Ποια λάθη σε απομακρύνουν από την προαγωγή | jobstoday.gr

Ποια λάθη σε απομακρύνουν από την προαγωγή

Ποια λάθη σε απομακρύνουν από την προαγωγή

Εργάζεσαι πολύ σκληρά, έχεις τα απαραίτητα προσόντα και θεωρείς πως είσαι ο ιδανικός υποψήφιος για μία προαγωγή. Παρόλα αυτά δεν την έχεις πάρει ακόμα. Απογοητευμένος και εκνευρισμένος, αναρωτιέσαι τι συμβαίνει και δεν εξελίσσεσαι στο τομέα σου. Μερικά επαγγελματικά λάθη μπορούν να σε απομακρύνουν από την πολυπόθητη προαγωγή και αυτά παρουσιάζονται παρακάτω.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΟΥ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ

Αρχικά, εάν ζήτησες προαγωγή με επιχείρημα ότι εργάζεσαι πολλά χρόνια στην εταιρεία, έκανες τεράστιο λάθος. Το αφεντικό δεν σου χρωστάει καμία προαγωγή. Ούτε τα χρόνια εργασίας είναι λόγος για προαγωγή. Αν θέλεις πολύ την προαγωγή, πρέπει να την κερδίσεις.

ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΑΧΘΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Λάθος είναι και αν ζήτησες προαγωγή χωρίς να έχεις επιτύχει κάτι σημαντικό το τελευταίο διάστημα. Πριν μιλήσεις με τον εργοδότη σου, πρέπει να έχεις σκεφτεί ένα σοβαρό επιχείρημα για την προαγωγή που θέλεις. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχάσεις ν΄αναφέρεις όλα όσα προσφέρεις στην εταιρεία.

ΜΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ

Το να προσπαθείς υπερβολικά για την προαγωγή, δεν είναι καλό. Η έντονη φιλοδοξία σου τρομάζει τους συναδέλφους και φαίνεσαι αντιπαθητικός, μα και τον προϊστάμενό σου. Δεν χρειάζεται όλοι να γνωρίζουν πως θέλεις να προαχθείς.

ΛΑΘΟΣ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΟΜΟΝΗΣ

Επίσης, η έλλειψη υπομονής είναι ένας από τους λόγους να μη πάρεις προαγωγή. Πιθανότατα στην αρχή, πίστεψες πως πολύ σύντομα θα δουν πόσο ταλαντούχος είσαι και θα σε προάγουν σε διευθυντικό πόστο. Μα όσο ταλέντο και αν έχεις, χρειάζεται χρόνος, επιμονή, υπομονή και πολύ δουλειά για να τα καταφέρεις.

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗ

Μήπως ψάχνεις διαρκώς δικαιολογίες; Αν απάντησες καταφατικά, μη περιμένεις άμεσα προαγωγή. Πολλοί προϊστάμενοι παραπονιούνται για υπαλλήλους που δεν αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη για κάποιο λάθος αλλά αναζητούν συνέχεια δικαιολογίες. Κάποιοι μάλιστα προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες σε συναδέλφους τους. Αν δεν έχεις αναλάβει την ευθύνη για μια αποτυχία, τότε δεν είσαι κατάλληλος για προαγωγή.

ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗ

Δεν θα πάρεις προαγωγή αν είσαι μονίμως θυμωμένος και φωνάζεις μέσα στο χώρο εργασίας σου. Η συμπεριφορά αυτή δημιουργεί ένα κλίμα φόβου και δεν επιτρέπει την εξέλιξη σου. Χρειάζεται να υπάρχει αρμονική συνεργασία με τους συναδέλφους για να εξελιχθεί και η εταιρεία μαζί με σένα.

ΔΟΥΛΕΨΕ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ

Η έλλειψη ισορροπίας στην δουλειά μπορεί να σου στερήσει την προαγωγή. Μη αναλαμβάνεις περισσότερες ευθύνες και καθήκοντα, αν γνωρίζεις πως ο φόρτος εργασίας είναι ήδη πολύ μεγάλος. Θα κουραστείς πολύ ψυχικά χωρίς αποτέλεσμα. Πρέπει να εστιάσεις περισσότερο στην ποιότητα της εργασίας σου και λιγότερο στην ποσότητα. Για να πάρεις προαγωγή, πρέπει να δουλεύεις πιο έξυπνα και όχι πιο σκληρά.

ΜΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙΣ ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΣΟΥ

Το λάθος πολλών εργαζομένων είναι πως υπονομεύουν τα κατορθώματά τους. Για παράδειγμα, λένε “Σιγά, δεν έκανα κάτι”, όταν κάνουν πράγματι καλή δουλειά. Αν σταματήσεις να υπονομεύεις τα επιτεύγματά σου, τότε είναι πιθανόν να πάρεις προαγωγή. Μεγιστοποίησε τα ταλέντα σου και δείξε σε όλους τους λόγους που θα έπρεπε να προαχθείς.

ΜΗ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΟΠΤΗΣ

Η υπεροψία των εργαζομένων ενοχλεί τους εργοδότες. Μήπως επιμένεις συνέχεια πως οι δικές σου ιδέες είναι καλύτερες από τους συναδέλφους σου; Αν ναι, τότε ξέχνα την προαγωγή. Ή σταμάτα να είσαι υπερόπτης και αλαζονικός. Επιπλέον, σταμάτα να είσαι διαρκώς αρνητικός. Οι υπάλληλοι που απορρίπτουν συνέχεια τις προτάσεις των συναδέλφων τους και  παραπονιούνται για οτιδήποτε συμβαίνει, δεν είναι ιδανικοί για προαγωγή.

ΜΗ ΑΡΝΕΙΣΑΙ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ

Αν αρνείσαι να βοηθήσεις τους συναδέλφους σου, τότε δεν είσαι ιδανικός υποψήφιος για να διεκδικήσεις την προαγωγή. Επίσης, άλλο λάθος είναι να επαναλαμβάνεις τις ίδιες δραστηριότητες καθημερινά στην δουλειά. Για να αποκτήσεις αυτό που επιθυμείς, πρέπει εκτός από τα βασικά σου καθήκοντα, να αναλάβεις νέα projects.

ΤΑ “ΘΕΛΩ” ΣΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Αν υπάρχει χάσμα μεταξύ προσωπικών και εταιρικών στόχων, τότε είναι ένας λόγος για να χάσεις την προαγωγή. Πρέπει τα δικά σου “θέλω” να εναρμονίζονται με τα ενδιαφέροντα της επιχείρησης για να προαχθείς. Ίσως πάλι να μη είσαι γεννημένος ηγέτης. Συχνά οι θέσεις στα υψηλότερα επίπεδα, έχουν μεγαλύτερες ευθύνες. Πρέπει να μπορείς να διοικείς σωστά την ομάδα και να την εμπνέεις. Έτσι ίσως είσαι πολύ καλός στην τρέχουσα δουλειά σου, αλλά όχι κατάλληλος για το επόμενο επίπεδο.

ΜΙΛΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ

Άλλο λάθος που συχνά κάνουν οι εργαζόμενοι, είναι πως δεν μιλούν και δεν διεκδικούν αυτό που θέλουν. Αν θέλεις προαγωγή μίλα στον εργοδότη σου. Ακόμα και αν σου αρνηθεί την προαγωγή, θα μάθεις τον λόγο της άρνησής του.

ΣΗΜΑΔΙΑ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ

Μήπως έχει ήδη δρομολογηθεί η προαγωγή σου και δεν το έχεις παρατηρήσει ακόμα; Υπάρχουν κάποια βασικά σημάδια που δείχνουν πως πλησιάζει η μεγάλη στιγμή της προαγωγής. Αυτά είναι τα εξής:

  • Σε καλούν σε σημαντικές συσκέψεις που πριν δεν είχες πρόσβαση.
  • Έχεις ξαφνικά αυξημένες αρμοδιότητες.
  • Ο εργοδότης σε παρατηρεί περισσότερο την ώρα που εργάζεσαι.
  • Οι ανώτεροι σου σε ρωτούν για τα επαγγελματικά σου σχέδια.
  • Σου προσφέρονται ευκαιρίες για εκπαίδευση.
  • Ρωτούν πιο συχνά τη γνώμη σου.

Αν αλλάξεις κάποια πράγματα στην συμπεριφορά σου, τότε θα έρθει σύντομα η προαγωγή. Αν πάλι δεν το πιστεύεις, τότε σκέψου την πιθανότητα να αποχωρήσεις από την τωρινή σου εργασία.

Cart

Καλάθι