Οι σημαντικότερες δεξιότητες μετά τον Covid-19 | jobstoday.gr

Οι σημαντικότερες δεξιότητες μετά τον Covid-19

Τις πιο σημαντικές επαγγελματικές δεξιότητες μετά την εμφάνιση του Covid-19 ανέδειξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για έκτη φορά πριν το δεύτερο lockdown, από την Adecco μαζί με την Global Link και τη Hill + Knowlton Athens. Επίσης, η φετινή έρευνα με το τίτλο “Η απασχολησιμότητα στη Ελλάδα” στόχευε να καταγράψει τις επιπτώσεις της πανδημίας στον εργασιακό χώρο και τις απόψεις των εργαζομένων και των εργοδοτών σχετικά με την τηλεργασία.

ΠΩΣ ΔΙΕΞΗΧΘΗ Η ΕΡΕΥΝΑ

Για να διεξαχθεί η έρευνα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2020, αναρτήθηκε αρχικά πρόσκληση συμμετοχής σε ιστοσελίδες που είχαν επιλεχθεί καθώς και σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης και απευθυνόταν στο ευρύ κοινό. Έτσι, συγκεντρώθηκε ένα δείγμα 428 ανθρώπων. Έπειτα, στο δεύτερο μέρος της έρευνας συμμετείχαν 108 στελέχη που συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής προσωπικού στοχευμένα με την μέθοδο “Computer Aided Web Interviewing”.

ΟΙ ΕΦΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, εργοδότες και εργαζόμενοι συμφωνούν πως χρειάζονται εφτά σημαντικές δεξιότητες για να κάνει κάποιος αποτελεσματικά την εργασία του μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού. Αυτές είναι οι ακόλουθες:

  • Ψηφιακές,
  • Επικοινωνιακές,
  • οργανωτικές,
  • ευελιξία,
  • προσαρμοστικότητα,
  • ικανότητα διαχείρισης χρόνου,
  • εργασιακό ήθος.
“WORKFORCE TRANSFORMATION SURVEY”

Ο όμιλος Adecco πραγματοποίησε και μία παγκόσμια έρευνα με τίτλο “Workforce Transformation survey” στην οποία αναδεικνύονται ως πολύ σημαντικές οι ίδιες δεξιότητες. Όμως, οι απόψεις των εργοδοτών και των εργαζομένων διαφέρουν για τα πλεονεκτήματα της ανθεκτικότητας και της ενσυναίσθησης. Τα στελέχη τοποθετούν αυτές τις δύο δεξιότητες στις ψηλές θέσεις, σε αντίθεση με τους εργαζομένους.

65% ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ

Ακόμη, το 65% των στελεχών στις πολυεθνικές εταιρείες είναι απόλυτα ικανοποιημένο με τις ήδη υπάρχουσες δεξιότητες του προσωπικού. Αντίθετα, το ποσοστό των απόλυτα ικανοποιημένων στελεχών στις ελληνικές εταιρείες είναι 36%. Αυτό το ποσοστό δικαιολογείται καθώς στις πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούνται κατάλληλα εργαλεία αξιολόγησης εργαζομένων. Επίσης, υπάρχουν προγράμματα εκπαίδευσης των υπαλλήλων για να παραμένουν οι γνώσεις τους επίκαιρες και να δημιουργούνται συνέχεια νέες δεξιότητες.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα “Η απασχολησιμότητα στην Ελλάδα”, το 2020 μειώθηκε το “brain drain“. Αν και υπάρχει μεγάλο ποσοστό ατόμων που ψάχνουν εργασία, μόνο το 13% αναζητά δουλειά στο εξωτερικό. Το 2018 και το 2019 το 22% των ατόμων αναζητούσαν εργασία σε χώρες του εξωτερικού, ενώ το 2017 το ποσοστό ήταν ακόμα μεγαλύτερο (33%). Πιθανότατα αυτή η μείωση οφείλεται στο φόβο ενός δεύτερου κύματος έξαρσης της πανδημίας.

ΤΟ 82% ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΑΝΑΖΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Το 82% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν πως αναζητούν ενεργά εργασία, ανεξάρτητα αν είναι άνεργοι ή αν έχουν ήδη κάποια εργασία. Όμως, καθυστερεί περίπου 8 με 9 μήνες η εύρεση μίας νέας εργασίας. Την περίοδο που διεξήχθη η έρευνα, οι δύο στις τρεις επιχειρήσεις στην χώρα μας είχαν ανοιχτές θέσεις εργασίας. Επίσης, μέσα στην πανδημία μόνο μία επιχείρηση στις δέκα, δεν είχε ανοιχτές θέσεις εργασίας. Σε 1,5 μήνα περίπου καλύπτονται οι κενές θέσεις εργασίας. Ακόμα, οι εργοδότες σε ποσοστό 42% θεωρούν πως οι ανάγκες για την στελέχωση θέσεων στην εταιρεία τους δεν θα αλλάξουν τον επόμενο χρόνο. Το 38% θεωρεί, από την άλλη, πως αυτές οι ανάγκες θα αυξηθούν.

ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ

Όσο αφορά την τηλεργασία στην χώρα μας, είναι δύσπιστοι και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες για τον βαθμό της αποδοτικότητας. Το 38% των εργοδοτών πιστεύει πως η τηλεργασία είναι λιγότερο αποτελεσματική από την εργασία που γίνεται στο γραφείο. Το ίδιο αποτελεσματική θεωρεί την τηλεργασία με την εργασία στο γραφείο το 39% των εργοδοτών. Μόλις 18% των εργοδοτών πιστεύει πως είναι αποτελεσματική η τηλεργασία.

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ

Το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που θεωρούν την τηλεργασία περισσότερο αποτελεσματική από την δια ζώσης εργασία είναι μόνο 18% ενώ το 35% των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρεί πως είναι το ίδιο αποτελεσματική. Αντίθετα, στις πολυεθνικές επιχειρήσεις, το 21% θεωρεί πως είναι περισσότερο αποτελεσματική η τηλεργασία ενώ το 46% πιστεύει πως είναι το ίδιο αποτελεσματική με την δια ζώσης εργασία.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το 33% των εργαζομένων πιστεύει πως η εξ αποστάσεως εργασία είναι περισσότερο παραγωγική από την δια ζώσης εργασία, το 27% θεωρεί πως είναι το ίδιο παραγωγική ενώ το 31% πως είναι λιγότερο παραγωγική. Ο συνδυασμός τηλεργασίας και δια ζώσης εργασίας είναι ο ιδανικός τρόπος εργασίας τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζομένους.

Ολοκληρώνοντας, “η δυσπιστία στο νέο αυτό μοντέλο εργασίας δεν οφείλεται στα μειονεκτήματά του”, όπως ανέφερε ο Cluster Head Ελλάδος και Βουλγαρίας, Κωνσταντίνος Μυλωνάς για την τηλεργασία και τα αποτελέσματα της έρευνας, “μα στην ελλιπή προετοιμασία των εμπλεκόμενων μερών, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτό.”

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση