αγγελία εργασίας. Σε αυτή, αναφέρετε ακριβώς την προσφερόμενη θέση, τα επιθυμητά προσόντα του υποψηφίου και τις αρμοδιότητες του. Μη ξεχάσετε να γράψετε στην αγγελία λέξεις όπως ‘εποχιακή’ ‘καλοκαιρινή δουλειά’, ώστε να προσελκύσετε τους ιδανικούς υποψηφίους αλλά και για να γνωρίζουν εξ αρχής πως θα εργαστούν μόνο για λίγους μήνες.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΑ

Δημοσιεύστε αυτή την αγγελία σε διάφορα sites που ασχολούνται με εργασιακά θέματα, όπως είναι το jobstoday.gr αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το LinkedIn, το Facebook κλπ. Όσο περιμένετε να υποδεχτείτε τους υποψήφιους για την θέση που προσφέρετε, προετοιμαστείτε για τις ερωτήσεις που θα θέσετε στους υποψήφιους, ώστε να επιλέξετε τους κατάλληλους.

ΤΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

Κάποιες πιθανές ερωτήσεις που θα μπορούσατε να κάνετε στους υποψήφιους είναι οι ακόλουθες:

  • «Γιατί σας ενδιαφέρει να δουλέψετε μόνο για λίγες εβδομάδες;»,
  • «Τι ελπίζετε να κερδίσετε από την συγκεκριμένη εργασία;»,
  • «Τι είναι αυτό που σας παρακινεί για να εργαστείτε;» Αυτές οι ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να μάθετε τα κίνητρα των ατόμων που θα εργαστούν με προσωρινή απασχόληση.
  • «Προσαρμόζεστε εύκολα σε ένα νέο περιβάλλον εργασίας;»: Ρωτώντας αυτό, θα καταλάβετε αν είναι αρκετά ευέλικτος ο υποψήφιος στις αλλαγές.
  • «Πώς διαχειριστήκατε μία αγχωτική κατάσταση στην εργασία;» Θα καταλάβετε αν μπορεί ο υποψήφιος να παραμείνει ψύχραιμός κάτω από την πίεση της δουλειάς.
ΖΗΤΗΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΚΛΙΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ

Μόλις προσλάβετε το εποχικό προσωπικό, ζητήστε από κάποιον μόνιμο εργαζόμενο να τους βοηθήσει και να τους εκπαιδεύσει για να εγκλιματιστούν γρηγορότερα στο νέο τους εργασιακό περιβάλλον. Μη ξεχνάτε να επιβραβεύετε τους εποχικούς για την καλή δουλειά που προσφέρουν και φροντίστε να μη τους ξεχωρίζετε από τους μόνιμους.

Ολοκληρώνοντας, αν εσείς αναζητάτε μία προσωρινή δουλειά για να εισέλθετε στο εργασιακό χώρο και να αποκτήσετε εμπειρία, το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για να τα καταφέρετε. Αν δεν γνωρίζετε πολλές εποχικές δουλειές και τα οφέλη που αυτές προσφέρουν, κάντε κλικ στο ligoapoola.gr και θα τα μάθετε όλα.

 

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση