Τηλεργασία για πρώτη φορά; Tips για καλύτερη απόδοση
Τηλεργασία για πρώτη φορά; Tips για καλύτερη απόδοση
Η τηλεργασία, αυτές τις μέρες, είναι σωτήρια λύση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Έτσι, οι περισσότεροι άνθρωποι, εργάζονται πλέον από το σπίτι τους. Όμως, δεν είναι πάντα εύκολη η τηλεργασία. Ειδικά, αν γίνεται για πρώτη φορά. Για να μη χαθεί η απόδοση σας, δουλεύοντας από το σπίτι, διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές.
ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΑΣ
Αρχικά, βρείτε τον χώρο όπου θα δουλεύετε από το σπίτι. Σε ένα δωμάτιο φτιάξτε το γραφείο για την εργασία σας. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε νέα έπιπλα, αν η τηλεργασία διαρκέσει λίγες εβδομάδες. Διαμορφώστε το χώρο με τέτοιο τρόπο που να μη διαφέρει από το γραφείο που είχατε στην δουλειά σας. Ιδανική λύση θα ήταν, το δωμάτιο να είχε μεγάλο παράθυρο. Έπειτα, φροντίστε ο χώρος να είναι πάντα καθαρός και περιποιημένος.
ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΤΕ
Τοποθετήστε στο γραφείο, οτιδήποτε είναι απαραίτητο για την εργασία. Για καλύτερη διάθεση, μπορείτε να έχετε χρωματιστά post–it, χρωματιστούς φακέλους με τα έγγραφα της δουλειάς, συνδετήρες ή πολύχρωμες μολυβοθήκες. Επίσης, μπορείτε να βάλετε στο τοίχο κάποιο όμορφο πίνακα ζωγραφικής. Μη βάλετε, στον ίδιο χώρο, τηλεόραση. Αυτή θα σας αποσπά την προσοχή.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΕΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στην συνέχεια, δημιουργήστε ένα πρόγραμμα εργασίας για όλη την εβδομάδα. Σημειώστε τις ώρες που θα εργάζεστε και τις ώρες των διαλειμμάτων. Έτσι, θα αφοσιώνεστε μόνο στην εργασία. Κάθε τρεις ώρες, κάντε ένα διάλειμμα. Φροντίστε να διατηρήσετε καθημερινά το ίδιο πρόγραμμα. Με αυτό το τρόπο, θα μπορέσετε να διατηρήσετε την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και στην επαγγελματική ζωή.
ΦΟΡΕΣΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Κάθε πρωί, πριν αρχίσετε την δουλειά, κάντε ένα γρήγορο ντους και ντυθείτε, όπως θα ντυνόσασταν για να πάτε στην δουλειά. Φτιάξτε καφέ και μπείτε στο γραφείο του σπιτιού σας. Κατά την διάρκεια της ημέρας, μη κάνετε δουλειές του σπιτιού. Αυτές θα βλάψουν την παραγωγικότητά σας. Εάν χρειάζεται να μαγειρέψετε ή να πάτε στο σούπερ μάρκετ, προγραμματίστε το, όπως θα κάνατε με ένα επαγγελματικό ραντεβού.
ΘΕΣΤΕ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Βάλτε κανόνες με τα άτομα που ζουν μαζί σας. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να εργάζεστε συγκεντρωμένοι. Μη τους επιτρέψετε να σας ενοχλούν όταν δουλεύετε. Αν έχετε παιδιά, εξηγήστε τους πότε δεν πρέπει να σας διακόψουν. Για να κατανοήσουν τους περιορισμούς, βάλτε μια ταμπέλα STOP στο πόμολο της πόρτας. Εάν έχετε παιδιά μικρότερης ηλικίας, θα δυσκολευτούν να περιοριστούν. Για να μη σας ενοχλήσουν, αφήστε έξω από την πόρτα ένα πίνακα με κιμωλίες. Πείτε τους πως μπορούν εκεί να γράψουν ό,τι θέλουν να σας πουν. Έτσι, θα δουλέψετε ήσυχα.
ΡΥΘΜΙΣΤΕ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ
Επίσης, ζητήστε από φίλους και γνωστούς να μη σας τηλεφωνούν, όταν εργάζεστε. Αποσυνδέστε το τηλέφωνο, βγείτε από τα social media και ξεκινήστε την δουλειά. Ρυθμίστε το κινητό να “χτυπήσει” μετά από 8 ώρες. Έτσι, θα σας υπενθυμίσει την ώρα λήξης του ωραρίου. Είναι σημαντικό να μη εργάζεστε όλη την ημέρα. Δεν θα είσαστε αποδοτικοί, εάν εργάζεστε υπερβολικά πολύ. Μόλις τελειώσει το “ωράριο”, βγείτε από το δωμάτιο. Ασχοληθείτε με πράγματα που αγαπάτε ή με την οικογένειά σας.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Όσο διάστημα δουλεύετε από το σπίτι, είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποιος θόρυβος στο παρασκήνιο. Θα συγκεντρωθείτε καλύτερα, αν ακούτε μουσική. Αυτή βελτιώνει τις εργασιακές επιδόσεις σε ορισμένες επιμέρους εργασίες, όπως η καταχώριση δεδομένων, η επιμέλεια, η διόρθωση και η επίλυση προβλημάτων, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ
Η κοινωνική απομόνωση είναι ένα από τα μειονεκτήματα της τηλεργασίας. Γι αυτό το λόγο, είναι σημαντικό, να επικοινωνείτε συχνά με τους συναδέρφους σας. Αποφασίστε μια ώρα καθημερινά να μιλάτε με βιντεοκλήση μαζί τους. Αυτή η επικοινωνία θα σας κρατήσει ενωμένους και θα μπορείτε να παρακολουθείτε τις εξελίξεις στην εταιρεία.
Ίσως η τηλεργασία, ήρθε ως έσχατη λύση στην πανδημία των τελευταίων ημερών. Όμως, είναι καλή ευκαιρία εξοικείωσης σε ένα διαφορετικό στυλ εργασίας. Αργότερα, μπορεί να συνειδητοποιήσετε πως σας ταιριάζει καλύτερα ο συγκεκριμένος τρόπος εργασίας.