Συνέντευξη εργασίας: Τα πιο συνηθισμένα λάθη | jobstoday.gr

Συνέντευξη εργασίας: Τα πιο συνηθισμένα λάθη

Η συνέντευξη εργασίας δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Ακόμα και αν έχεις ένα εξαιρετικό βιογραφικό, ίσως κάτι στραβώσει, όταν είσαι μπροστά στον μελλοντικό εργοδότη. Λάθη που συμβαίνουν κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης, μειώνουν τις πιθανότητες πρόσληψης. Θα δούμε μερικά από τα πιο συνηθισμένα, για να μπορέσεις να τ΄αποφύγεις.

ΑΡΓΟΠΟΡΙΑ

Ένα από τα πιο σοβαρά λάθη είναι η αργοπορία. Αν καθυστερήσεις σε ένα ραντεβού για συνέντευξη, θα δημιουργηθεί  κακή εντύπωση για σένα. Θα πρέπει να κάνεις ένα πλάνο πριν το ραντεβού. Βρες ποια είναι η καλύτερη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσεις και υπολόγισε έξτρα χρόνο μήπως προκύψει κάτι στην πορεία.

Βέβαια, μπορεί να τύχει κάτι έκτακτο, όπως μια απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς  ή κάποια απρόβλεπτη κίνηση στο δρόμο. Τότε αναπόφευκτα θα καθυστερήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να τηλεφωνήσεις στον άνθρωπο με τον οποίο έχεις ραντεβού και να εξηγήσεις τι ακριβώς συμβαίνει. Μη περιμένεις να φτάσεις μέχρι εκεί για να πεις κάτι ή να δικαιολογηθείς.

Αν πάλι, πιστεύεις πως δεν θα φτάσεις έγκαιρα, ζήτησε να αλλάξεις την μέρα ή την ώρα της συνέντευξης. Πρέπει να τηλεφωνήσεις, όμως, αρκετά νωρίτερα από το προγραμματισμένο ραντεβού.

ΤΟ ΝΑ ΦΤΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Πρέπει να ξεκινάς νωρίτερα από το σπίτι σου όταν έχεις μια συνέντευξη για δουλειά. Όμως, είναι λάθος να περιμένεις στην αίθουσα αναμονής μισή ώρα πριν το προκαθορισμένο ραντεβού. Αυτό ασκεί πίεση σε αυτούς που θα πάρουν την συνέντευξη και τους προκαλεί αμηχανία. Γι αυτό το λόγο, αν φθάσεις νωρίτερα, κάνε μια βόλτα ή πιες ένα καφέ σε κάποια καφετέρια. Μπες  στο γραφείο το πολύ δέκα λεπτά νωρίτερα, από την ώρα που έχεις συμφωνήσει.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΣΩΣΤΗ ΕΡΕΥΝΑ

Αρκετοί υποψήφιοι πηγαίνουν στην συνέντευξη απροετοίμαστοι. Πριν πας στο προγραμματισμένο ραντεβού, φρόντισε να ενημερωθείς για την θέση που διεκδικείς και την εταιρεία. Αν είσαι ενήμερος, ο εργοδότης θα πιστέψει πως είσαι οργανωτικός και φροντίζεις να εκτελείς εγκαίρως ό,τι σου αναθέτουν.

ΞΕΧΝΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

Κανείς δεν θέλει, κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης, να τον ενοχλήσει ο ήχος του κινητού. Γι αυτό φρόντισε, πριν την συνέντευξη,  να το βάλεις στο αθόρυβο. Εάν παρόλα αυτά, χτυπήσει το κινητό σου, απολογήσου με κάποιο τρόπο. Να είσαι ειλικρινής, αυθεντικός και άμεσος. Να αναφερθείς στο γεγονός. Αν δεν το κάνεις, ίσως να επισκιάσει όλα τα άλλα που έκανες μέχρι εκείνη τη στιγμή στη συνέντευξη.

ΝΑ ΛΕΣ ΨΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΟΥ

Τα ψέμματα γύρω από τις γνώσεις, είναι ακόμα ένα από τα λάθη που κάνουν οι συνεντευξιαζόμενοι. Είναι προτιμότερο να δηλώσεις  ότι δεν έχεις εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα αλλά ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα και να εξελιχθείς. Οι εργοδότες συνήθως ψάχνουν για άτομα με σωστή νοοτροπία και όχι για κάποιον που ξέρει τα πάντα.

ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

Οι δυνητικοί εργοδότες, ενδιαφέρονται να μάθουν για την προηγούμενη εργασία των υποψηφίων. Ένα από τα συχνά λάθη των υποψηφίων είναι να μιλούν άσχημα για τους προηγούμενους εργοδότες ή συναδέρφους τους. Μη κάνεις το ίδιο λάθος. Διαφορετικά, ο δυνητικός εργοδότης θα αναρωτηθεί τι θα μπορούσες να πεις στο μέλλον και για εκείνον. Επομένως, προετοιμάσου να πεις τα καλύτερα λόγια για την προηγούμενη δουλειά σου, ακόμα και αν δεν ήταν ιδανική.

ΤΟ ΝΑ ΜΗ ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Θυμήσου πως δεν επιλέγει μόνο ο εργοδότης τον ιδανικό για την θέση εργασίας. Και εσύ πρέπει να επιλέξεις τον εργασιακό χώρο. Μη φύγεις από μια συνέντευξη, αν δεν κάνεις ερωτήσεις γιατί θεωρείται λάθος. Ρώτησε τι προκλήσεις θα αντιμετωπίσεις, τη στρατηγική των τμημάτων της εταιρείας για τον επόμενο χρόνο, πώς είναι μια μία μέση εργασιακή ημέρα. Έτσι, θα δείξεις ενδιαφέρον και θα μάθεις πράγματα που θα σου φανούν χρήσιμα αργότερα.

ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Είναι λάθος να μιλάς ασταμάτητα σε μία συνέντευξη. Επίσης, είναι ενοχλητικό να διακόπτεις συνεχώς τον δυνητικό εργοδότη ή να συμπληρώνεις τις φράσεις του. Θα πρέπει να είσαι ακριβής στις απαντήσεις σου.

ΝΑ ΛΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΟΥ ΖΩΗ

Σε μία συνέντευξη εργασίας, δεν πρέπει να εκθέτεις πολύ προσωπικά σου δεδομένα. Δεν αφορά τον εργοδότη, αν χώρισες πρόσφατα ή αν έχεις κακές σχέσεις με την οικογένειά σου.

ΝΑ ΡΩΤΑΣ ΠΩΣ ΠΗΓΕ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ένα από τα κοινά λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι είναι να ρωτούν στο τέλος της συνέντευξης, πώς τα πήγαν. Αυτό όμως φέρνει σε αμηχανία τους εργοδότες και δεν ξέρουν τι να απαντήσουν. Καλύτερα να μη το κάνεις.

ΛΑΘΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Η ακατάλληλη εμφάνιση μπορεί να κοστίσει την πρόσληψη στον υποψήφιο. Φρόντισε να είσαι προσεγμένος εμφανισιακά. Είναι απαραίτητα τα καθαρά ρούχα και η δροσερή αναπνοή. Απέφυγε τα αποκαλυπτικά ή πολύ καθημερινά ρούχα και αξεσουάρ. Το μακιγιάζ πρέπει να είναι πολύ ελαφρύ. Επίσης, δεν πρέπει να αρωματίζεσαι βαριά.

Η ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ

Είναι λογικό να είσαι νευρικός σε μια συνέντευξη για δουλειά. Όμως, οι σπασμωδικές κινήσεις είναι ένα λάθος που μπορεί να σου κοστίσει την πρόσληψη.  Δεν είναι εύκολο να αποφύγεις την νευρικότητα. Αλλά μπορείς να προσέξεις τον τρόπο που κάθεται και κινείται ο εργοδότης κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Εάν μιμηθείς διακριτικά αυτές τις κινήσεις, θα αποφύγεις τη λάθος γλώσσα σώματος. Πρόσεξε μόνο μη το παρακάνεις.

ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος σε μια συνέντευξη για δουλειά, όταν ο υποψήφιος ρωτά επίμονα για τον μισθό. Πρέπει να περιμένεις να ανοίξει το θέμα του μισθού ο εργοδότης.

ΑΣΧΗΜΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Όσο κουρασμένος και αν είσαι, μη το δείξεις στην συνέντευξη. Ένας αδιάφορος ή κουρασμένος υποψήφιος θα απορριφθεί μέσα σε ελάχιστα λεπτά από οποιονδήποτε δυνητικό εργοδότη.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ

Οι περισσότεροι υποψήφιοι εστιάζουν πολύ στο να ικανοποιήσουν τον μελλοντικό εργοδότη.  Έτσι όμως η άποψη τους και η προσωπικότητα τους χάνεται. Μη φοβηθείς να δείξεις ποιος ή ποια είσαι.  Αυτό θέλει να δει ο εργοδότης στην συνέντευξη.

Εάν ακολουθήσεις τις συμβουλές και αποφύγεις τα παραπάνω λάθη, θα έχεις μια πετυχημένη συνέντευξη και πιθανότατα θα πάρεις την θέση.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση