Ψηφιακό ωράριο: Οι νέες αλλαγές στον εργασιακό χώρο
Ψηφιακό ωράριο: Οι νέες αλλαγές στον εργασιακό χώρο
Η νέα χρονιά πλησιάζει και φέρνει νέες αλλαγές στον χώρο της εργασίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, στις αρχές του 2020 θα τεθεί σε εφαρμογή το ψηφιακό ωράριο και η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας. Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θα υπάρχει αρχικά μόνο σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 εργαζομένους και πάνω.
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΟ 2020
Μέχρι σήμερα, η δήλωση ωραρίου γινόταν με υποβολή κειμένου ή σαρωμένου αρχείου pdf. Από την νέα χρονιά όμως, οι εργοδότες θα δηλώνουν τα ωράρια ή τις τροποποιήσεις των ωραρίων ψηφιακά, σε πραγματικό χρόνο. Με αυτό τον τρόπο, οι επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, θα γνωρίζουν την ηλεκτρονική καταγραφή των ωρών απασχόλησης των εργαζομένων, πριν να επισκεφτούν κάποια επιχείρηση.
ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ “ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ”
Ο στόχος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, είναι ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση των διαδικασιών στο Πληροφοριακό Σύστημα “Εργάνη ΙΙ”. Έτσι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, το ψηφιακό ωράριο θα είναι ένα μέτρο οριζόντιο για όλες τις επιχειρήσεις. Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θα εφαρμοστεί πιλοτικά από την 1η Μαρτίου 2020 στα σούπερ μάρκετ και τις τράπεζες. Στο τέλος του 2020 θα ολοκληρωθεί για όλες τις επιχειρήσεις.
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Οι εργοδότες των επιχειρήσεων, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων, θα πρέπει να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ”. Εκεί θα συμπληρώσουν τα νέα έντυπα που θα έχουν αναρτηθεί για την έναρξη της λειτουργίας του “ψηφιακού ωραρίου”.
Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΣΠΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 2011
Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2011 με τον νόμο 3996/2011. Όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ στις επιχειρήσεις. Υπήρξαν πολλές καταγγελίες εργαζόμενων πως οι εργοδότες μείωναν πλασματικά τις ώρες εργασίας, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ “ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ”
Η κάρτα του εργαζομένου θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ” σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, με το νέο έτος, με την χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας, το σύστημα θα ενημερώνεται για την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων της επιχείρησης.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ
Η διαδικασία θα είναι απλή. Ο εργαζόμενος θα χρησιμοποιεί την κάρτα σε ένα ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση). Τα στοιχεία θα διαβιβάζονται με ηλεκτρονικό τρόπο στην “ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ”. Έπειτα, θα διασταυρώνονται με τα αναγραφόμενα στην υποβαλλόμενη από την επιχείρηση Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.)
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
Τα οφέλη του ψηφιακού ωραρίου και της ηλεκτρονικής κάρτας, θα είναι πολλά για τις επιχειρήσεις. Πιο αναλυτικά, οι εργοδότες θα ωφεληθούν:
- στην μείωση της γραφειοκρατίας,
- στη αξιοποίηση εργατικού δυναμικού σε άλλες θέσεις εργασίας. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση του μισθολογικού και λειτουργικού κόστους της επιχείρησης,
- στη γρήγορη αναγγελία των μεταβολών για υπερεργασία, ωράριο λειτουργίας αλλά και μεταβολής των ημερών απασχόλησης του προσωπικού της επιχείρησης και
- στην αποφυγή επιβολής υψηλών προστίμων λόγω καθυστέρησης αναγγελίας των αλλαγών.
Με τις νέες αλλαγές στον χώρο της εργασίας, θα υπάρξει πλήρης καταγραφή και αποπληρωμή των υπερωριών. Επίσης, οι εργαζόμενοι θα είναι σίγουροι πως τηρείται σωστά η εργατική νομοθεσία. Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβάλλονται πρόστιμα στους εργοδότες.