Πώς να γίνεις αγαπητός στους συναδέλφους σου

Καθημερινά, η δουλειά απασχολεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου σου.  Βλέπεις τους συναδέλφους περισσότερες ώρες απ΄ ότι την οικογένεια ή τους φίλους σου. Για να αποδώσεις καλά στην εργασία, θα πρέπει πρωτίστως να έχεις μία όμορφη συνεργασία με τα άτομα που δουλεύουν μαζί σου.

ΓΙΝΕ ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

Έρευνες τους πανεπιστημίου του Χάρβαρντ συμπέραναν πως οι άνθρωποι που απολαμβάνουν την μεγαλύτερη επαγγελματική επιτυχία είναι αυτοί που δημιουργούν εποικοδομητικές σχέσεις με τους άλλους. Έτσι,  υπάρχουν εύκολα μυστικά για να γίνει κάποιος αγαπητός στους συναδέλφους και αναντικατάστατος.

Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταρχάς, ο εργασιακός χώρος είναι πολύ σημαντικός. Όλοι οι άνθρωποι,  δεν είναι το ίδιο τακτικοί, κάτι που είναι φυσιολογικό. Άλλοι έχουν καλύτερη αντίληψη στην οργάνωση του χώρου τους και άλλοι δυσκολεύονται να βάλουν τα πράγματά τους σε τάξη. Όμως, το γραφείο σου πρέπει να διαθέτει μια τάξη και να είναι καθαρό από σκουπίδια. Επίσης, θα πρέπει να σέβεσαι και τον χώρο του άλλου. Δεν μετακινείς πράγματα χωρίς να ρωτήσεις και δεν χρησιμοποιείς τον υπολογιστή του συναδέλφου, χωρίς να πάρεις πρώτα άδεια.

ΚΟΙΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σημαντικός είναι και ο χώρος της τουαλέτας στο γραφείο. Πρέπει πάντα να προσέχεις, να καθαρίζεις και να διατηρείς τον συγκεκριμένο χώρο αξιοπρεπή. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται να δώσεις και στους κοινούς χώρους της εργασίας. Για παράδειγμα, φρόντισε να παρκάρεις έτσι, ώστε να μη δυσκολέψεις το παρκάρισμα του άλλου. Σε περίπτωση που έχεις ένα ενιαίο γραφείο με τον συνάδελφο, πριν το διακοσμήσεις όπως θέλεις, ρώτα και τον ίδιο.

ΔΕΙΞΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

Κάθε πρωί, καλημέριζε όλους τους συναδέλφους με χαμόγελα. Δώσε το 100% του εαυτού σου. Δείξε ενδιαφέρον για τις ζωές των ανθρώπων που εργάζονται μαζί σου. Ρώτα τους, για παράδειγμα, πώς πέρασαν το Σαββατοκύριακο, πώς είναι η υγεία των γονιών τους ή πώς τα πήγαν στις εξετάσεις τα παιδιά τους.

ΜΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙΣ ΤΑ DEADLINES

Για να κερδίσεις  την συμπάθεια των συνεργατών σου, θα πρέπει να είσαι αξιόπιστος. Κατά την διάρκεια των ομαδικών projects,  η αξιοπιστία είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Αν ξεπεραστεί κάποιο deadline, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά όλη την ομάδα.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΟΥ

Προσπάθησε επίσης, να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου, στις συγκρούσεις.  Όλοι μπορούν να φωνάξουν ή να μιλήσουν με ένταση εν μέσω μιας διαφωνίας ή μιας σύγκρουσης, ωστόσο πρέπει να αποφύγεις τέτοιου είδους ξεσπάσματα στον εργασιακό χώρο.  Αν αισθάνεσαι ότι αδικείσαι ή διαφωνείς με κάποιον συνάδελφο,  παρέμεινε ψύχραιμος. Μείνε σε απόσταση από αυτή την έντονη κατάσταση και λίγο αργότερα, διεκδίκησε αυτό που πραγματικά θέλεις.

ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

Βοήθησε τον συνάδελφο σου με προθυμία, αν χρειαστεί οτιδήποτε. Προσπάθησε να κάνεις έναν καινούριο συνάδελφο να νιώσει άνετα. Υποδέξου τον με χαρά,  ρώτα το όνομά του και ανέλαβε τις συστάσεις με τα υπόλοιπα άτομα του γραφείου. Μπορείς ακόμα και να τον μεταφέρεις κάπου, αν δεν έχει μεταφορικό μέσο. Όταν αδικείται κάποιος από την εργοδοσία, υπερασπίσου τον. Το ίδιο θα κάνει και αυτός για σένα,  αν χρειαστεί.

ΜΗΝ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΕΥΕΙΣ

Απέφυγε το κουτσομπολιό, γιατί μπορεί να δημιουργήσει ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Δείξε σεβασμό στους συναδέλφους σου και αν αντιμετωπίζεις κάποιο θέμα με κάποιον, λύσε το πρώτα μαζί του, προτού καταφύγεις σε κάποιον υπεύθυνο. Επίσης, καλό είναι,  να υπολογίζεις την γνώμη των συναδέλφων σου. Έτσι, δείχνεις ομαδικό πνεύμα.

ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

Άλλος ένας εύκολος τρόπος να χτίσεις αυθεντική σχέση με τους συνεργάτες σου, είναι να τους συγχαίρεις, όταν χρειάζεται. Στο επόμενο meeting, για παράδειγμα, ευχαρίστησε δημοσίως τον συνάδελφο που σε βοήθησε να τελειοποιήσεις μια παρουσίαση. Ακόμα, το να ξέρεις πότε χρειάζεσαι βοήθεια και πώς να την παίρνεις είναι μια σημαντική δεξιότητα.

ΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

Ζητώντας βοήθεια από τους άλλους,  μπορείς να ολοκληρώσεις ένα project που σου έχει ανατεθεί και σε δυσκολεύει. Ταυτόχρονα όμως, χτίζεις σχέσεις συνεργασίας με τους συναδέλφους σου και σταδιακά κερδίζεις και την εκτίμησή τους.

Άλλοι απλοί τρόποι καλής συνεργασίας είναι οι εξής:

  • Να χαρείς με την επιτυχία ενός συναδέλφου, χωρίς να ζηλέψεις. Επιβράβευσε τον που πήρε αύξηση ή κάποιο βραβείο.
  • Μη εμπλακείς σε πολιτικές ή θρησκευτικές συζητήσεις. Απέφυγε ακόμα και να πάρεις θέση για ζητήματα της επικαιρότητας.
  • Κάνε κομπλιμέντα.  Βρες κάτι καλό να πεις για κάποιον συνάδελφο σου ή το αφεντικό σου. Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως “ωραία γραβάτα” ή “ωραία παπούτσια”.
  • Κοίτα τον άλλον στα μάτια, γιατί άμεσα χτίζεται η εμπιστοσύνη. Δείχνει πως ενδιαφέρεσαι αληθινά και ενθαρρύνει τον άλλο να κάνει το ίδιο.
  • Να είσαι ευγενικός με όλους.

Μη ξεχνάς πως η συμπάθεια είναι κάτι που κερδίζεται και δεν επιβάλλεται. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να κερδίσεις τον σεβασμό των συναδέλφων σου, αλλά πρέπει και η δική σου συμπεριφορά να είναι γνήσια και αυθόρμητη.

Μαίρη Κάντα

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Κοινοποίηση