Ποια είναι η ιδανική δουλειά για σένα; | jobstoday.gr

Ποια είναι η ιδανική δουλειά για σένα;

Έχεις ένα τέλειο βιογραφικό, αρκετές γνώσεις και δεξιότητες μα όχι την δουλειά των ονείρων σου; Θέλεις να την αποκτήσεις, αλλά δεν γνωρίζεις ποια είναι αυτή; Συχνά οι άνθρωποι εργάζονται σε μια δουλειά που δεν τους ταιριάζει ή που δεν αγαπούν. Ή αναζητούν μια οποιαδήποτε εργασία για τον βιοπορισμό τους. Όμως, δεν είναι αυτός ο στόχος. Στόχος είναι να βρεις μια εργασία που θα σου δίνει ένα νόημα και θα ανυπομονείς καθημερινά να βρεθείς στον εργασιακό χώρο. Εάν ακόμα αναζητάς την ιδανική για σένα εργασία, συνέχισε το διάβασμα του κειμένου που ακολουθεί.

ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

Ξεκίνα με ένα τετράδιο σημειώσεων και κατέγραψε στοιχεία για τον εαυτό σου. Τι είναι αυτό που σου αρέσει πολύ να κάνεις, ποια χόμπι έχεις το τελευταίο διάστημα και τι απεχθάνεσαι. Για παράδειγμα, αν σε ενοχλεί το αίμα και οι σύριγγες, σίγουρα δεν θα επιθυμούσες να εργαστείς στο νοσοκομείο. Ή αν δεν είσαι πολύ εξωστρεφής, ίσως δεν θα επέλεγες να εργαστείς σε μία εταιρεία διοργάνωσης εκδηλώσεων. Προσπάθησε, ακόμη, να κατανοήσεις τι είναι αυτό που σου δίνει ώθηση να προχωρήσεις. Ψάξε το εσωτερικό σου κίνητρο.

ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΤΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ

Έπειτα, σκέψου και σημείωσε όλες τις δεξιότητες που έχεις αποκτήσει. Λόγου χάρη, εάν παλαιότερα εργαζόσουν στο τομέα της πώλησης ή της εξυπηρέτησης πελατών, έχεις επικοινωνιακές δεξιότητες που θα μπορούσες να εφαρμόσεις στην επόμενη σου εργασία. Ύστερα, περιέγραψε στο τετράδιο μια ιδανική μέρα στην δουλειά για σένα. Πώς φαντάζεσαι το εργασιακό περιβάλλον που θα ήθελες να εργαστείς; Να περιβάλλεσαι από πολλούς συναδέρφους ή να είσαι σε ένα γραφείο μόνος; Ποιο θα ήταν το αντικείμενο και ο σκοπός της δουλειάς; Ο σκοπός δίνει το κίνητρο για να ξυπνάς κάθε πρωί και να πηγαίνεις στην δουλειά.

ΣΚΕΨΟΥ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Σύγκρινε την προηγούμενη εργασία που είχες για να συνειδητοποιήσεις πώς θα ήθελες να είναι η επόμενη. Σκέψου δηλαδή, ποια ήταν τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της προηγούμενης δουλειάς. Για παράδειγμα, ένα θετικό στοιχείο θα μπορούσε να ήταν η κοντινή απόσταση του γραφείου από το σπίτι και ένα αρνητικό η συμπεριφορά του εργοδότη ή κάποιου συναδέρφου. Συγκεντρώνοντας αυτά τα θετικά στοιχεία, θα μπορέσεις να ψάξεις μια εργασία που να σου τα προσφέρει, αν όχι όλα, τα περισσότερα.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Φτιάξε μια λίστα με τα επαγγέλματα που σου αρέσουν και πιστεύεις πως θα μπορούσες να κάνεις. Μετά μάθε περισσότερα για την κάθε εργασία της λίστας που δημιούργησες. Κάνε ουσιαστική έρευνα και μη googlάρεις μόνο. Δηλαδή, ψάξε σε βιβλία, μίλησε με επαγγελματίες του τομέα που σε ενδιαφέρει, μάθε τις δυσκολίες και τις καλές στιγμές της δουλειάς και παρακολούθησε διάφορα συνέδρια. Γράψε, επίσης, τουλάχιστον δέκα λόγους που θα ήθελες να εργαστείς στην καθεμία δουλειά της λίστας σου.

ΣΚΕΨΟΥ ΤΙΣ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αναρωτήσου, ακόμη, ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες εργασίας για σένα και κατέγραψε τις. Για παράδειγμα, σημείωσε το τέλειο ωράριο εργασίας για σένα. Ίσως επιθυμείς να εργάζεσαι εφτά ώρες την μέρα από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και να έχεις ρεπό τα Σαββατοκύριακα. Ή να μη σε απασχολεί πόσες μέρες θα εργάζεσαι, αλλά να θέλεις να εργαστείς μόνο βραδινές ή μόνο πρωινές ώρες. Επιπλέον, αναρωτήσου αν σε ενοχλεί το πόσο μακριά βρίσκεται η εργασία από το σπίτι σου ή όχι και πόσα χρήματα θα ήθελες να λαμβάνεις μηνιαίως. Πρέπει να ξεκαθαρίσεις αυτές τις λεπτομέρειες στο μυαλό σου για να είναι και ο στόχος σου πιο ξεκάθαρος.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΟΥ ΕΝΑΝ CAREER COACH

Επιπρόσθετα, ζήτα την συμβουλή ενός career coach ή κάνε ένα τεστ προσωπικότητας και επαγγελματικού προσανατολισμού. Δεν έχει σημασία πόσο ετών είσαι για να κάνεις αυτό το τεστ ή να μιλήσεις με έναν career coach. Με αυτό το τρόπο θα βοηθηθείς περισσότερο και θα δημιουργηθεί ευκολότερα μια λίστα με θέσεις εργασίας που πιθανότατα θα σε ενδιέφεραν.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥ ΜΟΛΙΣ ΒΡΕΙΣ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Μόλις καταλήξεις ποια είναι η δουλειά των ονείρων σου, κινητοποιήσου. Ψάξε για αγγελίες εργασίας, στείλε βιογραφικά, ενημέρωσε συγγενείς, φίλους, γνωστούς, παλιούς συναδέρφους πως αναζητάς εργασία. Εάν χρειαστεί, πραγματοποίησε νέα σεμινάρια για να αποκτήσεις και άλλες δεξιότητες. Σκέψου, ακόμη, την πιθανότητα να κάνεις εθελοντικά την δουλειά που αγαπάς, για ένα διάστημα. Έτσι, θα εξασκηθείς περισσότερο στην εργασία και πολύ πιθανόν, αργότερα, θα προσληφθείς κανονικά.

Συνοψίζοντας, θα μπορέσεις να βρεις την δουλειά των ονείρων σου, εάν κάνεις τα παραπάνω βήματα. Και όπως είπε ο φιλόσοφος Κομφούκιος: “Διάλεξε μια δουλειά που αγαπάς και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια ημέρα στη ζωή σου”.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση