Πόσα γνωρίζεις για το επάγγελμα του μάγειρα;
Πόσα γνωρίζεις για το επάγγελμα του μάγειρα;
«Η μαγειρική είναι σαν την ζωγραφική ή το γράψιμο ενός τραγουδιού. Όπως υπάρχουν τόσες νότες και χρώματα, έτσι υπάρχουν και τόσες γεύσεις. Το πώς τις συνδυάζεις είναι αυτό που σε ξεχωρίζει» ανέφερε ο chef Wolfgang Puck όταν ερωτήθηκε για το επάγγελμά του. Το επάγγελμα του μάγειρα είναι απαραίτητο για την κοινωνία μας μα και δημιουργικό. Κάθε επαγγελματίας μάγειρας προσπαθεί να ανακαλύψει νέες συνταγές, να δημιουργήσει αναμνήσεις, να ενώσει ανθρώπους με μόνο του ‘όχημα’ το φαγητό που ετοιμάζει. Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον επαγγελματικό τομέα της μαγειρικής και της εστίασης; Διάβασε όσα είπε στο jobstoday.gr ο μάγειρας Γιώργος Γεωργακόπουλος για την εργασία του.
Πότε αποφασίσατε πως θέλετε να ασχοληθείτε με την μαγειρική; Και για ποιο λόγο;
Αρκετά χρόνια μετά την δευτεροβάθμια εκπαίδευση μου, σε ηλικία 27 ετών, αποφάσισα να ασχοληθώ. Νωρίτερα ασχολήθηκα με τον τομέα της πληροφορικής, κάτι που ήθελα εξίσου πολύ με την μαγειρική. Ωστόσο επειδή τα δεδομένα αλλάζουν στην αγορά εργασίας, πιστεύω πως είναι ένα μεγάλο προνόμιο η εστίαση. Κάθε στιγμή, για τον οποιονδήποτε άνθρωπο, σε όποια ηλικία και να βρίσκεται, ακόμα και με ελάχιστες γνώσεις, μπορεί να εξελιχθεί άμεσα (στον τομέα της μαγειρικής), αρκεί να υπάρχει θέληση για δουλειά και αφοσίωση. Επειδή μιλάμε και για την εστίαση, κάθε κομμάτι σε αυτό το τομέα, τα αποτελέσματα του αποδίδουν άμεσα πόσο καλά ή όχι είναι αντίστοιχα, όπως και η ανταμοιβή τους. Είναι γεγονός πως η μαγειρική συγκεκριμένα όπως και η ζαχαροπλαστική, δεν έχουν περιορισμούς. Άλλο ένα βασικό κριτήριο (επιλογής αυτού του τομέα) είναι ότι είμαστε άνθρωποι και η σίτιση είναι πρωταρχικός παράγοντας για την επιβίωση ενός ατόμου όπως και ζωντανού οργανισμού, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται ποτέ να περάσει στην αφάνεια.
Τι θυμάστε εντονότερα από την πρώτη μέρα εργασίας ως μάγειρας;
Όσο αδιανόητο και να ακουστεί την πρώτη μέρα που μπήκα στη κουζίνα και ξεκίνησα ουσιαστικά να εργάζομαι σε αυτό το τομέα (έπεσα και σε ιδανική μέρα για έναν πρωτάρη) πήγαν όλα αρκετά καλά στην βάρδια. (το αναφέρω γιατί μιλάμε για μία κουζίνα που δούλευε μόνο a la carte μενού). Όσοι γνωρίζουν κάτι παραπάνω σε αυτό το κομμάτι και για να μάθουν και οι υπόλοιποι, ξεκινάμε συνήθως πάντα από την κρύα κουζίνα ως βοηθοί μάγειρες. Δεδομένου ότι η βάρδια μου ήταν το πρωί, αυτό συνεπάγεται ότι οι περισσότερες παραγγελίες της βάρδιας έχουν να κάνουν με το πόστο που ήμουνα.
Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στην εργασία που έχετε επιλέξει και τι λιγότερο;
Μέχρι στιγμής για τα δύο χρόνια εμπειρίας που έχω, μπορώ να πω ότι υπάρχει μία ευελιξία στον τρόπο εργασίας κάθε φορά, γιατί ποτέ δεν θα ακολουθήσω ακριβώς τις κινήσεις και το πρόγραμμα που είχα. Θα δώσω βαρύτητα στο αποτέλεσμα με τον ιδανικότερο συνδυασμό διαχείρισης κάθε περίπτωσης ξεχωριστά και φυσικά με προοπτική την βελτίωση στο κομμάτι της ταχύτητας και της ποιότητας παράλληλα. Ακόμα και αυτοί οι συνδυασμοί είναι κάτι καινούργιο για μένα. Κάτι όχι τόσο αγαπημένο αλλά σύνηθες σε κάθε εργασία και στιγμή αντίστοιχα, είναι το κομμάτι της ρουτίνας. Αυτό σημαίνει ότι αν γίνει έντονο κάποια στιγμή στην πορεία, είμαι άτομο που δεν θα αφήσω να με κυριεύσει κάνοντας έτσι νέα πράγματα. Όταν φυσικά όμως δεν υπάρχει λύση και η ρουτίνα ξεπερνάει την αφοσίωση, τότε είναι η στιγμή για κάτι καινούργιο και διαφορετικό φυσικά στο συγκεκριμένο στοιχείο.
Αντιμετωπίζει δυσκολίες ένας μάγειρας στην αρχή της καριέρας του; Και αν ναι, ποιες είναι αυτές;
Φυσικά. Αυτό υπάρχει πάντα στην αγορά εργασίας ως προς τον εργαζόμενο. Τα βασικότερα στοιχεία που μεταβάλλουν το αποτέλεσμα αυτό είναι το περιβάλλον εργασίας, δηλαδή οι συνάδελφοι, οι εργοδότες καθώς και πόσο σωστή διαχείριση υπάρχει σε μία κουζίνα.
Ποια είναι η καλύτερη στιγμή που έχετε βιώσει ως μάγειρας;
Η καλύτερη στιγμή είναι η εξέλιξη καθώς και η αναγνώριση της εξέλιξης με τον οποιονδήποτε τρόπο από τον οποιονδήποτε άνθρωπο. Οπότε είναι το σύνολο αυτών, δε μπορώ να ξεχωρίσω ένα περιστατικό μόνο ως καλύτερη στιγμή.
Τι χρειάζεται να διαθέτει κάποιος (εκτός από το πτυχίο) για να έχει επιτυχία σε αυτό το επάγγελμα;
Ίσως το πτυχίο και οι γνώσεις να μην παίζουν το πρωταρχικό ρόλο στο κομμάτι της επιτυχίας και το κλειδί για το τομέα της μαγειρικής. Αλλά σίγουρα το βασικότερο ρόλο έχει η αφοσίωση και η θέληση για εργασία, χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά το αποτέλεσμα οι παράγοντες στο εκάστοτε περιβάλλον, τη συγκεκριμένη λάθος χρονική στιγμή.
Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον τομέα της μαγειρικής;
Θα συμβούλευα κάθε άτομο, για την οποιοδήποτε δουλειά, και πόσο μάλλον για τον τομέα της εστίασης και της μαγειρικής αντίστοιχα, πως δεν είναι όλα για όλους κι αν δεν υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα, μια θετική ενέργεια και μια αφοσίωση από τις πρώτες φορές κιόλας να το ξανά σκεφτεί. Διαφορετικά ο καθένας μπορεί να εξελιχθεί αλλά σίγουρα όχι στο μέγιστο βαθμό.
Θα δηλώνατε συμμετοχή στο Master Chef;
Δε θα δήλωνα συμμετοχή από μόνος μου στη συγκεκριμένη φάση που διανύω. Αλλά επειδή, όπως έχω απαντήσει και προηγουμένως, κανείς δε ξέρει τι του ξημερώνει δεν θα είμαι απόλυτος με αυτό!
Πώς φαντάζεστε επαγγελματικά τον εαυτό σας δέκα χρόνια αργότερα;
Το μόνο που θέλω και πιστεύω να πετύχω είναι να έχω μία εργασία που να μη ρουτινιάζω ή να ρουτινιάζω στο ελάχιστο. Κατά τ΄άλλα ό,τι έρθει καλοδεχούμενο είναι, μόνο εξέλιξη μπορεί να προσφέρει.
Τέλος, σκεφτήκατε ποτέ να αλλάξετε επάγγελμα;
Για την ώρα όχι. Βέβαια επειδή κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει και μιλάμε για εργασία, δεν είμαι άτομο που θα βάλω στάνταρ, ούτε θα γίνω απόλυτος.