Νέος γιατρός: Tips για την πρώτη εργασία | jobstoday.gr

Νέος γιατρός: Tips για την πρώτη εργασία

Μετά από αρκετά χρόνια μελέτης, τελειώσατε τις σπουδές ιατρικής και σύντομα θα ξεκινήσετε να εργάζεστε σε κάποιο νοσοκομείο; Εκτός από ανυπομονησία και χαρά, νιώθετε έντονο στρες και φοβάστε για το τι θα ακολουθήσει; Η πρώτη εργασία ενός νέου γιατρού είναι αρκετά αγχωτική. Ωστόσο, μπορείτε να προετοιμαστείτε κατάλληλα για αυτή την συναρπαστική περίοδο της ζωής σας. Οι παρακάτω συμβουλές, θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε επιτυχώς την καριέρα σας ως γιατρός.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Αρχικά, αποδεχτείτε πως το να ανησυχείτε ως νέος γιατρός το πρώτο διάστημα στο νοσοκομείο, είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Η μετάβαση από μία πανεπιστημιακή σχολή σε μία κλινική δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Όλα θα μοιάζουν αρκετά τρομακτικά μα με το καιρό σιγά-σιγά θα συνηθίσετε. Σκεφτείτε πως όλοι οι συνάδερφοι σας, κάποια στιγμή πριν χρόνια είχαν και εκείνοι βρεθεί στην ίδια θέση με εσάς.

 ΖΗΤΗΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ

Αρκετές φορές, ως νέος γιατρός σε ένα μεγάλο νοσοκομείο, ίσως νιώσετε μπερδεμένος. Αν συμβεί αυτό, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιο άλλο έμπειρο γιατρό ή από κάποια νοσηλεύτρια. Οι νοσηλευτές, τις περισσότερες φορές, έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία και γνώση και σίγουρα θα θελήσουν με χαρά να σας βοηθήσουν. Μη ξεχάσετε, ακόμη, τις πρώτες μέρες στο νοσοκομείο, να παρουσιαστείτε σε όλα τα μέλη της υγειονομικής περίθαλψης, προσπαθώντας να τους γνωρίσετε αλλά και να σας γνωρίσουν. Έτσι, θα είναι πιο εύκολη η συνεργασία σας.

ΜΗ ΜΙΛΑΤΕ ΑΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟ

Ακόμη, αποφύγετε το κουτσομπολιό και μη μιλάτε ποτέ άσχημα για κάποιο συνάδερφό σας. Ίσως κάποια στιγμή, ένας ασθενής παραπονεθεί για ένα συνάδερφο και σας πει πως δεν ήταν ικανοποιημένος με εκείνον. Μη συμφωνήσετε με τον ασθενή. Πείτε του πως ο κάθε γιατρός έχει την δική του άποψη. Όπως συμπεριφέρεστε εσείς, έτσι θα σας συμπεριφέρονται και οι άλλοι συνάδερφοι.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Γνωρίστε τους ασθενείς σας. Μη τους βλέπετε ως «δωμάτιο 44» ή ως 40χρονη γυναίκα με παγκρεατίτιδα». Μάθετε κάτι για την ζωή τους πριν εισέλθουν στο νοσοκομείο. Μάθετε, ρωτώντας τους ευγενικά, με τι ασχολούνται, ποιο είναι το αγαπημένο τους χόμπι κλπ. Έτσι, θα τους κάνετε να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια και οικειότητα.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Επίσης, ακούστε προσεκτικά τις ανησυχίες που έχουν. Μη ξεχάσετε να επαναλάβετε, όσα μοιράστηκαν μαζί σας. Με αυτό το τρόπο, θα καθησυχαστούν πως έγιναν κατανοητές οι ανησυχίες τους. Για παράδειγμα, μόλις σταματήσει να μιλά ένας ασθενής, μπορείτε να πείτε: «Άκουσα πως βιώσατε το Χ αλλά ανησυχείτε γιατί δεν Ψ. Σωστά κατάλαβα;»

