tips επιβίωσης σε ανδροκρατούμενο εργασιακό χώρο | jobstoday.gr

Tips επιβίωσης σε ανδροκρατούμενο εργασιακό χώρο

By 27/01/2024 Tips

Βρήκες την δουλειά των ονείρων σου, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησες πως θα είσαι η μειοψηφία στο ανδροκρατούμενο χώρο εργασίας; Ε και; Το να επιβιώνεις καθημερινά σε έναν εργασιακό χώρο όπου οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι άντρες, μπορεί να είναι μεγάλη πρόκληση, αλλά αν το χειριστείς σωστά, θα καταφέρεις να ευδοκιμήσεις. Πριν βιαστείς να παραιτηθείς, διάβασε μερικά tips για να ανταπεξέλθεις επιτυχώς σε όλες τις δυσκολίες που πιθανότατα συναντήσεις.

ΑΝΔΡΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΟΙΑ ΠΙΘΑΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στους ανδροκρατούμενους εργασιακούς χώρους είναι αρκετές και τις περισσότερες φορές οφείλονται στις προκαταλήψεις και στα παραδοσιακά στερεότυπα που επικρατούν μέχρι σήμερα. Έτσι, μία εργαζόμενη σε ένα τέτοιο περιβάλλον εργασίας είναι δυνατόν να βιώνει:

  • Διάκριση στον μισθό: Μπορεί, δηλαδή, να αμείβεται λιγότερο από τους άντρες εργαζόμενους μίας επιχείρησης ακόμη και αν έχει τα ίδια εργασιακά καθήκοντα με αυτούς και δουλεύει τις ίδιες ώρες.
  • Έλλειψη ίσων ευκαιριών για προαγωγή σε υψηλότερες θέσεις σε μία επιχείρηση, παρά τις δεξιότητες που διαθέτει.
  • Ελλιπής ή περιορισμένη συμμετοχή σε σημαντικά επαγγελματικά meetings ή σε σημαντικές αποφάσεις.

Επιπλέον, αρκετές γυναίκες αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες κατά την διαδικασία πρόσληψης τους σε ένα ανδροκρατούμενο τομέα εργασίας. Λόγω των στερεότυπων που υπάρχουν για το γυναικείο φύλο, οι άντρες εργοδότες αμφιβάλλουν για τις ικανότητες των γυναικών εργαζομένων, ακόμη και αν αυτές αποδεικνύονται.

ΚΑΤΑΝΟΗΣΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ  

Για να απομακρύνεις όλες τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν ως η μοναδική εργαζόμενη γυναίκα σε ένα μεγάλο τμήμα της επιχείρησης (ή και ολόκληρης), χρειάζεται να κατανοήσεις πλήρως τον τρόπο λειτουργίας της. Το πρώτο διάστημα παρατήρησε προσεκτικά το πώς εργάζονται οι άλλοι εργαζόμενοι, ποιες είναι οι σχέσεις μεταξύ τους, ποιοι κανόνες τηρούνται, πώς φέρονται μπροστά στον προϊστάμενό τους κλπ.

ΣΚΕΨΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Έπειτα, εστίασε στον εαυτό σου. Υπενθύμισε σε αυτόν, τους λόγους που επέλεξες και βρίσκεσαι στην συγκεκριμένη επιχείρηση. Ήταν το όνειρο σου από τότε που σπούδαζες να έχεις αυτή τη θέση εργασίας; Είναι μία δουλειά που αναβαθμίζει την επαγγελματική σου καριέρα; Επίσης, σκέψου όλα τα δυνατά σου σημεία απέναντι στους υπόλοιπους άντρες συναδέρφους σου. Είναι η πολυετής εμπειρία που έχεις αποκτήσει ως εργαζόμενη σε επιχειρήσεις του εξωτερικού, οι μεταπτυχιακές σου σπουδές; Σημείωσε αυτές τις σκέψεις σου σε ένα τετράδιο ώστε να τις διαβάζεις κάθε φορά που καλείσαι να αντιμετωπίσεις μία δυσκολία.

ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΚΑΙ ΜΙΛΑ

Το γεγονός πως προσλήφθηκες σε αυτή τη επιχείρηση θα πρέπει να σου προσφέρει χαρά αλλά και μεγαλύτερη πίστη στον εαυτό σου και στις ικανότητές σου. Κινήσου με αυτοπεποίθηση στο εργασιακό χώρο καθώς αυτό θα σε βοηθήσει να επιβιώσεις πιο εύκολα.

Ακόμη και αν είσαι μόνη ανάμεσα σε πολλούς άντρες εργαζόμενους, μη διστάσεις ούτε στιγμή να υπερασπιστείς το έργο σου στη επιχείρηση και να μιλήσεις ελεύθερα. Απέφυγε εκφράσεις που υποδηλώνουν αδυναμία. Για παράδειγμα, εάν ο προϊστάμενος σου ζητήσει για πολλοστή φορά να εργαστείς περισσότερες ώρες, μπορείς να πεις «έφτασε η στιγμή να ελέγξουμε τις υπερωρίες» αλλά μη αναφέρεις το ρήμα «νομίζω».

Επίσης, ζήτησε να είσαι παρούσα στα meetings. Εξέφρασε την άποψη σου με δυναμικότητα και αυτοπεποίθηση και πρότεινε νέες ιδέες για νέα ή και για υπάρχοντα projects. Πάρε την πρωτοβουλία και πρότεινε να συμμετέχεις σε κάποιο έργο ή να αναλάβεις κάποια καθήκοντα που θα ενισχύσουν περισσότερο τη θέση σου στην εταιρεία.

ΨΆΞΕ ΈΝΑΝ ΣΥΜΜΑΧΟ

Επιπλέον, για να επιβιώσεις καλύτερα σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο εργασίας, είναι χρήσιμο να βρεις έναν σύμμαχο. Ψάξε τριγύρω σου και βρες το άτομο που θα αναπτύξεις περισσότερες σχέσεις και θα μπορείς να εμπιστευτείς για οτιδήποτε συμβαίνει στο εργασιακό περιβάλλον. Δεν χρειάζεται να είναι γυναίκα το άτομο που θα εμπιστευτείς. Μπορεί να είναι ο προϊστάμενός σου, ένας άλλος άντρας εργαζόμενος σε άλλο τμήμα της επιχείρησης ή και του ίδιου τμήματος.

ΧΕΙΡΙΣΟΥ ΕΞΥΠΝΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΟΥ

Σε όλους τους χώρους εργασίας, οι συγκρούσεις δεν είναι αναπόφευκτες. Κάποια στιγμή θα συμβεί κάποιο περιστατικό και στο δικό σου εργασιακό χώρο. Φρόντισε να μάθεις να τις χειρίζεσαι επιτυχώς. Έτσι, μη προσπαθήσεις να καταλάβεις ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, ούτε να υπερασπιστείς μόνο τον έναν συνάδερφο. Σκέψου μόνο το πώς θα ξεπεραστεί αυτή η σύγκρουση και πρότεινε λύσεις.

Επίσης, συνέχισε να παρακολουθείς σεμινάρια σχετικά με τον τομέα σου, ώστε να αυξάνονται οι επαγγελματικές σου δεξιότητες και να είσαι χρήσιμη στην επιχείρηση.

Ίσως η εργασία σε ένα ανδροκρατούμενο εργασιακό χώρο να είναι μοναχική και να κρύβει πολλές προκλήσεις, όμως αν ακολουθήσεις σωστά τα παραπάνω tips θα τα καταφέρεις με μεγάλη επιτυχία. Γιατί όπως είπε και η φυσικός Μαρία Κιουρί «Η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν από εμάς. Τι γίνεται όμως; Πρέπει να έχουμε επιμονή και κυρίως εμπιστοσύνη στον εαυτό μας».

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση