Πως θα βρεις και θα προσλάβεις τον ιδανικό υπάλληλο | jobstoday.gr

Πως θα βρεις και θα προσλάβεις τον ιδανικό υπάλληλο

Πως θα βρεις και θα προσλάβεις τον ιδανικό υπάλληλο

Η ανάπτυξη και η καλή λειτουργία μίας επιχείρησης εξαρτάται πάντα από τους εργαζομένους. Γι αυτό και η διαδικασία πρόσληψης δεν είναι ποτέ μία εύκολη υπόθεση. Η δουλειά του υπεύθυνου προσλήψεων είναι πολύ σημαντική καθώς πρέπει να βρει τους ιδανικούς υπαλλήλους που θα βοηθήσουν την επιχείρηση.  Παρακάτω δίνονται κάποιες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν και θα διευκολύνουν την διαδικασία πρόσληψης.

ΣΚΕΨΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αρχικά σκέψου καλά την θέση εργασίας που θα προσφέρεις. Πριν να προσλάβεις ένα νέο εργαζόμενο, πρέπει να ξέρεις τι ακριβώς θα κάνει στην επιχείρηση. Έτσι, αναλογίσου τα εξής:

  • Ποιες είναι οι αρμοδιότητες αυτής της θέσης,
  • ποιες είναι οι λειτουργικές ανάγκες για αυτή τη θέση,
  • ποια αποτελέσματα θέλεις να φέρει ο νέος εργαζόμενος και
  • ποιες εργασίες θα πρέπει να διεκπεραιώνει.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΕΛΕΙΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ

Έπειτα σκέψου τον ιδανικό υποψήφιο για την συγκεκριμένη θέση εργασίας. Δεν θα μπορέσεις να βρεις στην πραγματικότητα, τον τέλειο άνθρωπο. Όμως, αν έχεις σκεφτεί ένα πρότυπο τέλειου υποψηφίου, θα μπορέσεις να αξιολογήσεις πιο αποτελεσματικά τα άτομα που θα κάνουν αιτήσεις. Γι΄αυτό το λόγο, σκέψου ποιες γνώσεις, ικανότητες και χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το άτομο που θα προσληφθεί. Επίσης, σκέψου αν χρειάζεται να έχει προϋπηρεσία ή όχι και αν οι φιλοδοξίες του υποψήφιου είναι σημαντικές για σένα και την επιχείρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το επόμενο βήμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να διαφημίσεις την ανοικτή θέση εργασίας. Υπάρχουν πολλά sites που μπορείς να “ανεβάσεις” την αγγελία σου. Επίσης, μπορείς να διαφημίσεις την προσφερόμενη θέση στα social media. Η αγγελία εργασίας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Ανέφερε σε ποιο πόστο θα δουλέψει ο ενδιαφερόμενος και αν η θέση θα είναι πλήρους απασχόλησης ή ημιαπασχόλησης. Εξήγησε, ακόμα και ποιες δεξιότητες επιθυμείς να έχει ο ενδιαφερόμενος.

ΕΛΕΓΞΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Σύντομα θα αρχίσεις να συλλέγεις βιογραφικά από τους ενδιαφερόμενους. Ξεκίνα να ταξινομείς τα βιογραφικά και να αφαιρείς εκείνα που δεν πληρούν τα κριτήρια που έχεις θέσει. Θυμήσου όμως να φυλάξεις όσα βιογραφικά απορρίψεις. Ίσως τα επανεξετάσεις στο μέλλον. Έλεγξε τα πολύ προσεκτικά. Κοίταξε μήπως υπάρχουν κενά στην προϋπηρεσία και σύγκρινε τον υποψήφιο με το πρότυπο που έχεις φτιάξει.

ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΕΙΓΜΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Εκτός από το βιογραφικό, ζήτησε μία συνοδευτική επιστολή από τους υποψηφίους. Ο τρόπος έκφρασης και το στυλ γραφής του κάθε υποψηφίου θα σε βοηθήσει πολύ στην επιλογή. Ακόμα, το να δεις ένα δείγμα δουλειάς του υποψηφίου, είναι ένα βοηθητικό στοιχείο για να κάνεις την καλύτερη επιλογή.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΕΝΑΝ ΟΔΗΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Προγραμμάτισε προσωπικές συνεντεύξεις, μόλις μειωθεί η λίστα των υποψηφίων. Πριν συναντήσεις τους υποψηφίους, πρέπει να δημιουργήσεις έναν οδηγό για την συνέντευξη. Γράψε μία λίστα από κοινές ερωτήσεις για όλους τους υποψηφίους και μία λίστα με εξατομικευμένες ερωτήσεις που σχετίζονται με το προφίλ και το βιογραφικό κάθε υποψηφίου.

