Πως τα social media βλάπτουν την εργασία σας
Πως τα social media βλάπτουν την εργασία σας
Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ ωφέλιμη για κάθε επαγγελματία. Μέσω των social media, ο καθένας μπορεί να διαφημίσει εύκολα την δουλειά του, να συνδεθεί με άλλα άτομα του ίδιου επαγγέλματος και να βρει μία νέα εργασία. Όμως, αν δεν γίνει σωστή χρήση, τότε τα social media μπορούν να βλάψουν την δουλειά σας. Υπάρχουν μερικά πολύ συνηθισμένα λάθη που πιθανότατα κάνετε και είναι επιζήμια για την εργασία.
ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Η ανάρτηση ακατάλληλου περιεχομένου είναι ένα μεγάλο λάθος που συχνά κάνουν πολλοί επαγγελματίες. Πρέπει να προσέχετε πολύ το είδος του περιεχομένου που δημοσιεύετε στο facebook, στο instagram ή στο twitter. Aφαιρέστε φωτογραφίες όπου πίνετε αλκοόλ ή φαίνεστε μεθυσμένοι. Μία τέτοια φωτογραφία, μπορεί να σας κοστίσει τη δουλειά. Το 2009, η δασκάλα Ashley Payne, δημοσίευσε μια φωτογραφία στο facebook όπου κρατούσε ένα ποτήρι κρασί και μια μπύρα και λίγο αργότερα, έχασε την δουλειά της. Επίσης, φωτογραφίες όπου είστε γυμνοί ή ημίγυμνοι, καλό είναι, να μη υπάρχουν στα social media που χειρίζεστε.
ΜΗ ΣΥΝΔΕΕΣΤΕ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA ΕΝ ΩΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συχνό λάθος είναι και το να συνδέεστε εν ώρα εργασίας, στα social media. Μια τέτοια κίνηση, δυσκολεύει την παραγωγικότητά σας στην δουλειά και καθυστερείτε να παραδώσετε τα projects που σας έχουν ανατεθεί. Επίσης, δίνετε άσχημη εντύπωση στον εργοδότη, όταν ασχολείστε με τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, την ώρα που θα έπρεπε να εργάζεστε.
ΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πολλές φορές οι επαγγελματίες κάνουν και άλλο ένα λάθος. Χρησιμοποιούν τα social media για να αναζητήσουν νέα εργασία ενώ εργάζονται ήδη. Μη ξεχνάτε πως το αφεντικό και οι συνάδερφοι σας, μπορούν να δουν την δραστηριότητά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, το να ανακοινώσετε μια προσφορά εργασίας είναι μία λανθασμένη κίνηση. Μία προσφορά εργασίας, δεν σημαίνει πως σίγουρα θα πάρετε την θέση που προσφέρεται. Έτσι, ίσως ο εργοδότης δει πως είστε αναξιόπιστος και θα ανακαλέσει την προσφορά του.
ΜΗ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA
Το να παραπονιέστε για την δουλειά ή το αφεντικό σας στο facebook και στα άλλα social media, δεν είναι καθόλου έξυπνη κίνηση. Πολύ εύκολα μπορεί να το μάθει ο εργοδότης και να χάσετε την δουλειά σας. Ακόμα και αν πιστεύετε πως αυτό το σχόλιο δεν μπορεί να βλάψει την τωρινή εργασία σας, θα μπορούσε να βλάψει την μελλοντική. Ο δυνητικός εργοδότης, θα μπορούσε να δει το συγκεκριμένο σχόλιο και να μη σας προσλάβει εξαιτίας αυτού.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Εάν παραπονιέστε ή ειρωνεύεστε τους πελάτες σας στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, θα κάνετε κακό στην δουλειά σας. Ακόμα, αποφύγετε να δημοσιεύετε τις πολιτικές σας απόψεις και διάφορα ρατσιστικά σχόλια. Ένα τέτοιο σχόλιο δεν θα γίνει δεκτό από τον εργοδότη ή τους συναδέρφους σας. Μη χρησιμοποιείτε επίσης, βωμολοχία στις αναρτήσεις που κάνετε. Θυμηθείτε πως κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει με το προφίλ ενός επαγγελματία.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΑ ΛΑΘΗ
Η χρήση των greeklish θεωρείται αντιεπαγγελματική και ακατάλληλη για τις αναρτήσεις σας στα social media. Επιπλέον, προσέξτε τα ορθογραφικά και τα συντακτικά λάθη σε αυτά που δημοσιεύετε. Αυτά τα λάθη σας κάνουν να φαίνεστε απρόσεκτοι. Μη ξεχνάτε πως με το κάθε tweet που κάνετε ή σχόλιο στο facebook, πρέπει να διατηρείτε άθικτη την επαγγελματική σας φήμη.
Η ΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ
Το να μη έχετε καθόλου παρουσία στα social media είναι επίσης μία λανθασμένη κίνηση. Οι εργοδότες, πριν την πρόσληψη ενός εργαζομένου, ελέγχουν την δραστηριότητα του στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Αρκετοί από αυτούς, αποφεύγουν να προσλάβουν κάποιον που δεν έχει social media, ίσως γιατί πιστεύουν πως δεν είναι πολύ κοινωνικός.
Συνοψίζοντας, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις πληροφορίες που μοιράζεστε στο διαδίκτυο. Να θυμάστε πάντα: Χρησιμοποιήστε τα social media για το καλό της δουλειάς σας και όχι για να την καταστρέψετε.