Σε αντιπαθεί το αφεντικό; Αναγνώρισε τα σημάδια
Σε αντιπαθεί το αφεντικό; Αναγνώρισε τα σημάδια
Όλοι θέλουμε να είμαστε καλοί στην δουλειά μας. Παραγωγικοί, δημιουργικοί και απαραίτητοι για το αφεντικό μας. Οι “τέλειοι εργαζόμενοι”. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Γιατί οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι ποτέ “τέλειες”. Έτσι, υπάρχουν φορές που το αφεντικό αντιπαθεί κάποιον εργαζόμενο. Μήπως πιστεύεις πως δεν σε συμπαθεί αρκετά το αφεντικό σου; Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά σημάδια για να καταλάβεις πώς νιώθει για σένα.
ΕΛΕΓΧΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ
Αρχικά, ένα αφεντικό που δεν σε συμπαθεί αρκετά, ελέγχει διαρκώς την δουλειά που κάνεις. Βρίσκεται δίπλα σου, υπαγορεύοντας διάφορες λεπτομέρειες και δεν πιστεύει πως θα εκτελέσεις σωστά, ό,τι σου έχει αναθέσει. Εάν συμβαίνει αυτό για μεγάλο διάστημα, είναι δυσάρεστο. Παρατήρησε, όμως, μήπως το αφεντικό συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο, σε όλους τους εργαζομένους.
ΣΚΕΨΟΥ ΜΗΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Εάν συμπεριφέρεται έτσι μόνο σε σένα, σκέψου μήπως έχεις κάνει κάτι που να δικαιολογεί αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης. Θυμήσου, έκανες στο παρελθόν κάποια σημαντικά λάθη; Δεν παρέδωσες εγκαίρως κάποια projects που σου ανατέθηκαν; Αν απάντησες καταφατικά, τότε δικαιολογημένα ο εργοδότης ελέγχει την δουλειά σου περισσότερο.
ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΝ ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ
Αλλά αν δεν πιστεύεις πως συνέβη κάτι που να δικαιολογεί αυτή την συμπεριφορά, ρώτησε τον ευθέως τι έχει συμβεί αλλά και πώς θα μπορούσες να εργαστείς στο μέλλον περισσότερο αυτόνομα. Πρότεινε του κάποιους τρόπους ώστε να διατηρήσεις την αυτονομία σου στην εργασία αλλά και εκείνος να ενημερώνεται συχνά. Θα μπορούσες δηλαδή, να του προτείνεις να συναντιέσαι μαζί του μία φορά την εβδομάδα για να ελέγχετε μαζί την εξέλιξη του project.
ΔΕΝ ΣΕ ΕΠΑΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ
Ακόμα, εάν ο εργοδότης δεν σε επαινεί ποτέ, είναι ένα σημάδι πως δεν σε εκτιμά αρκετά. Μα πρόσεξε γιατί πολλοί εργοδότες δεν σχολιάζουν θετικά κανέναν υπάλληλό τους. Εάν κανένας συνάδερφος σου, δεν ακούει θετικά σχόλια από τον εργοδότη, δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Όμως, εάν οι άλλοι λαμβάνουν κανονικά σχόλια από εκείνον, ζήτα και εσύ απευθείας σχόλια. Για παράδειγμα, πες: “Θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σας σχετικά με αυτό που ολοκλήρωσα. Πιστεύετε πως έκανα κάπου λάθος; Ενημερώστε με, ώστε να μπορέσω να το διορθώσω μελλοντικά.” Επίσης, θα μπορούσε να μοιραστείς την δική σου γνώμη για ένα πρόσφατο έργο που υλοποιήθηκε και στην συνέχεια να τον ρωτήσεις τι σκέφτεται εκείνος.
ΣΕ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Άλλο ένα σημάδι αντιπάθειας του αφεντικού, είναι όταν επικρίνει συνέχεια την εργασία σου. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ο εργαζόμενος να ακούει μια αρνητική κριτική από τους ανωτέρους του. Όμως αν αυτό γίνεται διαρκώς και ο ανώτερος σου δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος, προκαλεί μία δικαιολογημένη ανησυχία. Μόλις ξεκινήσεις ένα έργο, μίλα του. Συμφωνήστε από κοινού για το πώς θα ολοκληρωθεί επιτυχώς το project που ανέλαβες. Έπειτα, γράψε μία περίληψη με όσα συμφωνήσατε και δώσε την στο αφεντικό. Με αυτό το τρόπο, θα αυξήσεις τις πιθανότητες, να λειτουργήσει σωστά το project που ανέλαβες.
ΕΙΣΑΙ “ΑΟΡΑΤΟΣ” ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ
Επιπλέον, πρόσεξε μήπως δεν λαμβάνεις ιδιαίτερα την προσοχή του εργοδότη σου. Μήπως δεν μπορείς να συζητήσεις ποτέ μαζί του; Ακυρώνει συνέχεια τα προγραμματισμένα σας ραντεβού, δεν απαντά στα email που του στέλνεις ή νιώθεις πως είσαι “αόρατος” συνέχεια για το αφεντικό σου; Εάν απάντησες θετικά σε τουλάχιστον μία ερώτηση, τότε πρέπει σύντομα να μιλήσεις μαζί του. Εξήγησε του, πόσο σημαντικό είναι για σένα, να μπορείς να του μιλάς τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ ΣΕ MEETINGS
Εάν πάλι, ο διευθυντής δεν σε καλεί σε διάφορα meetings και χάνεις βασικές ενημερώσεις, χρειάζεται να επικοινωνήσεις άμεσα μαζί του για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Προσπάθησε να είσαι ευγενικός και να μη δείχνεις θυμωμένος. Πες για παράδειγμα: “Θα ήθελα να μείνω στο σημερινό meeting. Πρόσεξα ότι δεν έχω συμπεριληφθεί σε αρκετές συναντήσεις τελευταία. Τι θα μπορούσα να κάνω, ώστε να συμμετέχω στο μέλλον;”
ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Αρκετές φορές, η γλώσσα του σώματος προδίδει την συμπάθεια ή την αντιπάθεια που τρέφει κάποιος για κάποιον άλλο. Έτσι, αν ο εργοδότης σου σε αντιπαθεί, θα το καταλάβεις, εάν δεν μπορεί να διατηρήσει επαφή με τα μάτια σου. Ή αν δεν σου χαμογελά ποτέ, όταν σε συναντά. Επίσης, θα αποφεύγει όσο μπορεί τις προσωπικές συνομιλίες και θα επικοινωνεί μαζί σου μόνο μέσω email ή μέσω τηλεφώνου. Οι συνεχείς διαφωνίες μαζί σου, είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό σημάδι αντιπάθειας.
ΣΟΥ ΑΝΑΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
Επιπρόσθετα, θα καταλάβεις πως σε αντιπαθεί, εάν σου αναθέτει μόνο τις εργασίες που οι άλλοι δεν θέλουν να κάνουν. Εάν αυτές είναι κάτω από το επίπεδο της ικανότητάς σου ή της εμπειρίας, το αφεντικό δεν σέβεται ούτε την εμπειρία ούτε τις ικανότητες που έχεις. Ακόμα, εάν διαρκώς σου δίνει μία εργασία να υλοποιήσεις, χωρίς να σου εξηγεί, τι πρέπει ακριβώς να κάνεις, σημαίνει πως δεν σε συμπαθεί σε μεγάλο βαθμό.
ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΕΚΤΕΝΩΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ
Εάν έχεις παρατηρήσει αρκετά από τα παραπάνω προειδοποιητικά σημάδια, σκέψου πόσο επηρεάζουν την απόδοσή σου στην δουλειά και πόσο θα μπορούσες να αντέξεις την άσχημη συμπεριφορά του. Σημείωσε τις φορές που έχεις νιώσει άσχημα με το αφεντικό και αποφάσισε να κάνεις μαζί του άλλη μία μεγάλη συζήτηση. Μόνο με αυτή, θα μπορέσεις πιθανότατα να λύσεις το πρόβλημα.
ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΟΥ
Να είσαι θετικός όταν μιλήσεις μαζί του και ανέφερε όλες τις ανησυχίες σου. Τόνισε πως ο σκοπός σου είναι να βελτιωθείς και να εξελιχθείς ως εργαζόμενος. Έπειτα, θύμισε του τις επιτυχίες και τις γνώσεις που έχεις και τεκμηρίωσε τις. Είναι πολύ καλή ιδέα να έχεις μαζί σου μία γραπτή λίστα με όλες τις επιτυχίες σου από την μέρα που προσλήφθηκες στην εργασία.
Ολοκληρώνοντας, εάν η σχέση με το αφεντικό δεν βελτιωθεί, παρά την επίμονη προσπάθεια σου, η μόνη λύση είναι η εύρεση νέας εργασίας. Μη σε τρομάζει μία νέα δουλειά. Σίγουρα θα είναι καλύτερο, από το να μένεις κάπου που δεν σε συμπαθούν.