ΜΗ ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΙΣΕ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ

Γίνε δημιουργικός και κάνε έξυπνες ερωτήσεις. Μη κάνεις ερωτήσεις κλισέ, όπως “ποιες είναι οι αδυναμίες σου;”. Κάθε υποψήφιος θα είναι προετοιμασμένος για αυτές τις ερωτήσεις. Προσπάθησε να βρεις νέους τρόπους για να καταλάβεις πώς σκέφτεται κάποιος. Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από τους ήδη υπάρχοντες υπαλλήλους σου. Μη ξεχνάς πως και εκείνοι θα συνεργαστούν με το νέο άτομο που θα προσλάβεις. Η δική τους άποψη είναι εξίσου σημαντική.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ ΠΩς ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ

Μη κάνεις μια τυπική επαγγελματική συνέντευξη. Βγες έξω από το γραφείο ή την αίθουσα συνεδριάσεων και μίλησε με τον υποψήφιο περπατώντας στους διαδρόμους του χώρου εργασίας. Μόλις δεις πώς αλληλεπιδρά με τους άλλους, θα καταλάβεις καλύτερα την προσωπικότητά του. Γνώρισε του τα άτομα που δουλεύουν ήδη στην επιχείρηση. Έπειτα παρατήρησε εάν είναι ευγενικός με όλους και αν ενδιαφέρεται για τους στόχους και την δράση της επιχείρησης.

ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΑΡΚΕΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αφιέρωσε αρκετό χρόνο για την κάθε συνέντευξη. Ιδανικά η κάθε συνέντευξη θα πρέπει να διαρκεί μία ή δύο ώρες. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στις ερωτήσεις που θα σου θέσει ο κάθε υποψήφιος. Οι ερωτήσεις δείχνουν την ετοιμότητα και την εμπλοκή του ενδιαφερόμενου και είναι πάντα ένα καλό σημάδι. Χρήσιμο, επίσης είναι, να σημειώσεις γραπτώς τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης.

ΜΗ ΜΙΛΑΣ ΠΟΛΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης, πρόσεξε να μη μιλάς πολύ. Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι συνεντευξιάζοντες. Ο σκοπός της συνέντευξης είναι να γνωρίσεις καλύτερα τον υποψήφιο. Γι αυτό, άφησε τον να μιλήσει και άκουσε τον προσεκτικά. Σε μία αποτελεσματική συνέντευξη, η αναλογία χρόνου είναι 20-40% ο χρόνος ομιλίας του συνεντευξιάζοντα και 60-80% ο χρόνος ομιλίας του υποψηφίου.

ΜΗ ΔΙΝΕΙΣ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ένα ακόμα λάθος που κάνουν οι συνεντευξιάζοντες είναι να προδίδουν στον υποψήφιο τις σωστές απαντήσεις. Μη περιγράφεις την δουλειά, πριν κάνεις τις ερωτήσεις που θέλεις. Με αυτό το τρόπο, χάνεις χρόνο και δίνεις αναλυτικές πληροφορίες σε ένα άτομο που δεν ξέρεις ακόμα αν θα το προσλάβεις ή όχι. Στην αρχή, περιέγραψε περιληπτικά την θέση και αργότερα πες τις λεπτομέρειες.

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ

Η πρώτη εντύπωση που σου άφησε ο υποψήφιος είναι πολύ σημαντική. Όταν φτάσει η στιγμή που πρέπει να επιλέξεις εάν θα τον προσλάβεις σκέψου τα εξής:

  • Έφτασε στο ραντεβού εγκαίρως;
  • Ενημέρωσε τηλεφωνικά, αν καθυστέρησε;
  • Οι ερωτήσεις που έκανε ήταν έξυπνες;
  • Είχε επαγγελματική εμφάνιση;
  • Ήταν σοβαρός και χαμογελαστός;

Ολοκληρώνοντας, απέφυγε τις γρήγορες αποφάσεις σχετικά με την πρόσληψη. Για να προσληφθεί ο σωστός εργαζόμενος χρειάζεται πολύ υπομονή και χρόνο. Μόνο όταν συγκεντρώσεις όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τον υποψήφιο, θα είσαι σίγουρος για την τελική σου απόφαση.

Cart

Καλάθι