ΟΣΔΕΛ: Τρία προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης | jobstoday.gr

ΟΣΔΕΛ: Τρία προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης

130.000 ευρώ θα δοθούν από τον ΟΣΔΕΛ το επόμενο χρονικό διάστημα, για να ενισχυθούν οικονομικά δημοσιογράφοι, μεταφραστές και συγγραφείς. Ο «Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου» (ΟΣΔΕΛ) λειτουργεί από το 1997 έχοντας ως σκοπό την προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των δημιουργών και των εκδοτών λογοτεχνικών έργων.

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΤΟΥ ΟΣΔΕΛ

Το 2019, ο ΟΣΔΕΛ πραγματοποίησε το Α΄ πρόγραμμα οικονομικής αρωγής και στηρίχθηκαν οικονομικά οι συγγραφείς που είχαν χαμηλά εισοδήματα. Στην συνέχεια, υπήρξε ένα δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής αρωγής που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021. Σε αυτό το πρόγραμμα, εκτός από τους συγγραφείς εντάχθηκαν οι μεταφραστές, οι δημοσιογράφοι και οι αρθρογράφοι επιστημονικών περιοδικών.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ ΣΤΟ Γ΄ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Για το τρίτο πρόγραμμα της οικονομικής ενίσχυσης από τον ΟΣΔΕΛ ξεκίνησαν να υποβάλλονται οι αιτήσεις. Το ποσό που θα λάβουν οι συγγραφείς, οι μεταφραστές και οι δημοσιογράφοι προκύπτει από τα δικαιώματα προς διανομή που δεν εισπράχθηκαν από τους δικαιούχους και τέθηκαν σε παραγραφή μόλις πέρασαν δέκα χρόνια, σύμφωνα με τον νόμο 4481/2017. Για τους συγγραφείς και τους δημοσιογράφους θα δοθούν μέχρι και 50.000€ ενώ για τους μεταφραστές θα διατεθούν έως και 30.000€.

 ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Πιο αναλυτικά, οι συγγραφείς που υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν το χρηματικό ποσό από τον ΟΣΔΕΛ, θα πρέπει να τηρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Έτσι:

 • Χρειάζεται να είναι άνω των 40 χρονών,
 • Να έχουν συγγράψει μυθιστόρημα ή διήγημα-νουβέλα ή ποίηση ή κριτική-δοκίμιο,
 • Να έχουν εκδοθεί τουλάχιστον τρία λογοτεχνικά βιβλία και να μη είναι αυτό-έκδοση.
 • Να έχουν προσφέρει σε σημαντικό βαθμό στη ελληνική λογοτεχνία
 • Ο μέσος όρος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος το 2019 και το 2020 να είναι χαμηλότερο από 10.000€
 • Να είναι συμβασιούχοι στον ΟΣΔΕΛ.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: 29/11/2021

Έπειτα, οι υποψήφιοι συγγραφείς για την οικονομική ενίσχυση, θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση που θα βρουν εδώ μαζί με τα εκκαθαριστικά σημειώματα του 2019 και του 2020 καθώς και με τις βεβαιώσεις νοσοκομείων, εάν είναι σοβαρά άρρωστοι ως την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021 που είναι η τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων.

ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Εξαιτίας της πανδημίας, τα δικαιολογητικά μπορούν να σταλθούν:

 • Με ηλεκτρονικό τρόπο στο email arogiauthors@osdel.gr
 • Με την υπηρεσία courier στην διεύθυνση Θεμιστοκλέους 73, 10683 Αθήνα, 1ος όροφος στο τμήμα του λογιστηρίου. Όσοι συγγραφείς μένουν στην περιοχή της Αττικής, υπάρχουν προνομιακές τιμές για την αποστολή των δικαιολογητικών με την εταιρεία “jet post”. (τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103849116)
 • Με την κατάθεση των δικαιολογητικών από τον ίδιο στο γραμματοκιβώτιο του Οργανισμού.
ΠΟΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ

Αντίστοιχα, δικαίωμα για υποβολή αίτησης σε αυτό το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης του ΟΣΔΕΛ έχουν οι δημοσιογράφοι που:

 • είναι συμβασιούχοι του Οργανισμού και είναι μέλη κάποιας συντακτικής ένωσης ή σχετίζονταν με κάποια εκδοτική επιχείρηση για τουλάχιστον τρία χρόνια την τελευταία δεκαετία.
 • Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μη ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.
 • Να έχουν τελέσει σημαντικό δημοσιογραφικό έργο.
ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

Οι δημοσιογράφοι που θέλουν να συμμετάσχουν στο Γ’ πρόγραμμα οικονομικής αρωγής οφείλουν να καταθέσουν:

 • Συμπληρωμένη αίτηση,
 • Ένα έγγραφο που να βεβαιώνει πως είναι μέλη συντακτικής ένωσης ή σύμβαση εργασίας με εκδοτική επιχείρηση Τύπου ή φωτοαντίγραφα τιμολογίων που να δείχνουν πως συνεργάστηκαν τρία χρόνια συνεχόμενα σε εκδοτική επιχείρηση.
 • Επίσης, όσοι είναι άνεργοι χρειάζεται να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση πως το εισόδημά τους το 2021 δεν είναι πάνω από 10.000 ευρώ και ενεργή κάρτα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Τα δικαιολογητικά στέλνονται είτε ηλεκτρονικά στο email arogipress@osdel.gr είτε μέσω courier είτε αυτοπροσώπως στην διεύθυνση του «Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου».
ΠΟΙΟΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ

Ακόμα, δυνατότητα συμμετοχής για την οικονομική ενίσχυση έχουν όσοι:

 • Έχουν μεταφράσει τουλάχιστον δέκα έργα, από τα οποία τα τρία να έχουν εκδοθεί την τελευταία τριετία,
 • Είναι συμβασιούχοι του ΟΣΔΕΛ το διάστημα της υποβολής της αίτησης και
 • Ο μέσος όρος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος τα δύο προηγούμενα χρόνια να μη υπερβαίνει το ποσό των 10.000€. Οι αιτήσεις πρέπει να αποσταλούν στο email arogitranslators@osdel.gr

Τέλος, όσοι έχουν σύμβαση στο ΟΣΔΕΛ και διαθέτουν πάνω από μία ιδιότητα, δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και στα τρία προγράμματα, αλλά σε ένα από αυτά. Επίσης, προτού αιτηθούν να ενισχυθούν οικονομικά από τον Οργανισμό, καλό είναι να ελέγξουν αν αυτή η ενίσχυση δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα με άλλο επίδομα που δικαιούνται να λάβουν.

 

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση