πώς_θα_προσληφθείς_αν_είσαι_overqualified | jobstoday.gr

Πώς θα προσληφθείς εάν είσαι overqualified

By 10/01/2024 Tips

Από παιδί σε συμβούλευαν να συλλέξεις πλήθος πτυχίων, να μάθεις πολλές ξένες γλώσσες, να δημιουργήσεις ένα αξιόλογο σύνολο δεξιοτήτων για να συμπληρώσεις σωστά το βιογραφικό σου σημείωμα. Έτσι, όταν θα έφτανε η στιγμή να αναζητήσεις εργασία, ο δυνητικός εργοδότης θα εντυπωσιαζόταν με τα επιτεύγματά σου και θα σε προσλάμβανε αμέσως, σωστά; Αν ακολούθησες όλα όσα σου έλεγαν τότε θα είσαι πλέον overqualified και πολύ πιθανόν θα δυσκολεύεσαι να βρεις μια εργασία ανάλογη με τα προσόντα σου. Στο κείμενο που ακολουθεί, θα μάθεις ποια χαρακτηριστικά σε καθιστούν overqualified και tips για να να προσληφθείς.

OVERQUALIFIED: ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Αρχικά, είναι χρήσιμο να εξηγήσουμε τι ακριβώς σημαίνει να είσαι ‘overqualified’. Στα ελληνικά μεταφράζεται ως ‘υπερεξειδικευμένος’ και ουσιαστικά εννοούμε τον εργαζόμενο που έχει υψηλότερα προσόντα και εκπαιδευτικό υπόβαθρο από αυτά που απαιτούνται για μία συγκεκριμένη θέση εργασίας. Συνεπώς, ορισμένες ενδείξεις για να συνειδητοποιήσεις πως είσαι overqualified για την δουλειά που έστειλες πρόσφατα βιογραφικό σημείωμα είναι οι ακόλουθες:

  • Τα εργασιακά καθήκοντα και οι ευθύνες του ατόμου που θα προσληφθεί στη συγκεκριμένη θέση σου φαίνονται «εύκολες»
  • Εάν η θέση εργασίας απαιτεί μόνο απολυτήριο Λυκείου ενώ εσύ έχεις πτυχίο ή ακόμη και μεταπτυχιακό δίπλωμα,
  • Εάν στην συγκεκριμένη εργασία ζητείται άπειρος εργαζόμενος ενώ εσύ έχεις πολλά χρόνια εμπειρίας,
  • Εάν διαθέτεις περισσότερες δεξιότητες από τις απαραίτητες για την εργασία.
  • Εάν δεχτείς να εργαστείς στην συγκεκριμένη θέση, θα μοιάζει σαν να κάνεις ένα βήμα πίσω στην επαγγελματική σου καριέρα.
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΔΙΣΤΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ OVERQUALIFIED ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

«Είναι κακό να είμαι overqualified; Γιατί με απορρίπτουν από τις δουλειές;» πιθανότατα να αναρωτήθηκες εάν έκανες αίτηση για πρόσληψη σε δουλειές χαμηλότερων προσόντων από αυτά που διαθέτεις. Ας δούμε τους πιο πιθανούς λόγους που ένας εργοδότης απορρίπτει τους overqualified εργαζόμενους:

  • Ο εργοδότης αδυνατεί να δίνει τον μισθό που πραγματικά αξίζεις να λαμβάνεις: Ένας overqualified εργαζόμενος με πολλά χρόνια εμπειρίας πρέπει να λαμβάνει υψηλότερο μισθό από κάποιον άπειρο εργαζόμενο. Γι αυτό, μερικές επιχειρήσεις προτιμούν να προσλαμβάνουν άπειρους εργαζόμενους για να αμείβονται λιγότερο.
  • Ο εργοδότης φοβάται πως σύντομα θα αποχωρήσεις από την επιχείρηση: Ανησυχεί, δηλαδή, πως θα δυσαρεστηθείς με την δουλειά γιατί θα είναι ανιαρή ή με τον χαμηλό μισθό και θα δηλώσεις παραίτηση.
  • Ο προϊστάμενος είναι ανταγωνιστικός και δεν θέλει να προσληφθεί κάποιος με παραπάνω εμπειρία από εκείνον.
  • Ο εργοδότης ανησυχεί πως δεν θα εργαστείς αρμονικά με την υπόλοιπη ομάδα εάν διαθέτεις περισσότερα προσόντα από τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους.
TIPS ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ OVERQUALIFIED: ΔΙΟΡΘΩΣΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Αν είσαι overqualified για μία θέση εργασίας που σε ενδιαφέρει να προσληφθείς, μπορείς να ακολουθήσεις μερικά εύκολα tips για να μη πέσεις στην παγίδα της προκατάληψης των ‘υπέρ-προσόντων’. Στη αρχή, βεβαιώσου πως πράγματι θέλεις να εργαστείς σε μία δουλειά που δεν σου ταιριάζει απόλυτα. Σημείωσε όλους τους λόγους που θα νιώθεις όμορφα να ασχολείσαι καθημερινά με τα καθήκοντα της συγκεκριμένης εργασίας. Με αυτό το τρόπο, θα είσαι σίγουρος πως δεν θα μετανιώσεις μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και θα θελήσεις να φύγεις.

