Πως να φτιάξεις ένα σωστό Βιογραφικό!
Πως να φτιάξεις ένα σωστό Βιογραφικό!
Θέλεις να κάνεις αίτηση για δουλειά, αλλά δεν είσαι σίγουρος ότι το βιογραφικό σου έχει την κατάλληλη μορφή; Δες εδώ τα απαραίτητα βήματα ώστε να το γράψεις σωστά!
Το Βιογραφικό σημείωμα είναι εκείνο που θα δώσει την πρώτη εικόνα για το άτομο σου, ώστε να καταφέρεις να βρεις την δουλειά που τόσο πολύ ψάχνεις. Άρα όπως καταλαβαίνεις, θα πρέπει να έχει μία σωστή δομή και να είναι πολύ προσεγμένο.
Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος για να γράψεις το βιογραφικό σου;
Διαδικασία για ένα σωστό Βιογραφικό σημείωμα
Η γραμματοσειρά που θα επιλέξεις θα πρέπει να είναι απλή, ώστε να κάνει το βιογραφικό σου ευανάγνωστο και ταυτόχρονα επίσημο. Άρα η καλύτερη επιλογή είναι η Arial ή η Times New Roman και μέγεθος 11-12.
1. Προσωπικά στοιχεία
Για να ξεκινήσεις σωστά ένα βιογραφικό σημείωμα, θα πρέπει να δώσεις τα προσωπικά σου στοιχεία. Συνήθως στο επάνω μέρος βάζουμε την διεύθυνση και τον αριθμό του τηλεφώνου μας, μαζί με το e-mail. Έπειτα από κάτω με κεφαλαία γράμματα το ονοματεπώνυμο μας.
Στη συνέχεια ακολουθούν οι προσωπικές πληροφορίες, όπου θα πρέπει να αναφέρονται οι εξής πληροφορίες:
- Όνομα πατρός και μητρός,
- Οικογενειακή κατάσταση,
- Εθνικότητα,
- Ημ/νια γέννησης και
- Τόπος γέννησης
Για τους άνδρες καλό θα ήταν να αναγράφεται και το αν έχουν ολοκληρώσει την στρατιωτική τους θητεία.
2. Σπουδές – Εργασίες
Τα επόμενα στοιχεία που θα πρέπει να συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου σημείωμα, είναι οι σπουδές σου ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη και αναφέροντας τον μήνα και το έτος που ξεκίνησες και το πότε τελείωσες. Έπειτα, συνεχίζεις με τα αμέσως προηγούμενα.
Φυσικά θα πρέπει να αναφέρεις τον τίτλο σπουδών και από που αποφοίτησες και φυσικά τον βαθμό σου. Αν υπάρχουν και κάποιες εργασίες που έχεις κάνει ή μελέτες, καλό θα ήταν να αναφερθούν.
3. Επαγγελματική Εμπειρία
Και σε αυτό το κομμάτι η καταχώρηση ξεκινάει από τις πιο πρόσφατες δουλειές που έχεις κάνει και έπειτα συνεχίζει με τις προηγούμενες, όπου φυσικά θα πρέπει να αναφέρεις ποιο ήταν το αντικείμενο σου και που εργαζόσουν
4. Επιπλέον γνώσεις
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρεις το αν γνωρίζεις κάποια γλώσσα, αναφέροντας το ποια είναι, ποιο πτυχίο έχεις και πότε το πήρες και ποιος είναι ο βαθμός του. Έπειτα, πολύ χρήσιμο πλέον είναι αν έχεις κάποιο πιστοποιητικό σχετικό με την χρήση Η/Υ, όπου θα πρέπει να αναφερθούν τα ίδια στοιχεία.
Τώρα ανάλογα με το αντικείμενο της δουλειάς που θέλεις να το καταθέσεις, καλό θα ήταν να αναφερθούν και τυχόν διακρίσεις που μπορεί να έχεις.
5. Συγκεντρωτικός πίνακας
Αυτός ο πίνακας δεν είναι και απαραίτητος, αλλά πίστεψε με σίγουρα κάνει πάρα πολύ καλή εντύπωση. Από το να προσπαθεί ο υπεύθυνος να διαβάσει όλες αυτές τις πληροφορίες που του έχεις δώσει για τις γνώσεις σου, μόλις δει αυτό το πινακάκι θα το εκτιμήσει πολύ περισσότερο.