Ψυχολόγος; Tips λειτουργίας ιδιωτικού γραφείου
Ψυχολόγος; Tips λειτουργίας ιδιωτικού γραφείου
Η έναρξη ενός ιδιωτικού γραφείου ψυχικής υγείας είναι μία συναρπαστική διαδικασία για κάθε νέο ψυχολόγο. Για να εξασφαλιστεί, ωστόσο, η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, είναι αναγκαίο να ακολουθηθούν σωστά συγκεκριμένα βήματα. Οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν οποιονδήποτε θέλει να δημιουργήσει άμεσα το δικό του πετυχημένο γραφείο.
ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΣ
Αρχικά, σιγουρευτείτε πως είστε έτοιμος/η για να ξεκινήσετε το δικό σας γραφείο ψυχικής υγείας. Αν μόλις τελειώσατε τις μεταπτυχιακές σπουδές και δεν έχετε καμία εργασιακή εμπειρία ως ψυχολόγος, ίσως θα ήταν καλύτερα να μη βιαστείτε. Προτιμήστε να εργαστείτε σε κάποια υπηρεσία ψυχικής υγείας και αφήστε για αργότερα την δημιουργία του γραφείου.
ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Έπειτα, σχεδιάστε ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Το ιδιωτικό γραφείο είναι μία επιχείρηση και έτσι θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε στα πρώτα βήματα. Εξετάστε το budget χρημάτων που έχετε συγκεντρώσει, τα έξοδα που χρειάζονται για το γραφείο και τους στόχους που θέλετε να υλοποιήσετε τα πρώτα χρόνια λειτουργίας.
ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ
Σκεφτείτε, ακόμη, αν θα ενοικιάσετε ένα χώρο ή αν θα αξιοποιήσετε ένα χώρο που ήδη έχετε, για την δημιουργία του γραφείου ψυχικής υγείας. Υπολογίστε τα χρήματα των ενοικίων για τους πρώτους δώδεκα μήνες. Επίσης, ως νέος ψυχολόγος, ελέγξτε την περίπτωση να μοιραστείτε το ίδιο χώρο με άλλους ψυχολόγους. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα έξοδα για τον εξοπλισμό του γραφείου ή τα έξοδα για το ενοίκιο και το ηλεκτρικό ρεύμα.
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
Στην συνέχεια, αναζητήστε την τοποθεσία του γραφείου. Ιδανικά, το γραφείο ψυχικής υγείας πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμο για όλους τους θεραπευόμενους σας. Να βρίσκεται κοντά σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους ή κοντά σε στάσεις λεωφορείων, μετρό ή προαστιακού. Προτιμήστε ένα γραφείο που να διαθέτει χώρο υποδοχής, ένα δωμάτιο όπου θα πραγματοποιείται η ψυχοθεραπεία και ένα μικρότερο που θα είναι αποκλειστικά το δικό σας γραφείο.
ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Στη περίπτωση που θα ασχοληθείτε και με τις ψυχοθεραπείες παιδιών, είναι καλύτερο να βρείτε ένα χώρο με μεγάλη αίθουσα υποδοχής, ώστε να νιώθουν άνετα οι γονείς την ώρα που το παιδί τους βρίσκεται μαζί με εσάς. Για τις ομαδικές ψυχοθεραπείες, οι μεγάλες αίθουσες είναι προτιμητέες καθώς μπορούν να φιλοξενήσουν ταυτόχρονα πολλά άτομα.
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΤΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΑΣ
Μόλις βρείτε το κατάλληλο για εσάς γραφείο, πρέπει να λάβετε άδεια λειτουργίας ιδιωτικού γραφείου ψυχολόγου. Αυτή δίνεται από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας μετά από την δική σας αίτηση. Επόμενο βήμα, είναι η διαμόρφωση του γραφείου σας. Οι θεραπευόμενοι σας, κατά την διάρκεια της ψυχοθεραπείας πρέπει να νιώθουν άνετα και να θέλουν να επιστρέψουν ξανά στο γραφείο για την επόμενη ψυχοθεραπεία.
ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Η επιστροφή του θεραπευόμενου είναι πολύ σημαντική για κάθε ψυχολόγου. Γι’ αυτό το λόγο δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην διακόσμηση του χώρου, χωρίς φυσικά να ξοδέψετε όλα τα χρήματα που έχετε αποταμιεύσει. Διακοσμήστε το γραφείο με αρκετά φυτά και όμορφους πίνακες. Τα παράθυρα θα αφήνουν το φυσικό φως να φωτίζει το χώρο.
ΠΩΣ ΘΑ ΝΙΩΣΟΥΝ ΑΝΕΤΑ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΙ
Σε ένα τοίχο, προβάλλετε τα διπλώματα που κατέχετε. Με αυτό το τρόπο, όσοι σας επισκέπτονται θα νιώθουν σιγουριά για την εμπειρία που έχετε ως ψυχολόγος. Επίσης, σιγουρευτείτε πως οι καρέκλες είναι άνετες για τους θεραπευόμενους σας. Είναι προτιμότερο η πλάτη της καρέκλας να φτάνει στο ύψος των ώμων, έτσι ώστε αυτός που κάθεται να νιώθει προστατευόμενος. Δίπλα από την καρέκλα, αν το επιθυμείτε, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μικρό τραπέζι, ώστε να τοποθετεί εκεί τα προσωπικά του αντικείμενα. Βάψτε τους τοίχους στις αποχρώσεις του μπλε ή του πράσινου.
ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΟΥ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΕΣΤΕ
Μετά την ολοκλήρωση του γραφείου, σκεφτείτε ποια είναι η εξειδίκευση σας ως ψυχολόγος και ποια άτομα μπορείτε να βοηθήσετε στην θεραπεία τους. Λόγου χάρη, αν εξειδικεύεστε στην γνωσιακή ψυχοθεραπεία, οι πρώτοι θεραπευόμενοι σας θα είναι αυτοί που ταλαιπωρούνται από αγχώδεις διαταραχές.
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΕΝΑΝ ΜΕΝΤΟΡΑ
Ακόμη, βρείτε έναν μέντορα. Αυτός θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές, όταν τις χρειαστείτε. Μιλήστε με ένα παλιό καθηγητή ή κάποιο σύμβουλο και ρωτήστε τον αν θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει στα πρώτα βήματα του γραφείου σας. Επικοινωνήστε και με άλλους ψυχοθεραπευτές και ρωτήστε τους αν μπορούν να στέλνουν στο δικό σας γραφείο άτομα για μια πιο εξειδικευμένη θεραπεία.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Αναρωτηθείτε, αν χρειάζεται να προσλάβετε προσωπικό για γραμματειακή υποστήριξη, όπως για την κράτηση ραντεβού, την τήρηση αρχείων θεραπευομένων κλπ. Εάν το επιθυμείτε και έχετε ελεύθερο χρόνο, μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποια μαθήματα επιχειρηματικότητας. Αυτά θα σας βοηθήσουν να γνωρίσετε λογιστική, μάρκετινγκ κλπ.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ SITE
Μη παραλείψετε να δημιουργήσετε μία επαγγελματική ιστοσελίδα. Είναι απαραίτητη η παρουσία σας στο διαδίκτυο για ένα επιτυχημένο γραφείο ψυχικής υγείας. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, είναι πιο εύκολο να αναζητήσουν βοήθεια διαδικτυακά. Το site θα πρέπει να περιέχει λεπτομέρειες για εσάς και τις σπουδές σας, την τοποθεσία του γραφείου, πώς πραγματοποιείτε μια ψυχοθεραπεία και πόσο διαρκεί καθώς και αρθρογραφία σχετική με την ψυχολογία. Εάν θέλετε, μπορείτε να επιτρέψετε στους επισκέπτες του ιστότοπου να κλείνουν ραντεβού μέσα από αυτό.
Ανακεφαλαιώνοντας, εάν είστε νέος ψυχολόγος δεν χρειάζεται να σας τρομάζει η έναρξη λειτουργίας του ιδιωτικού σας γραφείου. Σκεφτείτε την όλη διαδικασία σαν ένα όμορφο ταξίδι που θα σας οδηγήσει στην εκπλήρωση ενός ονείρου σας.