ΠΕΙΤΕ Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Εάν, ως νέος γιατρός, δεν γνωρίζετε κάτι, πείτε το αμέσως. Μη προσπαθήσετε να πείτε ψέματα, ούτε να το αποκρύψετε. Είναι λογικό να μη έχετε για όλα απαντήσεις, από την στιγμή που είναι η πρώτη σας δουλειά στο νοσοκομείο. Βεβαιωθείτε, στην συνέχεια, πως θα μάθετε ό,τι δεν γνωρίζετε.

ΓΡΑΨΤΕ ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μία από τις αρμοδιότητες ενός γιατρού είναι η συνταγογράφηση σε ασθενείς. Βεβαιωθείτε πως στις συνταγές, γράφετε σωστά όλες τις λεπτομέρειες με ευανάγνωστα γράμματα, όπως όνομα και ημερομηνία γέννησης ασθενούς, όνομα γιατρός, όνομα φαρμάκου κλπ. Ένα δυσανάγνωστο όνομα φαρμάκου, θα μπερδέψει τον φαρμακοποιό και θα υπάρξει καθυστέρηση στην λήψη του από τον ασθενή.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ

Επιπλέον είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είστε οργανωμένοι. Χωρίστε τις εργασίες της ημέρας, σε «σημαντικές» και «πολύ σημαντικές» και δώστε προτεραιότητα στις «πολύ σημαντικές» εργασίες. Συνηθίστε να γράφετε όλα όσα συμβαίνουν κατά την διάρκεια της βάρδιας σας. Οτιδήποτε πιστεύετε πως πρέπει να γνωρίζετε εσείς ή οι ανώτεροι σας. Η γραφή ενός συμβάντος αποτυπώνεται καλύτερα στην μνήμη σας και έτσι ανακαλείται ευκολότερα, όταν το χρειαστείτε.

ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Ακόμη, στην πρώτη σας δουλειά, είναι πιθανόν να κάνετε κάποια λάθη. Όταν αυτό συμβεί, μη κατηγορήσετε σκληρά τον εαυτό σας. Αλλά μάθετε από αυτά και μη τα επαναλάβετε ξανά. Μη ξεχνάτε να ζητάτε σχόλια από τους ασθενείς. Με τα σχόλιά τους, θα ανακαλύψετε τις αδυναμίες σας και θα μπορέσετε να βελτιωθείτε στην πορεία.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ

Η δεξιότητα της επικοινωνίας είναι πολύ σημαντική για ένα γιατρό, καθώς καλείται να εξηγήσει στον ασθενή την θεραπεία του. Προσπαθήστε να επικοινωνείτε πάντα με σαφήνεια. Για να είστε βέβαιος πως ο ακροατής έχει καταλάβει τι του έχετε πει, κάντε του ερωτήσεις.

 ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ & ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΝΟΣ ΜΕΝΤΟΡΑ 

Φροντίστε συνέχεια να μελετάτε τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας και της επιστήμης. Γνωρίστε νέα φάρμακα, παρακολουθήστε διάφορα σεμινάρια και συνέδρια. Όσες περισσότερες δεξιότητες και γνώσεις αποκτάτε, τόσο καλύτερος γιατρός γίνεστε. Ένας μέντορας θα σας βοηθήσει, επίσης, στην εξέλιξη της καριέρας σας.

Ολοκληρώνοντας, μη ξεχάσετε να φροντίζετε και τον εαυτό σας. Αποφύγετε το burnout ισορροπώντας την επαγγελματική με την επαγγελματική σας ζωή και διαθέστε χρόνο για να κοιμάστε επαρκώς. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή μνήμη και την διάθεση σας. Χωρίς αυτόν, θα νιώθετε ευερέθιστος κα είναι αρνητικό προσόν για έναν γιατρό.

Job Quick Search

Cart

Καλάθι

Κοινοποίηση