Πόσα ξέρεις για το επάγγελμα του ζαχαροπλάστη;
Πόσα ξέρεις για το επάγγελμα του ζαχαροπλάστη;
Η ζαχαροπλαστική, σύμφωνα με τον Γάλλο ζαχαροπλάστη Pierre Hermé, είναι ένας συνδυασμός τέχνης και επιστήμης. Για τον πολυβραβευμένο Christophe Michalak είναι “ένας τρόπος ζωής, μια πηγή χαράς και δημιουργικότητας». Εσύ τι σκέφτεσαι για το συγκεκριμένο επάγγελμα; Σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτό; Ο κ. Αντώνης Τζομπατζάκης, ζαχαροπλάστης με πολυετή εμπειρία και καθηγητής σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) έδωσε συνέντευξη στο jobstoday.gr και ανέφερε το εξής: «Αυτό αγαπώ πιο πολύ στην εργασία μου, να δίνω στους ανθρώπους χαρά». Συνέχισε να διαβάζεις την συνέντευξη ώστε να μάθεις περισσότερα για την συναρπαστική αυτή εργασία.
Πότε αποφασίσατε πώς θέλετε να ασχοληθείτε με αυτό το επάγγελμα;
Προέρχομαι από οικογένεια ζαχαροπλαστών. Μεγάλωσα παρακολουθώντας τον πατέρα μου να δημιουργεί στο εργαστήριο τα γλυκά του και γοητεύθηκα από την τέχνη του. Είχα την τύχη να με εμπνεύσει, ενθαρρύνει και κατευθύνει εκείνος, ως άνθρωπος που εργάζεται ακούραστα, με οργάνωση, γνώση, επιμονή και όραμα. Από μικρή ηλικία και έχοντας το καλύτερο δυνατό πρότυπο, συνειδητοποίησα ότι η ζαχαροπλαστική μπορεί να διδαχθεί, αλλά χρειάζεται πάθος, σκληρή δουλειά και αφοσίωση.
Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στην εργασία που έχετε επιλέξει και τι λιγότερο;
Η εργασία μου, με απλά λόγια, είναι να αναμειγνύω υλικά όπως ζάχαρη, κακάο, γάλα, φρούτα κλπ. και να φτιάχνω γλυκά. Αυτές οι γλυκές μου δημιουργίες, είναι φορές που ξυπνούν στους ανθρώπους αισθήσεις, μνήμες, κάποτε και ιστορίες ολόκληρες. Αν όχι, τότε τουλάχιστον τους δίνουν χαρά. Αυτό αγαπώ πιο πολύ στην εργασία μου, να δίνω στους ανθρώπους χαρά. Αυτό που με στενοχωρεί είναι όταν η συνταγή δεν εξελίσσεται όπως την σκέφτηκα και όταν σπαταλήθηκε πρώτη ύλη.
Ποια είναι η καλύτερη και αντίστοιχα η χειρότερη στιγμή που έχετε βιώσει ως ζαχαροπλάστης/αρτοποιός;
Καλύτερη στιγμή είναι όταν εξελίσσεις μια συνταγή ή όταν καταφέρεις να δημιουργήσεις με επιτυχία μια νέα. Χειρότερη στιγμή είναι όταν δεν έχεις τη δυνατότητα δημιουργίας, λόγω παραγόντων ή και συνθηκών εκτός δικαιοδοσίας ή δυνατοτήτων σου.
Αν μπορούσατε να περιγράψετε με μία μόνο λέξη το επάγγελμα σας, τι θα λέγατε;
Θηλυκό.
Διδάσκετε σε Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) άλλα άτομα για να ακολουθήσουν το δικό σας επάγγελμα. Πώς νιώθετε κάθε φορά που μπαίνετε στο εργαστήριο των εκπαιδευόμενων; Επιθυμούν πολλοί να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτό το αντικείμενο;
Νιώθω μεγάλη χαρά γιατί μοιράζομαι την αγάπη μου για τη ζαχαροπλαστική με τους μαθητές μου. Νιώθω ευχαρίστηση όταν τους βλέπω να προσπαθούν και να επιτυγχάνουν. Νιώθω μεγάλη ευθύνη να τους μεταδώσω τις γνώσεις μου και να διδαχθούν απο την επαγγελματική εμπειρία που απέκτησα με την σαραντάχρονη τριβή μου στο αντικείμενο. Μεγάλη μου επιθυμία είναι να τους καμαρώσω σε λίγα χρόνια σωστούς και καταξιωμένους επαγγελματίες και προσωπικά ολοκληρωμένους ανθρώπους. Τόσο ο θεμελιώδης ρόλος των αρτοζαχαροπλαστικών σκευασμάτων στην καθημερινή διατροφή (ο οποίος επέβαλε την ανάγκη για εξειδικευμένους επαγγελματίες, οι οποίοι θα μπορούν να απασχοληθούν σε αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, catering, τουρισμό κλπ.) όσο και η διαρκής προβολή εκπομπών στην τηλεόραση που αναδεικνύουν το επάγγελμα, συνετέλεσαν στην αύξηση του ενδιαφέροντος για εκμάθηση του , με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη προσέλευση στις σχολές.
Τι συμβουλή θα θέλατε να δώσετε σε όποιον επιθυμεί να γίνει ζαχαροπλάστης/αρτοποιός;
Να μελετά το αντικείμενό του συνεχώς και να ενημερώνεται ανελλιπώς για τις εξελίξεις, να εργάζεται σκληρά και να μην απογοητεύεται, να έχει σεβασμό για τη δουλειά του, τους ανθρώπους και τον εαυτό του και φυσικά να έχει όραμα.
Ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ένας ζαχαροπλάστης για να ξεχωρίσει και να είναι επιτυχημένος;
Άρτια κατάρτιση, πάθος για δημιουργία, συμμόρφωση με τα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας, προθυμία για εμπλουτισμό των γνώσεων, οργανωτικές και επικοινωνιακές δεξιότητες. διαρκής αναζήτηση τρόπων βελτίωσης και πειραματισμός.
Είναι ένα επάγγελμα που χρειάζεται και ταλέντο για να το ασκήσει επιτυχημένα κάποιος ή αρκεί η εκπαίδευση και η εμπειρία του; Τι πιστεύετε;
Είναι απαραίτητο για τον ζαχαροπλάστη να έχει βαθιά γνώση των βασικών τεχνικών ζαχαροπλαστικής προτού προχωρήσει στην εξέλιξή τους ή στην πρωτότυπη δημιουργία. Πολύτιμη επίσης είναι και η εμπειρία, ως προϊόν σκληρής δουλειάς, υπομονής, επιμονής, άπειρων δοκιμών, και πολλών ακόμα παραγόντων. Σίγουρα, το ταλέντο εξασφαλίζει ευχέρεια στη διαδικασία της μάθησης και αξιοποίηση της γνώσης με πρωτότυπη σκέψη. Στην πράξη, είναι απαραίτητοι και οι τρείς ανωτέρω παράγοντες, καθώς συνδυαστικά δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος για να λειτουργήσει σωστά η παραγωγική διαδικασία και να αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει σήμερα κάποιος που θέλει να εργαστεί ως ζαχαροπλάστης ή ως αρτοποιός;
Και οι δύο κλάδοι αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, η γραφειοκρατία, οι διαρκείς έλεγχοι απο την πολιτεία, ο ανταγωνισμός με τα σούπερ μάρκετ κλπ. Από την πλευρά του εργαζόμενου, σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε περίοδο εορτών καταπατείται το ωράριο, ή δεν τηρούνται τα ρεπό, ή βλέπουμε και περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας. Ειδικότερα σε δουλειές “σεζόν” είναι συχνό φαινόμενο τα εξαντλητικά ωράρια, η αναγκαστική συγκατοίκηση , η καθημερινή τριβή με τους συναδέλφους.
Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στην επαγγελματική σας πορεία τι θα ήταν αυτό και γιατί;
Δεν θα άλλαζα τίποτα. Είναι ένα ταξίδι δημιουργίας με σκληρή δουλειά, λάθη, απογοητεύσεις, ρίσκο, αγωνία, αλλά και χαρές, νίκες, επιβεβαίωση και ανταμοιβή. Όλα αποτελούν πολύτιμα μαθήματα στο δρόμο της δημιουργίας και τελικά στη αυτογνωσία.