Νέος υπάλληλος στην επιχείρηση: Tips υποδοχής
Νέος υπάλληλος στην επιχείρηση: Tips υποδοχής
Ένας νέος υπάλληλος προσλήφθηκε πρόσφατα στην επιχείρησή σας και σύντομα θα ξεκινήσει να ασκεί τα καθήκοντά του. Και τώρα; Αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε για να τον υποδεχτείτε σωστά στην νέα του δουλειά; Φοβάστε μήπως δεν ενταχθεί επιτυχώς στην ομάδα; Διαβάζοντας τα παρακάτω tips καλωσορίσματος ενός νέου εργαζομένου στην εταιρεία, θα σταματήσετε να ανησυχείτε εντελώς.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ
Αρχικά πρέπει να προετοιμαστείτε για τις πρώτες μέρες του νέου υπαλλήλου στην επιχείρηση. Η προετοιμασία σας θα ξεκινήσει από την στιγμή που εκείνος θα υπογράψει την σύμβαση εργασίας. Μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει την δουλειά, ενημερώστε τους υπόλοιπους εργαζόμενους για την άφιξη του. Ενθαρρύνετέ τους να τον υποδεχτούν με ευγένεια και θετική ενέργεια.
ΣΤΕΙΛΤΕ ΕΝΑ EMAIL ΓΙΑ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ
Φροντίστε, ακόμη, περίπου μία εβδομάδα πριν ο νέος υπάλληλος ξεκινήσει την δουλειά, να του στείλετε ένα email. Σε αυτό θα τον καλωσορίσετε θερμά και θα του στείλετε κάποιες σημαντικές πληροφορίες για την πρώτη ημέρα της νέας εργασίας, όπως τους κωδικούς του Η/Υ, πληροφορίες για την επιχείρηση, για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους πελάτες κλπ. Εάν επιθυμείτε, αναφέρετε στο email και το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας εργασίας. Λόγου χάρη, ένα τυπικό email θα μπορούσε να ήταν κάπως έτσι:
«Αγαπητέ….,
Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας καλωσορίσω στην νέα σας θέση. Όλοι στην εταιρεία, είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συμμετέχετε στην ομάδα μας. Για να εγκατασταθείτε πιο εύκολα, σκέφτηκα να σχεδιάσω την πρώτη μέρα εργασίας. Έτσι, μόλις εισέλθετε στη εταιρεία, θα επισκεφτείτε το γραφείο μου και μετά την καφετέρια στο ισόγειο για το πρώτο καφέ της ημέρας. Έπειτα, θα βρεθείτε στο γραφείο… Στις 12:00 θα συμμετάσχετε στο πρώτο σας meeting. Ύστερα….».
ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΣΤΟ LINKEDIN ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΧΩΡΟ
Με αυτό το τρόπο, ο νέος υπάλληλος θα νιώσει περισσότερο ασφαλής και λιγότερο αγχωμένος. Έχετε την δυνατότητα επίσης, να συνδεθείτε μαζί του στο Linkedin ή να προτρέψετε και τους υπόλοιπους συναδέρφους να του στείλουν και εκείνοι ένα email. Μία ή δύο μέρες νωρίτερα, φροντίστε να ετοιμάσετε τον φυσικό χώρο όπου θα εργαστεί το άτομο που προσλάβετε.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΩΡΟ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Σίγουρα ο νέος υπάλληλος θα νιώσει καλύτερα, αν δει το χώρο του φροντισμένο. Γι αυτό το λόγο, καθαρίσετε καλά το γραφείο, αφαιρώντας τυχόν διάφορα αντικείμενα από τον προηγούμενο εργαζόμενο και τοποθετήστε απαραίτητα αντικείμενα για την εργασία. Αυτά είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, μία μολυβοθήκη εφοδιασμένη με στυλό, γόμα και μολύβια και ένα σημειωματάριο. Αν θέλετε να νιώσει περισσότερο όμορφα ο νέος εργαζόμενος, σκεφτείτε να τοποθετήσετε ένα ανθοδοχείο πάνω στο γραφείο και ένα μικρό δώρο, όπως μερικά μπισκότα ή ένα καλό στυλό με χαραγμένη την επωνυμία της εταιρείας.
ΟΡΙΣΤΕ ΕΝΑΝ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΝΕΟ
Μη ξεχάσετε να έχετε τους σημαντικούς κωδικούς μέσα στο συρτάρι του γραφείου. Ακόμα και αν ο νέος υπάλληλος έχει διαβάσει τους κωδικούς στο email που του στείλατε, ίσως τους ξεχάσει την πρώτη μέρα από το άγχος του. Επιπλέον, ορίστε κάποιο εργαζόμενο που θα βοηθήσει τον νεοπροσληφθέντα να προσαρμοστεί καλά το πρώτο διάστημα στην επιχείρηση. Αυτός που θα ορίσετε, θα απαντά σε όλες τις ερωτήσεις του νεοπροσληφθέντα.
ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ
Χρήσιμο είναι να διαλέξετε προσεκτικά την μέρα που θα ξεκινήσει την δουλειά ο νέος υπάλληλος. Μη επιλέξετε μία ημέρα που θα υπάρχουν πολύ σημαντικά meetings με υπαλλήλους ή πολλά projects που θα πρέπει να ολοκληρωθούν. Ιδανικές μέρες είναι η Τρίτη και η Τετάρτη καθώς είναι στην μέση της εβδομάδας. Ο νεοπροσληφθέντας θα έχει αρκετό χρόνο να συνηθίσει την επιχείρηση και τα νέα του καθήκοντα αλλά όχι τόσο ώστε να αγχωθεί ή να κουραστεί. Θα φτάσει σύντομα το σαββατοκύριακο και θα μπορέσει να εμπεδώσει καλύτερα όσα έμαθε και η αρχή της επόμενης εβδομάδας θα τον βρει πιο έτοιμο για την δουλειά.
ΞΕΝΑΓΗΣΤΕ ΤΟΝ ΣΤΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Επιπλέον, ίσως θα ήταν καλύτερα να ζητήσετε από τον νέο υπάλληλο την πρώτη μέρα να φτάσει στο γραφείο του, μία ώρα αργότερα. Έτσι, θα έχετε ρυθμίσει νωρίτερα τα ραντεβού και τις υποχρεώσεις εκείνης της μέρας και θα έχετε περισσότερο χρόνο να υποδεχτείτε σωστά το νέο άτομο στην εργασία του. Μόλις έρθει, κάντε του μία μικρή ξενάγηση σε όλη την εταιρεία.
ΣΥΣΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΗΓΗΣΤΕ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ
Δείξτε του τα βασικά σημεία, όπως τα μπάνια, τα ασανσέρ, το γραφείο του και το δικό σας γραφείο και τις εξόδους κινδύνου. Έπειτα, συστήστε στον νέο υπάλληλο τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Παροτρύνετε όλους να πουν λίγα λόγια για τον εαυτό τους, ώστε να γνωριστούν καλύτερα. Αργότερα, καλέστε τον στο γραφείο σας και εξηγήστε του αναλυτικά τα καθήκοντα του στην εταιρεία. Αναθέστε του και ένα project που θα πρέπει να ολοκληρώσει την πρώτη εβδομάδα. Βεβαιωθείτε ωστόσο πως το πρώτο project δεν θα είναι πολύ δύσκολο, ώστε να μη απογοητευτεί ο νέος εργαζόμενος.
Ολοκληρώνοντας, εάν ακολουθήσετε προσεκτικά τα παραπάνω βήματα, ο νέος υπάλληλος θα προσαρμοστεί γρήγορα στη δουλειά και θα καταφέρει να ενσωματωθεί πλήρως στην υπόλοιπη ομάδα των εργαζομένων, χωρίς να διαταραχθεί καθόλου η παραγωγικότητα τους.