Πώς θα ενισχυθούν επιστήμονες και επιχειρήσεις
Πώς θα ενισχυθούν επιστήμονες και επιχειρήσεις
Η υγειονομική κρίση που ταλανίζει την χώρα μας, έχει επιφέρει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και πολλοί εργασιακοί τομείς έχουν πληγεί. Έτσι, για να στηριχθούν περισσότερο οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, θα λάβουν ένα έκτακτο οικονομικό επίδομα ύψους 400€. Οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι και την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου.
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Πιο συγκεκριμένα, δικαιούχοι αυτού του ποσού είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως δικηγόροι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, γιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, λογιστές που:
- πραγματοποίησαν έναρξη επαγγέλματος μέχρι τις 31/12/2016,
- μειώθηκε ο κύκλος εργασιών τουλάχιστον 20% από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 και
- το οικογενειακό τους εισόδημα ήταν μικρότερο από 30000 €, την ίδια χρονιά.
- Δικαιούχοι είναι και οι νέοι επιστήμονες που άρχισαν το επάγγελμα μετά την 1/1/2017. Για τα άτομα αυτής της κατηγορίας, δεν υπάρχει το κριτήριο της μείωσης του τζίρου. Εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος. Αυτό θα ελεγχθεί, όταν υποβληθεί η φορολογική δήλωση του 2020. Επιπλέον, θα λάβουν το βοήθημα χωρίς να έχουν κανένα κριτήριο εισοδήματος και οι ασκούμενοι δικηγόροι που ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2017.
ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Το οικονομικό αυτό βοήθημα θα δοθεί μόνο μια φορά και είναι απαλλαγμένο από φόρους, τέλη, εισφορές ή κρατήσεις υπέρ του Δημοσίου. Για να το λάβουν οι δικαιούχοι, πρέπει πρώτα δηλώσουν τα έσοδα τους για το 2020 στο myBusinessSupport της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων). Στη συνέχεια χρειάζεται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο “Εργάνη”. Στην συνέχεια, θα διασταυρωθούν τα στοιχεία της δήλωσης με αυτά που υπάρχουν στο “Εργάνη” στην ΑΑΔΕ και στο e- ΕΦΚΑ για να ελεγχθεί αν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης του ποσού. Πιθανότατα οι πρώτες πληρωμές από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν στις αρχές του επόμενου μήνα. Συνολικά θα δοθούν 40 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τον λογαριασμό ανεργίας υπέρ των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΑΓΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
Επιπλέον, με ένα νέο μέτρο, επιχειρεί η κυβέρνηση να στηρίξει περισσότερο τις πληγείσες από τον Covid-19, επιχειρήσεις: αυτό της επιδότησης παγίων δαπανών. Η οικονομική ενίσχυση δίνεται στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων μέχρι τις 30/6/2021 για να καλύψουν δαπάνες που έγιναν από την 1η Μαρτίου 2020 μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2021.
ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΤΗΝ ΛΑΒΟΥΝ
Δύναται να λάβουν το ποσό της επιδότησης παγίων δαπανών σε όσες επιχειρήσεις μειώθηκε ο τζίρος τους τουλάχιστον 30% το 2020, έχουν μεγάλη ζημία κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους, έχοντας λάβει υπόψη και την στήριξη που έχουν λάβει μέχρι στιγμής και απασχολούν εργαζομένους. Η συγκεκριμένη επιδότηση των επιχειρηματιών θα δοθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πιθανότατα μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων στο myBusinessSupport.
ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ
Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης για τον Μάρτιο. Έτσι, σύμφωνα με αυτά, όλες οι κλειστές επιχειρήσεις θα απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα και τον επόμενο μήνα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου. Οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν στο 80% του μισθώματος αν είναι φυσικά πρόσωπα ή 60% εάν είναι νομικά. Για τους εργαζόμενους σε αναστολή ισχύει μείωση ενοικίου 40%.
ΜΕΙΩΣΗ Φ.Π.Α.
Επίσης, ο μειωμένος Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά θα παραταθεί μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Η μείωση του Φ.Π.Α θα επεκταθεί στα θέατρα, στις μεταφορές, στους κινηματογράφους όταν θα λειτουργήσουν ξανά μα και στον τουρισμό μέχρι τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, το κόστος των μέτρων στήριξης για το 2021 ανήλθε σε 7,5 δις ευρώ.
Τέλος, 7.000 άνεργοι θα μπορέσουν σύντομα να εργαστούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, χάρη στο νέο πρόγραμμα επιδότησης εργασίας του ΟΑΕΔ. Θα προσληφθούν άτομα από 30 ετών και άνω, στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, στην Δυτική Ελλάδα, στην Ήπειρο, στην Θεσσαλία και στην Κεντρική Μακεδονία. Για να συμμετάσχουν οι επιχειρήσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, πρέπει να υποβάλουν αίτηση εδώ.