Στην συνέχεια, πρέπει να επιμεληθείς το βιογραφικό σου ώστε να φαίνεσαι ως κατάλληλος υποψήφιος για την δουλειά. Πιο συγκεκριμένα, θα χρειαστεί να το κάνεις εξατομικευμένο. Σιγουρέψου πως στο βιογραφικό φαίνεται ξεκάθαρα ότι η εμπειρία που διαθέτεις ταιριάζει απόλυτα με την δυνητική δουλειά. Πρόσθεσε, ακόμη, μόνο τα προσόντα που ταιριάζουν με αυτή την θέση εργασίας και αφαίρεσε αυτά που δεν ταιριάζουν με τις ανάγκες της θέσης.

Καλό είναι, να αφαιρέσεις και περιττά πτυχία που δεν ζητούνται στη θέση εργασίας. Εάν δηλαδή, στη επιχείρηση ζητούνται εργάτες με απολυτήριο Γυμνασίου, δεν χρειάζεται να αναφέρεις πως έχεις τρία πτυχία, δύο μεταπτυχιακά, ένα διδακτορικό. Επίσης, ίσως θα μπορούσες να αφαιρέσεις μερικές προηγούμενες δουλειές.

ΔΩΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Εκτός από το βιογραφικό σημείωμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και την συνοδευτική επιστολή για να εξηγήσεις καλύτερα τους λόγους που θέλεις να προσληφθείς. Σε αυτή, εστίασε στους λόγους που η δουλειά είναι ιδανική για σένα παρόλο που είσαι overqualified. Για παράδειγμα, ίσως θέλεις την δουλειά γιατί θέλεις πολύ να εργαστείς στην συγκεκριμένη εργασία ή έκανες ένα διάλειμμα από την καριέρα σου και θέλεις να επιστρέψεις ξανά πίσω.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Εάν σε καλέσουν για συνέντευξη πρόσληψης ενώ είσαι overqualified στην διαθέσιμη θέση εργασίας, δεν πρέπει να αποκρύψεις τα υπέρ-προσόντα που διαθέτεις καθώς συζητάς με τον δυνητικό εργοδότη ή με τον υπεύθυνο προσλήψεων. Κάτι τέτοιο θα ερμηνευόταν αρνητικά. Εστίασε στο σύνολο των επιτευγμάτων και των δεξιοτήτων σου καθώς αυτά σε καθιστούν πλεονέκτημα για κάθε εταιρεία.

Μη παραλείψεις να εκφράσεις το ενδιαφέρον σου για την εταιρεία, την κουλτούρα της καθώς και ενδιαφέρον για περαιτέρω μάθηση. Με αυτό το τρόπο θα δείξεις στον υπεύθυνο προσλήψεων πως δεν θα παραιτηθείς σύντομα από την εταιρεία και δεν θα χρειαστεί να βρουν αντικαταστάτη σου. Επιπλέον, πρέπει να δεσμευτείς κατά την διάρκεια της συνέντευξης πως θα παραμείνεις στη δουλειά και στη εταιρεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν σε προσλάβουν.

Ανακεφαλαιώνοντας, το να είσαι overqualified δεν σημαίνει πως θα μείνεις για πάντα άνεργος. Αν αγκαλιάσεις τα υπέρ-προσόντα σου και ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές θα γοητεύσεις τον επόμενο εργοδότη και θα αποκτήσεις την εργασία που επιθυμείς.

 

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση