τι δείχνουν οι έρευνες για την εργασία στην Ελλάδα | jobstoday.gr

Τι δείχνουν οι έρευνες για την εργασία στην Ελλάδα

Τι δείχνουν οι έρευνες για την εργασία στην Ελλάδα

Ποια είναι η γνώμη των εργαζομένων στην Ελλάδα για το μισθό που λαμβάνουν; Με ποια κριτήρια επιλέγουν μία θέση εργασίας και παραμένουν σε αυτή; Πόσο χρόνο εργάζονται; Ποια είναι η ψυχική τους κατάσταση; Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν τρεις μεγάλες έρευνες και τα αποτελέσματά τους δίνουν απαντήσεις για τις συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα, την ψυχική υγεία των εργαζομένων καθώς και για τον εργασιακό χρόνο. Συνέχισε την ανάγνωση του κειμένου για να μάθεις τι έδειξε η έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, η έρευνα που διεξήχθη ύστερα από την συνεργασία της ΕΥ Ελλάδος, της Hellas EAP και του Εργαστηρίου Πειραματικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ αλλά και του γαλλικού ινστιτούτου Rexecode.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ;

Αρχικά, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς συνεργάζεται με την εταιρεία Prorata SA από το 2020 και πραγματοποιεί ετησίως έρευνες σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες. Για να υλοποιηθεί η έρευνα του 2023 συλλέχθηκαν τα δεδομένα 804 ανθρώπων πάνω από 17 χρόνων κατά το χρονικό διάστημα 23-30 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων στη συγκεκριμένη έρευνα, το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ελληνικό εργασιακό χώρο είναι οι χαμηλοί μισθοί.

ΜΗ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ

Πιο συγκεκριμένα, το 70,4% των ερωτηθέντων εργαζόμενων απάντησε πως δεν επαρκούν οι αποδοχές τους για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών χωρίς την ύπαρξη άλλων πόρων. Επίσης, το 75,7% των εργαζόμενων δήλωσε πως ο μισθός δεν είναι αντάξιος της προσφερόμενης εργασίας.

44,9% ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ

Σε αυτή την έρευνα, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν και για τον εργάσιμο χρόνο. Έτσι, σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν, το 44,9% των εργαζομένων δήλωσε πως δεν λαμβάνει πρόσθετη αμοιβή εάν απασχοληθεί περισσότερες ώρες. Επιπλέον, οι περισσότεροι ερωτηθέντες (σε ποσοστό 63,7%) όταν ρωτήθηκαν πώς επιθυμούν να στηρίξουν οι κυβερνώντες τους εργαζόμενους που είναι υπεύθυνοι για την φροντίδα παιδιών, ΑμεΑ, ηλικιωμένων απάντησαν πως πρέπει να αυξήσουν τις δημόσιες δομές φροντίδας προκειμένου να αφιερώνουν όσο χρόνο απαιτείται στη εργασία τους. Μόνο το 35.3% των εργαζομένων επιθυμεί να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος.

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΙΑΣ ΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ

Στην ίδια έρευνα τέθηκε και ένα ερώτημα σχετικό με τις ελλείψεις εργαζομένων στο τουριστικό τομέα. Έτσι, σύμφωνα με το 95,9% των συμμετεχόντων για αυτές τις ελλείψεις οφείλονται οι επιχειρήσεις. Ακόμη, για το 41.4% των εργαζομένων στην Ελλάδα κριτήριο επιλογής ή παραμονής σε μία θέση εργασίας αποτελούν οι χρηματικές απολαβές ενώ για το 28,4% οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας όπως είναι η τήρηση ωραρίου κλπ.

ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Τα ευρήματα της επαναληπτικής έρευνας από το Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, την ΕΥ Ελλάδος και την Hellas EAP για την ψυχική υγεία των εργαζομένων δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Η πρώτη έρευνα είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2021 το διάστημα που τελείωνε το δεύτερο lockdown. Στη φετινή έρευνα συμμετείχαν 3.129 εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και καταγράφηκε αύξηση των ποσοστών σε συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

ΤΙ ΝΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΩΤΗΘΕΝΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Πιο συγκεκριμένα, το 41% των ερωτηθέντων νιώθει μελαγχολία για το μέλλον σε αντίθεση με το 2021 που το ίδιο συναίσθημα ένιωθε το 35%. Ακόμη, φέτος οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 75% νιώθουν νευρικότητα σε αντίθεση με το 68% των ατόμων το 2021. Το 2021 έντονη και συνεχής ανησυχία ένιωθε το 14% των εργαζομένων ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 2023 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 16%.

ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΑΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Μα και οι εκδηλώσεις θυμού βρίσκονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα καθώς το 75% των συμμετεχόντων αισθάνεται εκνευρισμό ενώ το 2021 το ποσοστό ήταν 70%. Μειωμένες τιμές άγχους, σύμφωνα πάντα με την έρευνα έχουν όσοι εργάζονται σε υβριδικό μοντέλο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, υπάρχουν τρεις πηγές άγχους για τους εργαζόμενους. Η πρώτη είναι η ίδια η εργασία, η δεύτερη η διαχείριση των οικονομικών και η τρίτη η ανησυχία για το μέλλον.

ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Επιπλέον, τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας δείχνουν πως πλέον οι εργαζόμενοι ενδιαφέρονται για την ψυχική τους υγεία και την θεωρούν βασική τους προτεραιότητα. Το 38% των ερωτηθέντων θεωρεί πως τα δύο τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί ενέργειες για να μειωθεί το στίγμα σε σχέση με την ψυχική υγεία.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που υλοποίησε το γαλλικό Ινστιτούτο Rexecode ο Έλληνας εργαζόμενος εργάζεται περίπου 2000 ώρες ετησίως σε αντίθεση με τις 1679 ώρες που είναι ο μέσος όρος των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Cart

Καλάθι