Πώς να επιστρέψεις στην δουλειά, μετά από πένθος
Πώς να επιστρέψεις στην δουλειά, μετά από πένθος
Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου είναι ένα δυσάρεστο γεγονός που πάντα μας σημαδεύει. Μα και η επιστροφή στην εργασία, όταν το άτομο πενθεί, τις περισσότερες φορές, είναι επώδυνη. Μετά από μία ολιγοήμερη άδεια, ο εργαζόμενος δυσκολεύεται να συνηθίσει την καθημερινότητα του γραφείου. Εάν βιώνεις μια ανάλογη δυσάρεστη εμπειρία, συνέχισε το διάβασμα. Υπάρχουν μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να επιστρέψεις ομαλά στην δουλειά μετά από το πένθος.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥΣ
Αρχικά ενημέρωσε τους συναδέρφους πως πέθανε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, ώστε να μη χρειαστεί να αναφέρεις συνέχεια τον λόγο της απουσίας σου από την δουλειά. Την ενημέρωση μπορείς να την κάνεις μέσω του Facebook, του Twitter και άλλων social media ή μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και email. Έπειτα, εάν δεν θέλεις να μιλήσεις στην δουλειά για τον θάνατο του αγαπημένου σου ατόμου, όταν επιστρέψεις, δεν χρειάζεται να το κάνεις. Η στήριξη των συναδέρφων σου είναι σημαντική, αλλά εσύ θα κρίνεις πότε είσαι έτοιμος για να μοιραστείς μαζί τους κάποια πράγματα.
ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ
Για να μη έρθεις σε δύσκολη θέση, ζήτα από τον διευθυντή σου να ενημερώσει τους συναδέρφους για την επιθυμία σου, όσο βρίσκεσαι στην δουλειά. Επίσης, είναι χρήσιμο να συναντηθείς με τους συναδέρφους μία μέρα πριν εργαστείς και πάλι. Θα τους δώσεις την ευκαιρία να σου μιλήσουν αλλά και εσύ θα νιώσεις καλύτερα να συζητήσεις μαζί τους, χωρίς να βρίσκεσαι στο εργασιακό περιβάλλον.
ΖΗΤΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΣ
Όταν επιστρέψεις στο γραφείο, μη περιμένεις να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος. Πιθανότατα θα κάνεις αρκετά λάθη και δεν θα μπορείς να συγκρατείς πληροφορίες. Μη αγχωθείς, αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι απολύτως φυσιολογικό κατά την διάρκεια του πένθους. Έτσι, ζήτησε από ένα συνάδερφο να σε βοηθά τις πρώτες μέρες στην δουλειά. Αυτός θα σε ελέγχει τακτικά και θα προλαμβάνει οποιαδήποτε λανθασμένη κίνηση.
ΑΝΕΛΑΒΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ PROJECTS ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΛΙΣΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ
Εάν έχεις την δυνατότητα, ζήτησε από τους ανωτέρους σου, να μη σου δώσουν πολλά νέα projects, ειδικά το πρώτο διάστημα. Επίσης, ζήτα να απέχεις από κάποια όχι τόσο σημαντικά meetings και να επικοινωνείς λιγότερο με πελάτες. Επιπρόσθετα, άρχισε να γράφεις σε λίστα όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνεις. Ακόμα και αν ποτέ στο παρελθόν δεν χρησιμοποίησες ανάλογη λίστα, κατά την διάρκεια του πένθους, θα την χρειαστείς. Θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα τον χρόνο στην δουλειά.
ΚΑΝΕ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ
Μη παραλείπεις, ακόμα, τα διαλείμματα. Τα χρειάζεσαι για να ανακτείς τις δυνάμεις σου όταν νιώθεις καταβεβλημένος. Σε αυτά, προσπάθησε να κάνεις μια μικρή βόλτα και να παίρνεις μερικές βαθιές ανάσες. Εάν θέλεις, μπορείς να σημειώνεις μερικές σκέψεις σε ένα μικρό τετράδιο. Το να έχεις μαζί σου, ένα μικρό αντικείμενο του αγαπημένου σου ανθρώπου που έφυγε, όπως μία φωτογραφία, ένα στυλό ή ένα ρολόι, ίσως θα σε βοηθήσει περισσότερο τις ώρες που βρίσκεσαι στην δουλειά.
ΒΡΕΣ ΕΝΑ ΧΩΡΟ ΟΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΙΣ
Μη ξεχνάς πως συνεχίζεις να πενθείς, ακόμα και αν επέστρεψες στην δουλειά. Αποδέξου την θλίψη που νιώθεις και μη συμπεριφέρεσαι σαν να μη έχει αλλάξει τίποτα σε σένα. Πολλά πράγματα θα σου θυμίσουν την απώλεια σου. Για αυτό το λόγο, πρέπει να προετοιμαστείς για την στιγμή που θα νιώσεις τα δάκρυα να τρέχουν στο πρόσωπο σου. Βρες ένα χώρο όπου θα μπορείς να απομονωθείς για λίγο και να ηρεμήσεις. Ίσως θα είναι η τουαλέτα ή το αμάξι σου.
ΜΗ ΠΑΡΕΙΣ ΒΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Πολλές φορές το πένθος αλλάζει τις προτεραιότητες ενός ανθρώπου. Έτσι, ίσως νιώσεις πως η δουλειά σου δεν έχει πλέον νόημα και θελήσεις να παραιτηθείς. Μη βιαστείς να το κάνεις όμως. Χρειάζεται να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου, να συνηθίσει την νέα πραγματικότητα.
ΜΙΛΑ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Σε περίπτωση που η θλίψη κατακλύζει διαρκώς τις σκέψεις σου και δεν μπορείς να την ελέγξεις, για μεγάλο χρονικό διάστημα ενημέρωσε τον διευθυντή σου. Αυτός πιθανότατα θα σε παραπέμψει σε ένα σύμβουλο ψυχικής υγείας. Εάν δεν το κάνει ο ίδιος, κλείσε μόνος σου ραντεβού με κάποιο ψυχολόγο. Θα σε βοηθήσει πολύ να απαλύνεις τον πόνο που νιώθεις και να συνεχίσεις να είσαι παραγωγικός στην εργασία.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΑΝ ΕΙΣΑΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ
Εάν είσαι ο εργοδότης, αναγνώρισε την απώλεια που βιώνει ο υπάλληλος. Μίλησε σύντομα μαζί του και πες πως λυπάσαι για το γεγονός. Φρόντισε, ακόμα, να προσφέρεις μια ευελιξία στον εργαζόμενο. Εάν είναι εφικτό, επέτρεψε του για ένα διάστημα, να εργαστεί από το σπίτι ή φρόντισε τις πρώτες μέρες να δουλεύει λιγότερο και να επιστρέφει νωρίτερα στο σπίτι. Συγχώρεσε κάποια λάθη και κάνε υπομονή. Κανένας δεν μπορεί να ξεπεράσει την θλίψη του μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.
ΠΡΟΣΕΞΕ ΠΟΙΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Καθώς συζητάς μαζί του, πρόσεξε λίγο τις εκφράσεις που χρησιμοποιείς. Θα μπορούσες να πεις, λόγου χάρη, φράσεις όπως: “Είμαι εδώ για σένα”, “Λυπάμαι”, “Θα μπορούσα να κάνω κάτι για να σε βοηθήσω;”. Αλλά απέφυγε φράσεις όπως: “Ήταν το θέλημα του Θεού”, “Δεν υποφέρει πια” ή “Ξέρω πώς αισθάνεσαι”. Εάν το άτομο που πενθεί, σου μιλήσει για το θάνατο του αγαπημένου του, άκουσε τον προσεκτικά. Θυμήσου να χρησιμοποιήσεις τις ίδιες λέξεις με εκείνον, όταν περιγράφει την απώλεια, ώστε να μη νιώσει άσχημα. Για παράδειγμα, αν σου πει “έφυγε ο Χ…” μη απαντήσεις “πέθανε ο…”
Συνοψίζοντας, η επιστροφή στην δουλειά, δεν σημαίνει αυτόματα πως ο θρήνος τελείωσε. Ίσως χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να συμβιβαστεί κάποιος με την απώλεια. Αλλά με τις παραπάνω συμβουλές θα διαχειριστείς πιο εύκολα τις πρώτες μέρες πίσω στην δουλειά.